Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

Ανησυχία Αλέξιου για τις καταπιέσεις που υφίσταται ο Βαρθολομαίος

Μια ιδιαίτερα σημαντική, για τα εκκλησιαστικά πράγματα, επίσκεψη πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στην Εκκλησία της Ρωσίας ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρος Β'. Την Αυτού Θειοτάτη Μακαριώτητα υποδέχθηκε, το Σάββατο, στον Διεθνή Αερολιμένα Ντομοντιέντοβο της Μόσχας ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας, κ. Αλέξιος Β΄, επικεφαλής πολυπληθούς ομάδος Αρχιερέων και άλλων κληρικών της Ρωσικής Εκκλησίας. Αμέσως μετά, οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ, η οποία αποτελεί την έδρα του Πατριαρχείου Μόσχας και συζήτησαν για τα θέματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καλοσωρίζοντας τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας ανεφέρθη στους πολυαιωνίους δεσμούς φιλίας και αδελφικής αγάπης με τους οποίους συνδέονται οι δύο Εκκλησίες, τονίζοντας ότι «με μεγάλο ενδιαφέρον και χαρά παρακολουθούμε την πλούσια ιεραποστολική δραστηριότητα την οποία αναπτύσσει το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στην προσπάθεια του ευαγγελισμού των πολυπληθών λαών και εθνοτήτων της αφρικανικής ηπείρου».
«Θα συνεχίσω να εργάζομαι για την ειρήνη στην Εκκλησία και θα το κάνω με όλη την δύναμη της ταπεινής μου καρδιάς, γιατί οι μέρες που ακολουθούν είναι πολύ δύσκολες», απάντησε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, ο οποίος εξ αφορμής της έκφρασης ανησυχίας του Πατριάρχη Μόσχας «για τις καταπιέσεις που υφίσταται» ο Οικουμενικός Πατριάρχης στη χώρα διαμονής του, διεκήρυξε την ολόθυμη στήριξη, τον σεβασμό και την αγάπη Του στο Σεπτό πρόσωπο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου και την Πρωτόθρονη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Την Δευτέρα, ο κ. Θεόδωρος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στο Μετόχι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην ρωσική πρωτεύουσα, ενώ σήμερα Δευτέρα ο Μακαριώτατος προέστη του Πατριαρχικού Συλλείτουργου με τον κ. Αλέξιο στην Ιερά Λαύρα του Αγίου Σεργίου Ραντονέζ. Την Πέμπτη η Α.Θ.Μ. θα μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή την 90ή επέτειο της ανακήρυξης ως αυτοκεφάλου της Ρωσικής Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αύριο Τρίτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί στην Άγκυρα με τον νεό πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενώ ήδη συναντήθηκε με το νέο πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κιοκσάλ Τοπτάν, τον οποίο αφού συνεχάρη του έθεσε τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια. Σχετικώς με την επικείμενη συνάντηση, η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για ένα «θετικό γεγονός». Εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια για όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής, η Ντ.Μπακογιάννη ανέφερε ότι ελπίζει και εύχεται η συνάντηση να είναι επωφελής και εποικοδομητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: