Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Καλό ταξίδι Τζούλυ (Ζυλ Ντασέν)

14 χρόνια και ακριβώς 25 ημέρες μετά την "αναχώρηση" της Μελίνας του, ο ΕΛΛΗΝΑΣ Ζυλ Ντασέν, πήγε σήμερα να ανταμώσει με την αγαπημένη του, που για χάρη της εγκατέλειψε πατρίδες και καριέρα, προκειμένου να ζήσει δίπλα της. Ο γλυκύτατος Τζούλυ (όπως της άρεσε να τον φωνάζει) με τα καταγάλανα μάτια, μας "άφησε" απόψε πλήρης ημερών και -τι τραγική ειρωνεία- ο θάνατός του έγινε γνωστός στην διάρκεια των απονομών των βραβείων «Δημήτρη Χορν και Μελίνας Μερκούρη».
Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1911 στο Μιντλτάουν του Κονέκτικατ των ΗΠΑ. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά ενός Ρωσο-Εβραίου κουρέα.
Συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη
Μαρκ Χέλινγκερ, με τον οποίο δημιούργησε δύο ταινίες, αλλά αναγκάστηκε να εξοριστεί λόγω του μακαρθισμού και να καταφύγει αρχικά στη Γαλλία και κατόπιν στην Ελλάδα. Στη Γαλλία νυμφεύθηκε την Μπεατρίς Λονέρ και οποία απέκτησε δύο παιδιά, τον διάσημο Γάλλο τραγουδιστή Τζο Ντασέν (1938-1980) και την ηθοποιό Ζουλί Ντασέν.
Αργότερα ερωτεύτηκε τη Μελίνα Μερκούρη, την οποία νυμφεύθηκε και μαζί γύρισαν τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Τοπ Καπί» και «Φαίδρα». Με τη Μελίνα Μερκούρη δεν απέκτησε παιδιά. Μετά το θάνατό της έγινε πρόεδρος του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη», το οποίο ιδρύθηκε για την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, προκειμένου να στεγάσει το μεγάλο ΟΝΕΙΡΟ της Μελίνας και του ίδιου: την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.
Η οικογένειά του ανακοίνωσε ότι η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη, γύρω στις 3 το μεσημέρι, στον Ισραηλιτικό Τομέα του Γ' Νεκροταφείου Αθηνών, ενώ -σύμφωνα με δική του επιθυμία- θα ταφεί δίπλα στη Μελίνα στο Α' Νεκροταφείο, γιατί ακόμη και το διαφορετικό θρήσκευμα δεν θα μπορούσε τους χωρίσει.

Συλλυπητήριο τηλεγράφημα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. «Ο Ζύλ Ντασσέν υπήρξε ένας μεγάλος δημιουργός και αγωνιστής της Δημοκρατίας» ανέφερε.
«Αγάπησε και κατάλαβε την Ελλάδα όσο λίγοι και έδειξε στον κόσμο με τη δύναμη της έβδομης τέχνης την ευγένεια και την πηγαία δημιουργική δύναμη του λαού μας. Ο Ζύλ Ντασσέν συνέχισε με πίστη τον αγώνα της Μελίνας Μερκούρη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Ήταν ο κατεξοχήν Έλληνας με την ισοκράτεια έννοια».