Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Διαδικτυακή πρεμιέρα του ντοκυμανταίρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση»

Copy & Paste by  • 
Μετά από ένα έτος προβολών στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες του κόσμου, το ντοκυμανταίρ της Angélique Kourounis «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση – Στο μυαλό του νεοναζί της διπλανής πόρτας» θα διατεθεί διαδικτυακά το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στις 23:00, στο πλαίσιο του διημέρου omniatv: έξι χρόνια ενημέρωση από τα κάτω, στο θέατρο «Χυτήριο».
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά, στον διαδικτυακό τόπο
Υπότιτλοι θα υπάρχουν στα ισπανικά, καταλανικά και ιταλικά, ενώ σύντομα θα αναρτηθεί και η γερμανική εκδοχή.
Το ντοκυμανταίρ ξεκίνησε τον κύκλο του στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συμμετείχε σε 12 ακόμα φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά και σε περισσότερες από 170 κατά τόπους προβολές ως τώρα που οργάνωσαν ομάδες, συλλογικότητες, οργανώσεις και φορείς. Βραβεύτηκε στο 20ό φεστιβάλ PriMed στη Μασσαλία με το MPM Averroès Junior και πήρε εύφημο μνεία καλύτερου ντοκυμανταίρ στο 10ο Los Angeles Greek Film Festival.
Το omniatv είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα με σκοπό την ενημέρωση για ζητήματα κοινωνικά και πολιτικά που λειτουργεί από το 2011 με αρθρογραφία, εκπομπές και συμπαραγωγή – παραγωγή ντοκυμανταίρ. Οι ταινίες αυτές θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του διημέρου, ακολουθούμενες η καθεμιά από μια ενημερωτική συζήτηση για το θέμα που πραγματεύεται.
Η οικονομική κατάρρευση, η πολιτική αστάθεια και οι οικογενειακές σχέσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο καθώς το ντοκυμανταίρ προσπαθεί να ανακαλύψει «τί έχουν στο κεφάλι τους οι Χρυσαυγίτες που παρουσιάζονται ως θύματα» του συστήματος.
Η Χρυσή Αυγή «ποτέ δεν κρύφτηκε», όσον αφορά στην ιδεολογία της. Η απήχησή της στις κάλπες μπορεί παλιότερα να ήταν απειροελάχιστη, όμως η συμβατότητα αυτής της ιδεολογίας με γερά παγιωμένες αντιλήψεις στην Ελλάδα – που καλλιεργούν πολλοί κληρικοί, τα περισσότερα ΜΜΕ και το πολιτικό σύστημα – αποτελεί το εύφορο έδαφος στο οποίο ανθεί η οργάνωση.
Η σκηνοθέτρια εξετάζει το θέμα μέσα από τις προσωπικές της εμμονές, τις ανησυχίες και τους φόβους της.
Μια ταινία της Angélique Kourounis
Ντοκυμανταίρ, 90′. Παραγωγή: OmniaTV. Συμπαραγωγή: Arte | Yemaya Productions

Δεν υπάρχουν σχόλια: