Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

«ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» Χρωστάνε 9 μηνιάτικα στους εργαζόμενους και απολύουν!!!

Copy & Paste: http://www.asyntaxtostypos.org
Κατά των εργαζομένων στρέφεται για άλλη μια φορά η εργοδοσία της εφημερίδας «Μακεδονία», η οποία έχει δοκιμάσει όλη την αντεργατική γκάμα (πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας, μειώσεις  μισθών, μονομερείς περικοπές, απολύσεις, εκβιαστικές αποχωρήσεις, ατομικές συμβάσεις), χωρίς να σέβεται κανέναν νόμο, παρά μόνο αυθαιρετώντας, εκβιάζοντας, τρομοκρατώντας. Η διοίκηση της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής προχώρησε (ξανά,  μετά τα αντίστοιχα περυσινά) σε προειδοποιητική απόλυση αυτών που δεν υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις. Στους δυο επιδόθηκε η απόλυση εν μέσω εργασίας τους, ενώ ο τρίτος βρίσκεται σε άδεια.
Ο εκβιασμός είναι ωμός: Ή υπογράφετε ατομική σύμβαση με μείωση μισθού ή απολύεστε την 1η Δεκεμβρίου, συσχετίζοντας ευθέως τις απολύσεις με την άρνηση υπογραφής ατομικών συμβάσεων και ομολογώντας με κυνικότητα την εκδικητικότητα έναντι αυτών που υπερασπίζονται τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις. Μια ανοιχτή ομηρία!
Οι  νέες απολύσεις αποτελούν μια πράξη αντεκδίκησης της εργοδοσίας, μετά και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων τριών βδομάδων, γιατί η επιχείρηση τους χρωστάει… 9 μισθούς!!! Γι αυτό καταθέτουν συλλογικά μέσω ΕΣΗΕΜΘ αγωγές, ασφαλιστικά, συντηρητική κατάσχεση. Μάλιστα, για την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματιστεί απεργία στο κυριακάτικο φύλλο, αφού η εκδότρια δεν τήρησε ούτε αυτά που η ίδια είχε υποσχεθεί στην προ μηνός συνάντηση με τα διοικητικά των τριών Ενώσεων (Συντακτών, Τεχνικών, Προσωπικού) για καταβολή μέχρι τέλος Ιουλίου 60% ενός μισθού και το επίδομα άδειας.
Και μιλάμε για την εφημερίδα της Θεσσαλονίκης η οποία προ τριετίας πήρε 10 εκατομμύρια κρατική επιχορήγηση από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, ένα δάνειο1.5 εκατ. από την Πειραιώς, ενώ στη συνέχεια έκανε αίτηση και εντάχθηκε στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με μπλοκάρισμα των κατασχέσεων και ρύθμιση των οφειλόμενων μετά την τριετία. Παρ’ όλα αυτά εδώ και ένα χρόνο τα οφειλόμενα των τρεχόντων δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους αυξήθηκαν στους εννιά μήνες.
Κι αντί η επιχείρηση-εργοδοσία να φροντίσει για την αποπληρωμή των οφειλόμενων, προχωράει σε απολύσεις, σε συνέχεια και του προηγούμενου κύματος απολύσεων αυτών που δεν είχαν υπογράψει ατομικές συμβάσεις. Η αποψίλωση της εφημερίδας συνεχίζεται (με επιβάρυνση μεγαλύτερου εργασιακού φόρτου σε όσους έμειναν), καθώς και η εξαθλίωση των εργαζομένων. Όπως άλλωστε σε πολλά ΜΜΕ (και όλη την κοινωνία), οδηγώντας σε περαιτέρω χειραγώγηση και σε βάρος της ενημέρωσης. Γι αυτό και ως μόνη λύση μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία και  τρομοκρατίαπροβάλει η σθεναρή αντίσταση και δυναμική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: