Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Στιγμές τού Άρη με τη Μελίνα

Copy & Paste: http://harddog-sport.blogspot.grΟ ΑΡΗΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ 
Ήταν στιγμές που μια μελαγχολία σκίαζε το πρόσωπό της. Κλεινόταν στο δικό της κόσμο. Στις άλλες στιγμές ήταν η Μελίνα για τους άλλους. Δυναμική, λαμπερή, αυθόρμητη, ενθουσιώδης, ερωτική, εκρηκτική, σταρ. Ρετιρέ στην Αναγνωστόπουλου. Πρώτες μέρες μεταπολίτευσης. Μ΄ έχει καλέσει να  κουβεντιάσουμε μια ιδέα που έχει για τηλεόραση. Πριν, όταν ήταν αυτοεξορίστη, είχε διαβάσει ένα κομμάτι μου στον Ταχυδρόμο που είχα μπαρκάρει με γκαζάδικο. Αυτό ήταν η αφορμή να ξεκινήσουμε μια σειρά εκπομπών κοινωνικού ενδιαφέροντος. Θα την παρουσίαζε η ίδια κι εγώ θα ήμουν ο δημοσιογράφος που θα τη συνόδευε. Αρνήθηκα γιατί εκεί, στον ΔΟΛ, ούτε που περνούσε από τον νου μας να βγούμε στην τηλεόραση εκείνα τα χρόνια. Πολύ περισσότερο στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Μετά από μένα κάλεσε την συνάδελφο Φανή Πετραλιά η οποία επίσης αρνήθηκε. Τελευταίο φώναξε τον Λευτέρη τον Παπαδόπουλο. Με τον Λευτέρη γύρισε μια εκπομπή με θέμα τις γειτονιέςτης Αθήνας που σκηνοθέτησε ο Τζούλη*. Δεν έμαθα τι απόγινε μ΄ αυτή την εκπομπή.
Παραμονές των εκλογών του 1974 μου τηλεφώνησε:

- Αρούλη πέρνα να με πάρεις να πάμε στις γειτονιές της Β΄ Πειραιά.

- Κι ο Τζούλης πού είναι;
- Ο Τζούλη λιάζεται στον Αστέρα. Έλα γιατί με περιμένει κι ένα τηλεοπτικό συνεργείο από την Βουλγαρία.
Κατέβηκε. Φορούσε μια μωβ μουσελίνα κι ένα λεπτό μακρύ κασκόλ, το ίδιο το χρώμα, για τις ανάγκες του γυρίσματος. Έλαμπε.
Ήταν Αύγουστος γεμάτα κι έσκαγες από τον λίβα. Είχα ένα Λάντα που άναβε η λαμαρίνα. Ήταν απομεσήμερο. Φτάσαμε στο μεγάλο κεντρικό δρόμο στο Κερατσίνι και σταματήσαμε να βγει να πάρει λίγο αέρα. Μεμιάς την πήραν είδηση κι ο κοσμάκης βγήκε στα παράθυρα και στο δρόμο. Να της μιλάνε, να τη χαϊδεύουν, γυναίκες να της δίνουν την ευχή τους, άντρες να τη διαβεβαιώνουν ότι θα την ψηφίσουν. Τόση λατρεία!
Γυρίσαμε κάμποσες γειτονιές και στο τέλος ανταμώσαμε το τηλεοπτικό συνεργείο. Διαλέξαμε μια ταράτσα στο Πέραμα να ΄χει φόντο τα ναυπηγεία και το κόλπο της Σαλαμίνας. Μίλησε για την Ελλάδα, πόσο αγαπούσε τη θάλασσα και "παίζοντας" με το κασκόλ και με τη μωβ μουσελίνα τραγούδησε τα Παιδιά του Πειραιά. Χόρευε, έπαιζε, τραγουδούσε και μέσα στο βαθύ μπλε της θάλασσας έμοιαζε οπτασία.
Κείνες τις εκλογές δεν εξελέγη τελικά.

Πέρασαν τα χρόνια κι έγινε υπουργός. Βράδυ χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν εκείνη.

-Αρούλη η Αθήνα γίνεται Πολιτιστική Πρωτεύσασα κι αναλαμβάνεις το Γραφείο Τύπου.

-Δεν αναλαμβάνω θέσεις που έχουν σχέση με το δημόσιο, Μελίνα. Δεν έχω εξάλλου εμπειρία από τέτοιες θέσεις.
- Μα δεν θα κάμεις τίποτα βρε μαλάκα, λεφτά θα παίρνεις..
Δεν δέχτηκα. Της πρότεινα και πήρε την συνάδελφο Σπανοπούλου.

Την είχε στενοχωρήσει αφάνταστα η ιστορία του Αντρέα με την Μιμή.

-Τι λέει ο κόσμος για μας; Ρεζίλι μας έχει κάμει.

-Τι να σου πω Μελίνα.
-Κι αυτός ο Λαλιώτης δεν του λέει τίποτα;
Αγαπούσε πολύ τη Γιώτα Βέη. Η Γιώτα την κτένιζε. Πολλά χρόνια ήταν κοντά της. Μόνιμος συνεργάτης της ήταν ο Κώστας Αλαβάνος, αδελφός του Αλέκου.

Ήταν μανιώδης καπνίστρια. Κι ένα τσιγάρο μόνιμα καρφωμένο στα χείλη ακόμα κι όταν διαγνώστηκε ο καρκίνος..

- Κόφτο ρε Μελίνα το γ....νο.

-Αστειεύεσαι; Πρώτα θα φύγω εγώ κι ύστερα αυτό.
Αγάπησε με πάθος κι άλλο τόσο μίσησε. Η χούντα της αφαίρεσε την ιθαγένεια και χρησιμοποίησε κάθε μέσον για να την βγάλει από τη μέση. Η Μελίνα και ο Μίκης ήταν πρόσωπα της Ελλάδας που έδωσαν κύρος και δημοσιότητα στον αγώνα εναντίον της χούντας.
Πέθανε Μάρτη το 1994. Χιλιάδες λαού την συνόδευσαν με ένα τριαντάφυλλο στο χέρι.


* Τζούλη, υποκοριστικό του Ζιλ Ντασέν. 

** Το κείμενο του Άρη δημοσιεύτηκε στη σελίδα του, στο fb, στο πλαίσιο της σειράς Μνήμη (αυτή με τη Μελίνα είναι η 24η).

Δεν υπάρχουν σχόλια: