Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2007

Δημοσιογράφοι: ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΕΣΤΑΛΗ

"Αφού κατάφεραν να βγάλουν και μας στον δρόμο..." μονολογούσε ένας παλαίμαχος συνάδελφος, καθώς η πορεία των απεργών δημοσιογράφων, έστριβε από την Βουλή, για την οδό Σταδίου. Δεν είναι που ...βγήκαμε, όμως, στον δρόμο. Ήταν που "βρεθήκαμε" τόσοι πολλοί.
Κι αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Κυβέρνηση, που σήμερα εγκαινιάζει νέο γύρο "διαλόγου" στην αντίστοιχη επιτροπή του κοινοβουλίου. Από τους νέους συναδέλφους που τώρα ξεκινούν το επάγγελμα, εν μέσω πλήρους ανασφάλειας και καμιά φορά μεσαιωνικών συνθηκών εργασίας, μέχρι τους βετεράνους της δουλειάς, όπως ο Νίκος Καραντηνός, που έδωσε το "παρών" έστω κι αν δεν είναι σε θέση να περπατήσει, η συγκέντρωση έξω από τα Γραφεία της ΕΣΗΕΑ, κινητοποίησε τα αντανακλαστικά και έφερε στην Ακαδημίας, κόσμο και κοσμάκη.
Οι δημοσιογράφοι δεν είναι, φυσικά, μόνο εκείνοι που υπογράφουν αποκλειστικά συμβόλαια με αστρονομικές αποδοχές, μετέχοντας στο λεγόμενο σταρ-σύστεμ. Πίσω από την "βιτρίνα" (συνήθως της μικρής οθόνης) υπάρχει μια συμπαγής μάζα σκληρά εργαζόμενων ανθρώπων, χωρίς ωράριο (καμιά φορά και χωρίς σαββατοκύριακα) με πρώτο μισθό (βάσει συλλογικής σύμβασης, η οποία πολλάκις καταστρατηγείται) 847 ευρώ.
Αλλά, το μήνυμα της απεργίας των δημοσιογραφικών ενώσεων όλης της χώρας (και όλων των μέσων με ελάχιστες εξαιρέσεις) δεν ήταν μόνο η "αποκάλυψη" της πραγματικής εικόνας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Ούτε η ανακοίνωση του εποπτικού οργάνου δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ είπε κάτι καινούργιο, καταγγέλλοντας τους συναδέλφους που έσπευσαν με περισσή θρασύτητα να υπερασπιστούν τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Προφανώς, η "δόξα" του κ. Ρουσόπουλου ...εμπνέει αρκετούς.
Σε αυτή την πρωτοφανή (για τα δεδομένα της ΕΣΗΕΑ) συγκέντρωση και πορεία αποδείχθηκε ότι ο δρόμος της κυβέρνησης για να λύσει το ασφαλιστικό, δεν περνάει από το νεφελώδες τοπίο που διαμορφώθηκε από τους χειρισμούς των αρμόδιων υπουργών και πολύ περισσότερο από τις ειρωνίες και τους εξυπνακισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από την ψήφο τους στις πρόσφατες εκλογές ή την κομματική τους τοποθέτηση, είναι λίγο δύσκολο να ...φάνε κουτόχορτο και να δεχθούν "με το έτσι θέλω" παρεμβάσεις και "μεταρυθμίσεις" που αφορούν στο παρόν και το μέλλον τους. Η κυβέρνηση που μοιάζει να "ρίχνει άδεια, για να πιάσει γεμάτα" διαπιστώνει σιγά-σιγά (και θα το συνειδητοποιήσει απόλυτα μέσα στις επόμενες μέρες, όπου οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα κλιμακώνονται) ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά για να αντιμετωπίζονται ελαφρά τη καρδία.
Η απάντηση των εργαζομένων, καθώς φουντώνει ο απεργιακός πυρετός, είναι δυναμική. Ούτε καν ο αποπροσανατολισμός με επικοινωνιακά τρικ για τις συντάξεις των βουλευτών μοιάζει ικανός να στείλει...αλλού την ουσία της συζήτησης.
Το ασφαλιστικό δεν λύνεται χωρίς διάλογο. Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς παραχωρήσεις, αλλά και πραγματικές εναλλακτικές λύσεις, που θα δοθούν για μελέτη στα συνδικάτα. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, όπου λύθηκε το πρόβλημα, υπήρξε διεξοδική συζήτηση, σε πραγματική βάση. Το παράδειγμα της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό.
Η ενοποίηση των Ταμείων είναι επίσης μια επιτακτική ανάγκη, όχι όμως ... όπως πρότεινε ο κ. Μαγγίνας, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι υγιή και ελλειμματικά και προσδιορίζοντας γενικώς και αορίστως ένα 10% υπέρ των αδυνάτων. Απαιτείται συγκεκριμένο πρόγραμμα, προοπτική και προτάσεις, οι οποίες παντελώς απουσιάζουν.
Με αυτό το κλίμα να διαμορφώνεται, τη σκυτάλη από τους δημοσιογράφους παίρνουν γιατροί, μηχανικοί, οι οδηγοί των τρόλεϊ, ενώ στις 12 Δεκεμβρίου είναι προγραμματισμένη η γενική απεργία που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Ο "διάλογος" Μαγγίνα συνεχίζεται στη Βουλή και ο κ. Ρουσόπουλος ψελλίζει διάφορα για την πειθαρχία των βουλευτών της ΚΟ της ΝΔ.
(COPY & PASTE από http://www.news247.gr/a/43!29270)


Δεν υπάρχουν σχόλια: