Πέμπτη 27 Μαρτίου 2008

Η άνοδος ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το κατεστημένο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ.




Τρομοκρατημένο το κατεστημένο από την κατακόρυφη πτώση του δικομματισμού (ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Ν.Δ.) και την ταυτόχρονη, ραγδαία, άνοδο των ποσοστών της Αριστεράς και κυρίως του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις- άρχισε και πάλι να «δουλεύει» όπως εκείνο ξέρει, μήπως και ανατραπούν τα δεδομένα.
Τα δείγματα είναι ήδη εμφανέστατα και με τη σωστή παρατηρητικότητα θα διαπιστώνουμε ότι, καθημερινά, θα πληθαίνουν. Όσοι παρακολούθησαν το χθεσινό δελτίο ειδήσεων του «έγκυρου-αντικειμενικού» MEGA θα διαπίστωσαν, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, τα δηλητηριώδη σχόλια -κυρίως του Γ. Πρετεντέρη- τόσο για την πρωτοβουλία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, όσο και για την προτροπή του προς τον πρώτο πολίτη της χώρας να αποπέμψει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το δεύτερο δείγμα του πανικού που διακατέχει, πλέον, το σύστημα μήπως και δεν προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά του, διαφάνηκε περίτρανα στο σημερινό πρωτοσέλιδο της «σοβαρής» εφημερίδας του Δ.Ο.Λ., «ΤΟ ΒΗΜΑ»: “Το ΠαΣοΚ ξυπνάει! Για πρώτη φορά σε μαχητική αντιπολίτευση. Ευ. Βενιζέλος και Θ. Πάγκαλος εγκαλούν Αλ. Αλαβάνο και προειδοποιούν: Η πολιτική δεν είναι παιδότοπος!”. Εννοείται ότι πρόκειται για τα πρώτα δείγματα απόπειρας χειραγώγησης της κοινής γνώμης από το πρώτο σοκ που έχει υποστεί το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και πολύ φοβόμαστε ότι η κλιμάκωση δεν αργεί.
Όμως, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δυσαρέσκεια του πολίτη, σχετικά με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που υφίσταται και από τα δύο κόμματα κατά τα τελευταία 12 -τουλάχιστον- χρόνια, κατευθύνεται προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Χωρίς να υποτιμάται η απήχηση που -σαφώς- έχει ο νέος πρόεδρός του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, λόγω τόσο της νεανικότητας που εκφράζει όσο και της ανανέωσης και της προόδου που επαγγέλλεται, η στροφή του κόσμου προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μεταφράζεται και ως η πλήρης αποδοχή της στροφής του ίδιου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε ο ΣΥΝ μέχρι την περίοδο Κωνσταντόπουλου. Έως τότε οι ψηφοφόροι -τουλάχιστον- του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν μπορούσαν καν να σκεφτούν ψήφο προς το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά δεν υπήρχε και λόγος να το κάνουν. Γιατί δεν μπορούσαν να ξεχάσουν ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα του ΣΥΝ και οι πολιτικές τους είχαν οδηγήσει τον ηγέτη τους, Ανδρέα Παπανδρέου, στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά και σε συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., ενώ παράλληλα έβλεπαν την πολιτική του ΣΥΝ σαν την «Αριστερά της Δεξιάς» και ως διακαή του πόθο την συνεργασία με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την συμμετοχή του στη διαχείριση του συστήματος.
Η στροφή του ΣΥΝ άρχισε με την εκλογή του Αλέκου Αλαβάνου στην ηγεσία του, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του και κορυφώνεται με την πρότασή του και -τελικώς- την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος. Η φράση του «Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε και δεν πρόκειται να γίνουμε το αριστερό κερασάκι στην τούρτα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.» φαίνεται ότι ικανοποίησε πλήρως τους πολίτες, όπως επίσης φαίνεται ότι η έπαρση των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει τελειωμό. «Δεν σκοπεύουμε να δωρίσουμε τους ψηφοφόρους μας στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.». Τάδε έφη, Νίκος Αθανασάκης, τ. γραμματέας του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Τώρα, για το αν θα ανταποκριθεί στο ύψος των προσδοκιών του κόσμου ο ΣΥΝ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., αλλά και ο άφθαρτος και πολλά υποσχόμενος Αλέξης Τσίπρας, αυτό θα το δείξει ο χρόνος και μόνο. Το θετικό, μέχρι στιγμής, είναι ότι ξαναγεννιέται -μετά από πολλά χρόνια- η ελπίδα στον πολίτη αυτής της χώρας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η σκοπιά που το βλέπεις το θέμα είναι λανθασμένη κατά τη γνώμη μου.

Μέχρι στιγμής η δύναμη του συνασπισμού δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού, παρά μόνο από τα media και το...''κατεστημένο'' !

Άρα, βάσει της θεώρησής σου, το κατεστημένο βγάζει μόνο του τα μάτια του!

ΔΕ νομίζω ότι είναι τόσο ανεγκέφαλοι!

Unknown είπε...

Φίλε xristara! εκτιμώ και σέβομαι πολύ τη γνώμη σου και σ΄ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Δεν θα διαφωνήσω σχετικά με τα κατά περιόδους παιγνίδια του κατεστημένου και την ευνοϊκή αντιμετώπιση που είχε την τελευταία 10ετία -τουλάχιστον- σε ό,τι αφορά εκείνο τον ΣΥΝ. Αν αποδεχτούμε, όμως, ότι τα αποτελέσματα διαφόρων δημοσκοπήσεων που έχουν προηγηθεί εκλογών -και τα οποία επαληθεύονται- είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μέτρησης και ανάλυσης τότε δε νομίζω να έχω άδικο. Άρα; Θα ήθελα πολύ να μάθω τι εννοείς. Μήπως ότι, απλώς, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι (όπως παλαιότερα ο ΣΥΝ) κομμάτι του κατεστημένου;