Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ρεσιτάλ προκλήσεων. Η ΑΓΚΥΡΑ "ΒΑΦΕΙ" ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΝ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Copy & Paste: http://www.zougla.gr
Ρεσιτάλ προκλήσεων
Τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο αλλά και την ανατολική Μεσόγειο περιγράφει έγγραφο που κατατέθηκε στον ΟΗΕ στις 2 Μαΐου, με το οποίο η «φίλη και σύμμαχος» γειτονική χώρα, «παρουσιάζει ως τουρκική την κυπριακή υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου και όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης».
Στο έγγραφο η Τουρκία υποστηρίζει πως «ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαιώματα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E» 
Βάσει του κειμένου φαίνεται ξεκάθαρα ότι η Τουρκία θέλει να κάνει δική της όλη σχεδόν την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου. Το έγγραφο κατέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας Χαλίτ Τσεβίκ και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ στις 2 Μαΐου σε απάντηση της επιστολής του Κύπριου πρέσβη Νίκου Αιμιλίου. Ο Κύπριος αξιωματούχος είχε απορρίψει τις αιτιάσεις της Άγκυρας και του ψευδοκράτους που αμφισβητούσαν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμα της για έρευνες και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της.

Στο έγγραφο η Άγκυρα υποστηρίζει πως «ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηπειρωτική ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο έχει δικαιώματα σε όλη τη θαλάσσια περιοχή δυτικά του μεσημβρινού 32°16’18″E». Μόνο που η περιοχή αυτή συμπίπτει ουσιαστικά με το όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου στη δυτική πλευρά του νησιού.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει «ipso facto και ab initio νόμιμα, κυριαρχικά δικαιώματα» σε αυτήν τη θαλάσσια ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Που στοχεύει η Άγκυρα
Παράλληλα, προστίθεται ότι «τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη θαλάσσια περιοχή συμπίπτουν με τη μέση γραμμή μεταξύ των ακτογραμμών της Τουρκίας και της Αιγύπτου, ενώ στα δυτικά το όριο της θα είναι το σημείο που θα προκύψει από συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χώρων, που θα λαμβάνουν υπ' όψιν όλες τις σχετικές και ειδικές συνθήκες».  
​Η Άγκυρα θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο
Ουσιαστικά, η Τουρκία με την επιστολή αυτή «εξαφανίζει» όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς μονομερώς θεωρεί ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια και συνεπώς η τουρκική υφαλοκρηπίδα οριοθετείται, όπως δηλώνει, με βάση τη μέση γραμμή με την Αίγυπτο. Συγχρόνως, περιορίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα μέχρι του σημείου όπου θα υπάρξει «συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου», παραπέμποντας πολυφασικά στη συμπίεση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στα χωρικά ύδατα της Ρόδου, της Κάσου, της Καρπάθου και των ανατολικών ακτών της Κρήτης. 

Επιπλέον, «εξαφανίζει» όλη την κυπριακή υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου πέραν των χωρικών υδάτων της. Ακόμη και στο νότιο τμήμα όμως του νησιού όπου βρίσκει εύκολα εφαρμογή η αρχή της μέσης γραμμής (με Ισραήλ, Αίγυπτο) η Τουρκία αμφισβητεί την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, για λογαριασμό των…Τουρκοκυπρίων.
Την ίδια στιγμή, με την αναφορά σε συμφωνίες οριοθέτησης «μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων χωρών που θα λαμβάνει υπ' όψιν τις σχετικές και ειδικές συνθήκες», η Τουρκία απορρίπτει κάθε διμερή συμφωνία (π.χ. μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ή τις υπάρχουσες όπως αυτή μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου), αρνούμενη επίσης τις βασικές αρχές της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας μέσω της επίκλησης των…«ειδικών συνθηκών».
Δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ
Γίνεται ξεκάθαρο ότι η Τουρκία επαναφέρει τις γνωστές θέσεις της με τις οποίες δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου (ρηματική διακοίνωση Turkuno DT/4739του 2004), παραπέμποντας μάλιστα σε επιστολές του ψευδοκράτους της Β. Κύπρου, τις οποίες έχει καταθέσει η Άγκυρα στον ΟΗΕ (το 2014), αμφισβητώντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί κυριαρχικά δικαιώματά της και να πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της. 

Με την επιστολή αυτή η Τουρκία παραπέμπει και στη ρηματική διακοίνωση του Μαρτίου του 2013 (No. 2013/14136816/22273) με την οποία υποστηρίζει ότι οι άδειες ερευνών που είχε αναθέσει με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης στην κρατική εταιρία ΤΡΑΟ (και βρίσκονταν καταφανώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τόσο στο Καστελόριζο όσο και στη Ρόδο), αφορούν σε περιοχές της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. 
Επίσης με την ιδία ρηματική διακοίνωση η Τουρκία απέρριπτε τη γνώστη ως «τροπολογία Μανιάτη»,την οποία η Ελλάδα έχει καταθέσει στον ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία για όσο χρονικό διάστημα δεν υπάρχουν συμφωνίες οριοθέτησης στην περιοχή, η Ελλάδα θα θεωρεί ως εξωτερικό όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τη μέση γραμμή. 
------------------
Ο Τούρκος διπλωμάτης ζήτησε η επιστολή αυτή να δημοσιευθεί στις επίσημες εκδόσεις για το Δίκαιο της Θάλασσας (Law of the Sea Bulletin).

Δεν υπάρχουν σχόλια: