Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για ληστεία στα ασφαλιστικά ταμεία

Copy & Paste by  •  
asfalistika-tameia-psi-1os-pinakas-1
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για τη «λεηλασία» των ασφαλιστικών ταμείων και οι βουλευτές του ρωτούσαν τον Στουρνάρα για τη μεγάλη κομπίνα. Σήμερα η “Αυγή” που τότε δημοσίευε τα πύρινα άρθρα, ανακαλύπτει το δίκαιο των δανειστών στη μεγάλη ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, όπως του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Αναρτούμε το ρεπορτάζ της “Αυγής” Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2012. Τα στοιχεία που είχε δημοσιεύσει είναι αποκαλυπτικά. «Πάνω απο 12 δισ. ευρώ είναι οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα» των ομολόγων, έγραφε τότε η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τους πίνακες της τράπεζας της Ελλάδας.
Στο ρεπορτάζ με τίτλο « Λεηλασία πέρα από κάθε όριο, που αγγίζει τα 12 δισ.ευρώ » η εφημερίδα σημείωνε,
«Δραματικές, πέρα ​​από κάθε πρόβλεψη, είναι τελικά οι απώλειες των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το κούρεμα του χρέους που επιβλήθηκε μέσω του PSI, καθώς υπολογίζεται επισήμως στα 12 δισ. ευρώ, ενώ οι επιπτώσεις θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια και όσο δεν αποκαθίσταται (όπως στις τράπεζες) η οικονομική ζημιά, καθώς, πέρα ​​από τα κεφάλαια, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν ένα σοβαρό ποσό και από τα τοκομερίδια (αποδόσεις του κεφαλαίου τους), δηλαδή από τις αποδόσεις οι οποίες κάλυπταν ένα σημαντικό μέρος των παροχών για αρκετά ταμεία.
asfalistika-tameia-psi-1ος-πινακάς-1Η κατάσταση γίνεται ζοφερή αν συνυπολογίσει κανείς ότι η ανεργία, η μείωση των μισθών και η εισφοροδιαφυγή, που συνεχώς διευρύνεται, στερούν από τα ασφαλιστικά ταμεία 9,5 δισ. (Ανεργία) 8,5 δισ. (Μισθών Μείωση) και 12 δισ. (Εισφοροδιαφυγή).
Στη δραματική απομείωση της αξίας των αποθεματικών των ταμείων οδήγησε το κούρεμα του χρέους. Σε πολλές περιπτώσεις η περιουσία των ασφαλιστικών οργανισμών έχει εξανεμιστεί … Τα ταμεία αναγκάζονται σε ρευστοποίηση των κουρεμένων ομολόγων με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.
Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που κατατέθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή μετά από ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Μητρόπουλου, δείχνουν ότι η ονομαστική αξία της περιουσίας των ταμείων που ήταν κατατεθειμένη μέσω του Κοινού Κεφαλαίου στην κεντρική τράπεζα μειώθηκε κατά 8,3 δισ . ευρώ. Με βάση την τρέχουσα αποτίμηση των ομολόγων που έχουν απομείνει, μετά το πρώτο κούρεμα αλλά και τη δεύτερη φάση του PSI, οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ. Και αυτό σε μία περίοδο που τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές στερεύουν, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες διοικήσεις να προχωρούν σε ρευστοποίηση των ομολόγων, καταγράφοντας μεγαλύτερες ζημιές, καθώς υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της πολύ χαμηλής τρέχουσας αξίας των ομολόγων με την ονομαστική αξία στη λήξη τους.
Ειδικότερα τα στοιχεία απεικονίζουν τις ονομαστικές αξίες των μερίδων στο Κοινό Κεφάλαιο των Ασφαλιστικών Ταμείων πριν από το PSI (9.3.2012) και μετά από αυτό (12.3.2012), ενώ, όπως σπεύδει να υπενθυμίσει η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης φάσης του PSI, την 11.4.2012, η ​​οποία αφορούσε τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου υπό αλλοδαπό δίκαιο, η ονομαστική αξία του ενεργητικού του Κοινού Κεφαλαίου υπέστη περαιτέρω μείωση η οποία ανήλθε στο 1,2 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία (διαβιβάστηκαν από τον Γ. Στουρνάρα) απεικονίζουν και την τρέχουσα αξία στα επενδεδυμένα κεφάλαια των ασφαλιστικών φορέων από το Κοινό Κεφάλαιο, που συνολικά φθάνουν μόλις τα 4,7 δισ. ΕΥΡΩ!
Στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ απέστειλε έγγραφη απάντηση και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης, στην οποία επισημαίνει ότι «το σύνολο των τηρούμενων στο Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος διαθεσίμων κεφαλαίων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, ανερχόταν προ της εφαρμογής του PSI στο ποσό των 15 , 79 δισ. ευρώ χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για ΕΤΑΤ, ΟΕΕ και ΟΕΚ) ». Ενημερώνει δε ότι το σύνολο της ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που κατείχαν οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης προ PSI ανερχόταν στα 6,52 δισ. ευρώ περίπου, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται στοιχεία για το ΕΤΑΤ και ότι τα ποσά αυτά υπήχθησαν στη διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 53,50%. »

Δεν υπάρχουν σχόλια: