Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

"Ύστατο Χαίρε"

Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΜΑΣ

  • Δεν είναι τυχαίο, σίγουρα, ότι το "Ύστατο Χαίρε" Του το απηύθυναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, μόρφωσης και βιωτικού επιπέδου, από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο. Κλαίγοντας, χειροκροτώντας, φωνάζοντάς του: Αθάνατος.
  • Δεν είναι τυχαίο, σίγουρα, ότι τίμησαν την μνήμη Του, κατακλυζόμενοι από συναισθήματα λύπης, όλοι οι εκπρόσωποι της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου που παρέστησαν. Από τον πρώτο πολίτη, τον Κάρολο Παπούλια, μέχρι τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς.
  • Δεν είναι τυχαίο, σίγουρα, ότι στο έργο και την προσφορά του, αναφέρθηκαν εκτενώς τιμώντας την μνήμη του, οι πρόεδροι των ΗΠΑ (την πολιτική των οποίων είχε καταδικάσει ο μακαριστός), της Ρωσίας, της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι βασιλείς Μεγάλης Βρετανίας και Ισπανίας, καθώς επίσης και ο Πάπας Ρώμης.
  • Δεν είναι τυχαίο, σίγουρα, ότι της εξοδίου ακολουθίας προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, με τον οποίο είχαν έρθει ακόμη και σε ρήξη.
  • Δεν είναι τυχαίο, σίγουρα, ότι κατάφερε -αυτές τις μέρες- να καταστήσει την Αθήνα παγκόσμιο κέντρο της Ορθοδοξίας, συγκεντρώνοντας γύρω από το σκήνωμά του τους προκαθημένους των περισσοτέρων Κανονικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και υψηλούς εκπροσώπους των υπολοίπων. Αλλά και εκπροσώπων -σε υψηλότατο επίπεδο- των άλλων χριστιανικών ομολογιών και των μονοθεϊστικών θρησκειών. Σημειώνουμε χαρακτηριστικά:
  1. Οικουμενικός Πατριάρχης & Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως-Νέας Ρώμης, Βαρθολομαίος,
  2. Πάπας & Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος,
  3. Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, Θεόφιλος,
  4. Πατριάρχης Ρουμανίας & Αρχιεπίσκοπος Βουκουρεστίου, Δανιήλ,
  5. Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου, Χρυσόστομος,
  6. Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος,
  7. Αρχιεπίσκοπος Πράγας και Μητροπολίτης πάσης Τσεχίας και Σλοβακίας, Χριστοφόρος,
  8. Μητροπολίτης Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας, Σάββας,
  9. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος,
  10. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος,
  11. Μητροπολίτης Μινσκ, Φιλάρετος (εκπροσωπόντας τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών, Αλέξιο),
  12. Εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ευρώπης,
  13. Πατριάρχης Κοπτικής Εκκλησίας Αιθιοπίας, Παύλος,
  14. Εκπροσωπόντας τον Πάπα Ρώμης, πολυμελής αντιπροσωπεία του Βατικανού και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Ελλάδας, αποτελούμενη από τον καρδινάλιο, Paul Poupard, τον Επίσκοπο Farrel Brian, γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου για την προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών, τον Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα, Patrick Coveney και τον Επίσκοπο Σύρου-Θήρας-Κρήτης, Φραγκίσκο,
  15. Εκπροσωπόντας την Αγγλικανική Εκκλησία, ο Επίσκοπος Λονδίνου,
  16. Εκπρόσωποι της Αρμενικής και της Κοπτικής Εκκλησίας,
  17. Εκπροσωπόντας τους Έλληνες μουσουλμάνους, ο Μουφτής Ξάνθης,
  18. Εκπρόσωποι της Ιουδαϊκής θρησκείας κ.ά
  • Τέλος, δεν είναι τυχαίο, σίγουρα, ότι σύμφωνα με την ΕΡΤ, "ούτε ακίνητα, ούτε χρήματα, ούτε κάποιο άλλο περιουσιακό στοιχείο δεν αφήνει με τη διαθήκη του ο μακαριστός Χριστόδουλος, γιατί πολύ απλά δεν διέθετε κάτι στο όνομά του. Η διαθήκη, ή καλύτερα η παρακαταθήκη του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, βρίσκεται σ’ ένα σφραγισμένο φάκελο, στην έρημη πλέον αρχιεπισκοπική κατοικία και θα ανοιχθεί από το διάδοχό του, που το πιθανότερο είναι να δημοσιοποιήσει τα τελευταία λόγια του".

Δεν υπάρχουν σχόλια: