Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Ατόπημα Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Σε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα υπέπεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β', ο οποίος ενεπλάκη ενεργά στην προεκλογική μάχη για την εκλογή προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος μετά από συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο πρόεδρο (που υποστηρίζεται από τον Δημοκρατικό Συναγερμό/ΔΗΣΥ), Ιωάννη Κασουλίδη, έδωσε "γραμμή" στους πολίτες της Κύπρου για την υπερψήφιση του δεξιού υποψηφίου!!! Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση «ήδη συμφωνήσαμε τα πλαίσια που θα κινηθούμε για την παιδεία μας και εμείς ανεπιφύλακτα ως Εκκλησία θα συμβουλεύαμε το λαό μας την προσεχή Κυριακή, αθρόα να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει τον κ. Κασουλίδη και είμαστε σίγουροι για τη συνεργασία που θα έχουμε τη νέα πενταετία».
Η εξέλιξη αυτή, που σημειωτέον διχάζει το ποίμνιο της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε την έντονη αντίδραση του έτερου υποψηφίου για την προεδρία, Δημήτρη Χριστόφια (που υποστηρίχθηκε από το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού/ΑΚΕΛ και τώρα υποστηρίζεται και από τα κόμματα που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου). «Η εμπλοκή του προκαθημένου της κυπριακής εκκλησίας στην εκλογική αντιπαράθεση και η τοποθέτηση υπέρ του ανθυποψηφίου μου προκαλεί λύπη και απογοήτευση σε μένα. Θα περίμενα ο Αρχιεπίσκοπος να κηρύσσει την αγάπη, την ενότητα και μόνο», επεσήμανε με γραπτή δήλωσή του ο αριστερός υποψήφιος για την προεδρία, Δημήτρης Χριστόφιας.
Έντονα αντέδρασε και ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί ένας Αρχιεπίσκοπος να παίρνει θέση υπέρ του α ή β υποψηφίου», προσθέτοντας ότι αυτό «είναι απαράδεχτο και λυπηρό». Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β' υπέρ της υποψηφιότητας Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτό τον λύπησε «γιατί ο ρόλος της εκκλησίας δεν είναι αυτός, να είναι κομματικός αρχηγός», προσθέτοντας ότι «αν θέλει να γίνει κομματικός αρχηγός ο Αρχιεπίσκοπος ας παραιτηθεί και ας αναλάβει ένα κόμμα». Εμείς, τί άλλο να προσθέσουμε από το: ΑΙΣΧΟΣ Μακαριώτατε!!!

1 σχόλιο:

ΑΓΙΟΣ είπε...

Σωστές οι επισημάνσεις. Πρέπει να βρεθεί ένα όριο σε αυτόν τον τόπο επιτέλους. Ο καθείς εφ ω ετάχθη. Ούτε ο αρχιεπίσκοπος σε θέματα πολιτικής, ούτε τα κόμματα (θυμίζω το ΑΚΕΛ ενεπλάκη ενεργά στο θέμα των αχριεπισκοπικών εκλογών) στα ζητήματα που αφορούν στη μορφοποίηση της ιεραρχίας της εκκλησίας.