Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

CATCHER: "Cities: MELINA MERCΟURI'S Athens"(1980) 10/3/1994 ΕΡΤ/ΕΤ-2

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ: Στις 10 Μαρτίου 1994, ημέρα που η Ελλάδα αποχαιρέτησε την ΜΕΛΙΝΑ της όπως της έπρεπε, η ΕΡΤ/ΕΤ-2 πρόβαλλε μία σπάνια εκπομπή της Καναδικής τηλεόρασης CBC, παραγωγής 1980.  Επρόκειτο για μια σειρά εκπομπών όπου ένα διάσημο πρόσωπο παρουσίαζε την πρωτεύουσα της χώρας του. Το οδοιπορικό στην ΑΘΗΝΑ του 1980 επελέγη να κάνει το πλέον άξιο τέκνο της: η ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ.
Ένα πανέμορφο ταξίδι στους δρόμους και τα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της ΕΛΛΑΔΑΣ, μέσα από την καθημερινότητα του '80 με τη ΜΕΛΙΝΑ να συναντά απλούς ανθρώπους, αλλά και τον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, που τη συνοδεύει παίζοντας στο πιάνο "ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ".  Στη συνέχεια κατεβαίνει στο αγαπημένο της λιμάνι (και εκλογική της περιφέρεια η Β' ΠΕΙΡΑΙΑ), εκεί που ανήκει όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, για να τραγουδήσει και να διασκεδάσει με τους φίλους της Πειραιώτες. Παρουσιάζει τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, όπου η τότε κυβέρνηση της ΝΔ απαγόρευε την κατάθεση στεφάνων για την Εθνική Αντίσταση (στο μνημείο των αγωνιστών στη ΝΙΚΑΙΑ), μιλά για τους φασίστες της χούντας που τόλμησαν να της αφαιρέσουν την ελληνική ιθαγένεια, αλλά και για το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και προσφορά μέχρι το τέλος. Στη συνέχεια, το Κοινοβούλιο, το Καστρί και μια μικρή συνέντευξη με τον αγαπημένο της ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (λίγο πριν εκλεγεί πρωθυπουργός). "ΑΝΝΑ ΜΗΝ ΚΛΑΙΣ" με τον ΘΑΝΟ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟ στο πιάνο.
"Είναι η πόλη μου, εδώ θα ανήκω για πάντα. Με καταλαβαίνετε, φίλοι μου;", έτσι κλείνει η ΜΕΛΙΝΑ το αφιέρωμα, τα κείμενα του οποίου υπέγραφαν οι ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ και ΦΡΙΝΤΑ ΜΠΙΟΥΜΠΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: