Κυριακή 24 Μαΐου 2015

«Όχι» της Ζωής για Λ.Ταγματάρχη – Μάχη αύριο στην Επιτροπή της Βουλής

Copy & Paste: http://www.altsantiri.gr
Σκληρή μάχη αναμένεται, αύριο, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία καλείται να εγκρίνει τη νέα διοίκηση της ΕΡΤ.«Η επιλογή του Λ. Ταγματάρχη δεν μπορεί να υποστηριχτεί, και το έχω πει και στον πρωθυπουργό», προειδοποίησε σήμερα από το βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία προεδρεύει και στην Επιτροπή Θεσμών. «Δεν υπάρχουν μονόδρομοι», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Βουλής . «Δεν συγκρούομαι, ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με την κυβέρνηση. Αλλά, πρέπει να είμαστε πιο συλλογικοί και να μην διαλέγουμε φθαρμένα πρόσωπα».
Η τοποθέτηση της κας. Κωνσταντοπούλου αντανακλά την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή του Λ.Ταγματάρχη στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου. Βουλευτές, στελέχη του κόμματος, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων και των απολυμένων της ΕΡΤ έχουν αντιδράσει με σκληρές ανακοινώσεις. Σε κοινή δήλωσή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία, Αγλαΐα Κυρίτση και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, καλούσαν την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό, να επανεξετάσει την απόφασή του, επισημαίνοντας πως η επιλογή του κ. Ταγματάρχη «εγείρει τεράστιο προβληματισμό και ανησυχία στους ίδιους τους εργαζόμενους, που κράτησαν επί 23 μήνες ανοιχτή την ΕΡΤ και είναι αυτοί που, τελικά, θα αποτελέσουν τον καταλύτη για τη νέα ΕΡΤ, που αξίζει η χώρα και η κοινωνία», και τονίζοντας πως «τα μηνύματα που εκπέμπει στο λαό η εν λόγω επιλογή είναι αντιφατικά και αποπροσανατολιστικά».
Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται εξ αναβολής, καθώς είχε αρχικά οριστεί για την προηγούμενη Πέμπτη, αλλά αναβλήθηκε  μετά από αίτημα του υπουργού επικρατείας Ν. Παππά, επειδή θα απουσίαζε στη Ρίγα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, για να εγκατασταθεί η νέα διοίκηση και να λειτουργήσει η νέα ΕΡΤ, πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Βουλή και στη συνέχεια να δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ. Τη νέα ηγεσία της ΕΡΤ αποτελούν, υπενθυμίζεται,  ο Διονύσης Τσακνής ως πρόεδρος, ο Λάμπης Ταγματάρχης ως  διευθύνων σύμβουλος, και ως μέλη ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, η σκηνοθέτις Έλλη Παπακωνσταντίνου και ο εικαστικός Νίκος Τρανός.
Aν και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ωστόσο μια ενδεχόμενη απόρριψη του Λ.Ταγματάρχη, ειδικά από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα σηματοδοτούσε θέμα ηθικής τάξης για τον ίδιο αλλά και πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση.
Στην επιτροπή -αντικείμενο της οποίας είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος επί των ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και επί των Μέσων μαζικής ενημέρωσης (ΜΜΕ), καθώς και η επεξεργασία προτάσεων που συμβάλλουν στη διαφάνεια της δημόσιας ζωής- μετέχουν: πρόεδρος, Ζωή Κωνσταντοπούλου,αντιπρόεδρος  Χαρ. Αθανασίου από τη Ν.Δ., γραμματέας Σπ. Λυκούδης από Το Ποτάμι και  μέλη οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Ραχήλ Μακρή, Αλ.Μητρόπουλος , Θ.Πετράκος, Χ.Τζαμακλής  Β.Τσίρκας και Ν.Φίλης από τονΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ε.Μεϊμαράκης και Ι.Τραγάκης από τη Ν.Δ., Κ.Αρβανίτης από τη Χ.Α., Μ.Συντυχάκης από το ΚΚΕ, Ν.Μαυραγάνης από τουςΑΝ.ΕΛ και Ι.Δριβελέγκας από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: