Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Καταγγελίες εκπροσώπων "Πρωτοβουλία για την Ανατροπή": Ένα επικίνδυνο παιχνίδι εις βάρος των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ παίζεται τα τελευταία 24ωρα

Με μία “λιτή” και χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, ανακοίνωση, το προεδρείο του Ταμείου ανακοίνωσε την αναβολή μέχρι νεωτέρας της καταβολής των επικουρικών συντάξεων λόγω ταμειακής ανεπάρκειας. Το γεγονός αυτό, όπως ήταν αναμενόμενο, έχει προκαλέσει την δικαιολογημένη ανησυχία των ασφαλισμένων, καθώς, το περιορισμένο της ανακοίνωσης έχει δώσει το έδαφος για να “δράσουν” – ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, διασπείροντας σύγχυση και παραπληροφόρηση, οι καλοθελητές, εντός και εκτός ΕΔΟΕΑΠ, που ευαγγελίζονται την διάλυση των υποδομών του και την μετάλλαξή του στην καλύτερη περίπτωση σε ένα ταμείο παροχής υπηρεσιών μέσω του ΕΟΠΥΥ ή των ασφαλιστικών εταιρειών.
Τι έχει συμβεί ;
• Η δραματική πτώση των εσόδων, λόγω της οικονομικής και πολιτικής συγκυρίας έχει προκαλέσει μεγάλα ελλείμματα στην τρέχουσα διαχείριση του Οργανισμού, για τα οποία έχουν ενημερωθεί γραπτώς όλοι οι ασφαλισμένοι. Η πρόσφατη τραπεζική αργία και τα capital controls περιόρισαν ακόμα περισσότερο τα αναμενόμενα έσοδα από το αγγελιόσημο, μέσω του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ που θα κάλυπταν τις τρέχουσες ανάγκες. Το ίδιο συνέβη και με τα έσοδα από τις εισφορές των μελών. Έτσι δημιουργήθηκε το άμεσο ταμειακό πρόβλημα.
• Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση είχαμε θέσει – μαζί με άλλες προτάσεις , – από το περασμένο φθινόπωρο την πρόταση να ενισχυθεί το Ταμείο προσωρινά από τις Ενώσεις -μέλη του.
• Η πρόταση είχε υιοθετηθεί από το ΔΣ και το αίτημα είχε τεθεί στις Ενώσεις. Και το νέο ΔΣ, με πρότασή μας, πρόσφατα είχε επαναφέρει το αίτημα γραπτώς προς τις Ενώσεις, όταν ήταν προφανές ότι θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα ρευστότητας κάποια στιγμή στις αρχές του καλοκαιριού. Ταυτόχρονα είχαμε ζητήσει από το προεδρείο, ( από κοινού με τον συνάδελφο, Κώστα Ντελέζο) να συναντήσει το ΔΣ τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητηθεί το πρόβλημα και την πιθανή και νόμιμη επίλυση του, μέσω του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, πέραν της βοήθειας από τις Ενώσεις. Δυστυχώς, το προεδρείο του Συμβουλίου δεν υλοποίησε την δέσμευσή του.
• Στα δύο τελευταία Συμβούλια, το ταμειακό πρόβλημα είχε τεθεί και συζητηθεί. Στο προτελευταίο Συμβούλιο, το προεδρείο είχε προτείνει την άμεση ρευστοποίηση δύο “αμοιβαίων εξωτερικού” που αποτελούν τα μοναδικά κερδοφόρα στοιχεία στο αποθεματικό του Οργανισμού. Με πρότασή μας, η κίνηση αυτή αναβλήθηκε και πάρθηκε ομόφωνη απόφαση να ζητηθεί γραπτώς από τις Ενώσεις και πάλι να πάρουν θέση για την παροχή προσωρινής ταμειακής βοήθειας στο Ταμείο, πράγμα που έγινε. Αλλά και πάλι οι παρατάξεις, που ηγούνται των Ενώσεων αδιαφόρησαν, εκτός εκείνων, που δεν είχαν έτσι κι αλλιώς τα οικονομικά για να βοηθήσουν (ΕΠΗΕΘ). Το θέμα επανήλθε για ρευστοποίηση των αμοιβαίων, στο τελευταίο Συμβούλιο. Επιμείναμε, με νέα πρότασή μας ότι πριν το ΔΣ προχωρήσει στην ρευστοποίηση του τελευταίου κερδοφόρου στοιχείου του χαρτοφυλακίου του Ταμείου, να κληθούν κατεπειγόντως οι τέσσερις Ενώσεις στον ΕΔΟΕΑΠ, να τους αναλυθεί για πολλοστή φορά η αναγκαιότητα της ταμειακής ενίσχυσης, με δάνειο και να ζητήσουμε τις προτάσεις των μελών των Διοικητικών τους Συμβουλίων προς εξεύρεση λύσης.
• Και φυσικά, ταυτόχρονα να εξηγηθεί, με λεπτομερή ανακοίνωση του ΔΣ στους ασφαλισμένους, η πραγματική διάσταση του προβλήματος.
• Δυστυχώς, ο πρόεδρος του ΔΣ, κ Ευάγγελος Τάτσης, με “σύσταση” και του Γεν Γραμματέα, κ. Ν.Καρούτζου, αρνήθηκε να βάλουν την πρότασή μας σε ψηφοφορία.
• Εμείς, παρά την πρωτοφανή και προκλητικότατη στάση του προέδρου να αρνηθεί να βάλει σε ψηφοφορία της πρότασή μας, κάναμε αποχή για να διευκολύνουμε την όποια απόφαση και δεν καταψηφίσαμε.( Άλλωστε δεν είχαμε και δεν έχουμε το δικαίωμα, χωρίς απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών-μετόχων του Οργανισμού να αποφασίζουμε την πώληση των ασημικών του).
• Αντίθετα, ο γραμματέας και η πρόεδρος του ΤΥΠ καταψήφισαν την πρόταση, γεγονός, που φάνηκε ότι δεν παραξένεψε τον πρόεδρο του Συμβουλίου, με αποτέλεσμα να μη ληφθεί καμία απόφαση και στην συνέχεια, με την γνωστή λιτή και όχι συγκεκριμένη και αναλυτική ανακοίνωση “ενημερώθηκαν” οι ασφαλισμένοι για την αναβολή πληρωμής των επικουρικών συντάξεων.
• Σήμερα, με επιστολή μας προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου
• και με κοινοποίηση προς τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ζητήσαμε εκ νέου την άμεση παρέμβασή του για έκτακτη σύσκεψη των Ενώσεων, το αργότερο, την Δευτέρα, ώστε έγκαιρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να έχει το Συμβούλιο τον χρόνο να αποφασίσει εκ νέου, όποια και αν είναι στάση των Ενώσεων.
Αλήθειες και ερωτηματικά:
• Η αλήθεια είναι άτι το πρόβλημα που έχει παρουσιασθεί έχει επιδεινωθεί από τις τελευταίες εξελίξεις στις τράπεζες. Όμως, οι πρακτικές “λύσεις” έχουν από καιρό προταθεί , αλλά δεν έχουν βρει ανταπόκριση από τις διοικήσεις των “πλούσιων” με τα διαθέσιμα του αγγελιοσήμου, ταμείων των Ενώσεων (κατά πρώτο λόγο, την ΕΣΗΕΑ και κατά δεύτερο, την ΕΠΗΕΑ).
• Ο Οργανισμός, δια της τακτικής της …διολίσθησης , οδηγείται σε μία κατάσταση τέτοια, που να προκαλεί την ανησυχία και τον πανικό στους ασφαλισμένους, ώστε να δεχθούν υπό τον φόβο απώλειας του Ταμείου, “αλλαγές” , που απεργάζονται οι εκάστοτε ημέτεροι. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε οργανώθηκε και εκτελέστηκε έγκαιρα το “ροζ και μπλε” πραξικόπημα για την συγκρότηση προεδρείου από τις ομάδες των κ.κ. Γκανά και Αντωνιάδου στον ΕΔΟΕΑΠ ενάντια στην εκλογική θέληση των συναδέλφων.
• Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις αποδεικνύουν ότι παρά την συντριπτική θέληση του λαού, έτσι όπως εκφράσθηκε στο Δημοψήφισμα, η κυβέρνηση πραξικοπηματικά ανέτρεψε το αποτέλεσμα και προωθεί ένα τρίτο μνημόνιο, επαναφέροντας τους εφιάλτες της τελευταίας πενταετίας. Η εξέλιξη αυτή είναι προφανές ότι προδικάζει ανατροπές μνημονιακής κατεύθυνσης στο ασφαλιστικό και απειλεί άμεσα τα κεκτημένα του κλάδου μαζί και τον ΕΔΟΕΑΠ. Είναι επίσης προφανές ότι ο φόβος της απώλειας, που καλλιεργείται σκόπιμα στους ασφαλισμένους μας, όχι απλά για τις επικουρικές συντάξεις, αλλά και – κυρίως – για την περίθαλψη και την υγεία όλων των μετόχων θα χρησιμοποιηθεί για να εκβιαστεί η αναγκαστική αποδοχή μνημονιακών “λύσεων”, με το πρόσχημα της εξυγίανσης.
• Για τον λόγο αυτό, άλλωστε φαίνεται ότι οι Ενώσεις προτιμούν να κρατάνε τα χρήματα των ασφαλισμένων στις τράπεζες και στην υπηρεσία της πελατείας της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές στην ΕΣΗΕΑ). Αντί να συμβάλουν στην διασφάλιση της υγείας και της πρόνοιας των ασφαλισμένων δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου και στην καταβολή των επικουρήσεων των ίδιων των μελών τους.
• Το τελευταίο στοιχείο, που μας έχει αφήσει άναυδους, είναι ότι στο μεταξύ και μετά από όλα αυτά, μαθαίνουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΗΕΑ έχει πάρει , εδώ και μέρες ομόφωνη απόφαση να ανταποκριθεί με 500 χιλ. Ευρω στον ΕΔΟΕΑΠ.
• Αλλά, η απόφαση αυτή παραμένει “κρυφή” και δεν έχει κοινοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα στο Ταμείο, κάτι, που αν είχε γίνει θα υποχρέωνε και τις άλλες Ενώσεις να κινηθούν!
• Και το καταπληκτικότερο όλων είναι ότι ο πρόεδρος και ο ταμίας του ΕΔΟΕΑΠ (μέλη της ΕΠΗΕΑ και συνεργάτες του προέδρου της) αρνούνται στο Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ ότι γνωρίζουν οτιδήποτε για την απόφαση αυτή! Το ίδιο βέβαια και ο γραμματέας του Ταμείου, του οποίου η συνεργάτης, υπηρεσιακή πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ είναι, εδώ και καιρό σε στενή συνεργασία με την ηγετική ομάδα της ΕΠΗΕΑ.
Είναι λοιπόν περισσότερο από προφανές ότι πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων, το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ και οι “φίλοι” τους στην ΕΠΗΕΑ και την ΕΣΗΕΑ εκτελούν σταθερά και με συνέπεια το έργο της αποσταθεροποίησης οικονομικής και υπηρεσιακής του Ταμείου, ώστε να καταλήξει ο ΕΔΟΕΑΠ στην πλήρη παράδοσή του…
Όλα αυτά πίσω από τις πλάτες των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ.
Θα τους αφήσουμε να παραδώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ;
Θα τους επιτρέψουμε να μην αφήσουν τίποτα όρθιο;
Εμείς, με το χέρι στην καρδιά, αποφασισμένοι και όρθιοι, απαντάμε ΟΧΙ!
Και παρά τις αντίθετες απόψεις και πρακτικές, με ειλικρίνεια καλούμε σε συστράτευση και πραγματικό και ουσιαστικό αγώνα όλους τους συναδέλφους μας, για τον ΕΔΟΕΑΠ , που μέσα στις αθλιότητες της κρίσης, οφείλουμε να ‘κρατηθεί όρθιος για να μας στηρίξει και να τον στηρίξουμε!
Πόπη Χριστοδουλίδου (μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ)
Γιάννης Αγγέλης (μέλος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ)
Γιώργος Φιλλιπάκης (μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: