Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ - Τι πρότεινε για συνέδριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα (βίντεο)

Copy & Paste: http://left.gr
Έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη «που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στοχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές», πρότεινε από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας. «Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας θα αναζητήσουν απαντήσεις», πρόσθεσε ενώ κατέθεσε εναλλακτικά και πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου».
«Να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες», είπε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «αυτή η άποψη θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή»

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα 30/7/2015

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως της σημερινής συνεδρίασης προηγήθηκαν 6 μήνες μάχης και σκληρής διαπραγμάτευσης για τους οποίους αισθανόμαστε περήφανοι και περήφανες. «Πρέπει να μιλήσουμε καθαρά και έντιμα για τις επιλογές που είχαμε και έχουμε μπροστά μας», πρόσθεσε. «Αυτές ήταν ή δύσκολος συμβιβασμός ή άτακτη χρεοκοπία. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας στο πως θα φτάσουμε σε μία καλύτερη συμφωνία»
«Κάποιοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, η έξοδος από το ευρώ, που όμως θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα & προσφυγή στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Κάναμε πράγματι μία δύσκολη επιλογή, εξαναγκαστήκαμε να συμβιβαστούμε σε ένα πρόγραμμα με υφεσιακά μέτρα», είπε ακόμη ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας παράλληλα πως «κάποιοι θεωρούν ότι από τη μία ημέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος και της ΚΟ υπέστη μετάλλαξη και ασπάστηκε, έστω και εξ ανάγκης, το νεοφιλελευθερισμό. Όσοι το λένε αποκρύπτουν ότι κάθε άλλη επιλογή θα είχε λιτότητα και θα ήταν απροσδιόριστη και απρόβλεπτη ως προς τους τομείς της οικονομίας που θα επηρέαζε»
Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε στην ομιλία του πως «επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού διότι δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καλύτερη εναλλακτική. Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα 3 μνημόνια, πρέπει να ειπωθεί. Αν υπάρχει η άποψη ότι μια άλλη κυβέρνηση με έναν άλλο πρωθυπουργό θα πετύχαινε καλύτερη συμφωνία, να ειπωθεί», τόνισε.
Για το δημοψήφισμα της 5/7
Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της 5ης ιουλίου, λέγοντας πως «Κανένα στέλεχος του κόμματος δεν έλεγε πριν το δημοψήφισμα ότι το όχι σήμαινε έξοδο από το ευρώ. Εγώ ο ίδιος είπα ότι η εντολή είναι για ισχυρή διαπραγμάτευση, για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες, και δεν άκουσα κριτική. Ας αφήσουμε της λαθροχειρίες και ας μιλήσουμε καθαρά».
* «Ο αναστοχασμός στις νέες συνθήκες να μη γίνει με όρους υποτίμησης και μηδενισμού όλων όσων καταφέραμε παρά την οικονομική ασφυξία»
 « Σε αυτή τη συγκυρία η ριζοσπαστική Αριστερα πρέπει να απαντήσει: Έχει ή δεν έχει υποχρέωση να παίξει ρόλο σε αυτή τη μάχη, να συνεχίσει να πυροδοτεί τη σύγκρουση», τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας: «Να απαντήσουμε αν η Αρστερά έχει ρόλο και χώρο ως κυβερνητική δύναμη με τους υπάρχοντες κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς». «Η απάντηση δεν μπορεί να είναι ούτε η εσωτερική υποτίμηση ούτε όμως και η νομισματική υποτίμηση, αποτελούν τις 2 όψεις του ίδιου νομίσματος», πρόσθεσε.
* «Μπορούμε να επιμείνουμε στις στρατηγικές μας δεσμεύσεις;»
« Εύλογα μπαίνει το στρατηγικό ερώτημα αν με την υπογραφή της συμφωνίας θα μας δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουμε να τηρούμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «Η μάχη θα κριθεί κυρίως από το ζήτημα του χρέους. Πρέπει να συζητήσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα για τις απαντήσεις στα στρατηγικά ερωτήματα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω, θεωρώ όμως ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα και δυνατότητες. Η συμφωνία, όσον αφορά τα μέτρα, κινείται σε σκληρή κατεύθυνση, αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα. Και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, μπορούμε να προτείνουμε ισοδύναμα σε πολλές περιπτώσεις». «Η μάχη θα είναι σκληρή και διαρκής καθώς η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε συνθήκες άρσης της κυριαρχίας της», κατέληξε.
*«Τα ανοιχτά μέτωπα στον πρόσκαιρό συμβιβασμό»
 «Θέλω να δουλέψουμε στο ακραίο σενάριο. Το κρίσιμο ερώτημα είναι πως αντιδράμε στα δύσκολα, αν έχουμε άλλη επιλογή πέρα από το να παλέψουμε ως την τελευταία στιγμή», είπε ο Αλ. Τσίπρας, προσθέτοντας: «Το ερώτημα είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αποδράσουμε από τις δυσκολίες επιλέγοντας τον αναχωρητισμό και επιτρέποντας την παλινόρθωση του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος»
«Είμαστε αναγκασμένοι να σηκώσουμε εμείς το βάρος της μάχης για τον απεγκλωβισμό της χώρας από την επιτροπεία. Δεν έχουμε δικαίωμα να αφήσουμε απροστάτευτο έναν λαό που πίστεψε όσο κι εμείς την ανάγκη να τελειώσουμε με τα μνημόνια», πρόσθεσε, θέτοντας ως ανοιχτά μέτωπα στον πρόσκαιρό συμβιβασμό, τη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, τη διαπλοκή, τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, την κοινωνική οικονομία, τον δημόσιο τομέα, τα τα αντισταθμιστικά μέτρα για την προστασία των λαϊκών τάξεων.
* Η πρόταση για Συνέδριο
«Προτείνω στην ΚΕ έκτακτο, ανοιχτό συνέδριο το Σεπτέμβρη που θα απαντήσει στα στρατηγικά ερωτήματα, για την τακτική μας, για τους μεσο- και μακροπρόθεσμους στόχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές. Να συμφωνήσουμε σήμερα το χρονοδιάγραμμα με το οποίο τα μέλη μας να αναζητήσουν απαντήσεις», ήταν  η πρόταση του πρωθυπουργού,. «Να εμπλέξουμε το σύνολο του κόμματος στη συζήτηση με συντεταγμένο τρόπο, χρειαζόμαστε γόνιμο διάλογο και όχι αντιπαράθεση με κραυγές και κατηγορίες», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως «είναι λάθος οι βεβιασμένες επιλογές και οι τακτικισμοί»
* Εναλλακτικά: Δημοψήφισμα
«Υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν σήμερα να παρθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για την στρατηγική μας», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, καθώς «υπάρχει η άποψη που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου». 
«Αυτή η άποψη», συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, «θεωρεί ότι ο εκβιασμός είναι πλαστός και δεν πρέπει να υπάρξει συμφωνία. Αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει μέχρι το έκτακτο συνέδριο. Προτείνω αυτή η άποψη, που δεν αφορά μόνο τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος αλλά τον τόπο και τον ελληνικό λαό, αυτή η κρίσιμη απόφαση να μην υποβαθμιστεί, να απευθυνθούμε στα μέλη του κόμματος διοργανώνοντας δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή με συντεταγμένες και σύντομες διαδικασίες».
* «Να σταματήσει ο ιδιότυπος δυϊσμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος»
Ακολούθως, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε: «Να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών μας, ότι θα σταματήσει ο ιδιότυπος δυϊσμός της ΚΟ του κόμματος». «Ο στόχος είναι κοινός, διαφωνούμε στα μέσα», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε στις ψήφους άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων». 
Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Καλώ όλους και όλες να μοιραστούμε την πολιτική ευθύνη για την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνοντας την πρόταση για το έκτακτο συνέδριο. Να μείνουμε ενωμένοι πραγματικά, όχι στα λόγια, με κοινή στάση στο Κοινοβούλιο. Η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση μετά τον πόλεμο, είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε δεν στηρίζεται επειδή έπαψε να είναι αριστερή και πέφτει. Οι κοινοί μας αγώνες επιβάλλουν να λέμε μεταξύ μας την αλήθεια, να βρούμε τις σωστές λύσεις για τον τόπο, την Αριστερά της λαϊκές τάξεις. Κόμμα σημαίνει και κοινός στόχος, αν ο στόχος δεν είναι κοινός δεν υπάρχει νόημα συνύπαρξης». 

Μερικά πιο εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

1.     Είμαστε υπερήφανοι για τους προηγούμενους έξι μήνες. Υπηρετήσαμε με αυταπάρνηση την εντολή του ελληνικού λαού.
Αυτή η κυβέρνηση εξάντλησε τα όρια της εντολής, του λαού και της οικονομίας. Έθεσε το ζήτημα του χρέους, έκανε το δημοψήφισμα, άφησε το προηγούμενο πρόγραμμα να λήξει, έκανε στάση πληρωμών στο ΔΝΤ ανέδειξε διεθνώς το ελληνικό ζήτημα ως ευρωπαϊκό. Διαπραγματεύτηκε μέχρι την τελευταία στιγμή.
2.     Λέμε καθαρά και ξάστερα και με συνείδηση καθαρή στον ελληνικό λαό:
Αυτό το πλαίσιο συμφωνίας μπορέσαμε και φέραμε, και εάν κάποιος νομίζει ότι θα μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία δεν έχει παρά να το ισχυριστεί.
·        Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα μπορεί να το πει ευθέως. 
·        Αν κάποιος νομίζει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε μια καλύτερη εναλλακτική για το λαό να τη διατυπώσει αυτή την άποψη.
·        Αν, επίσης, υπάρχει η άποψη ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση επειδή δεν έφερε μια καλύτερη συμφωνία, επίσης πρέπει να το διατυπώσει με σαφήνεια.
·        Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο μνημόνιο και αυτό πρέπει να ειπωθεί. Και να εξηγηθεί με επιχειρήματα.
3.     Πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι γιατί καταφέραμε να κερδίσουμε πολλά. Αναδείξαμε στην ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη την ακαμψία και τη σκληρότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πειθάρχησης και επιτήρησης και δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές, εμείς ένας μικρός λαός με μια αριστερή κυβέρνηση, στην νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη.
Δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις για να υπάρξει μια γενικευμένη αμφισβήτηση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας αλλά και των διακυβερνητικών πρακτικών της ΕΖ.
4.     Πρέπει να είμαστε όμως περήφανοι γι αυτό το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης και για άλλους λόγους.
Διότι καταφέραμε παρά την ασφυκτική χρηματοδοτική πίεση που δεχτήκαμε να κάνουμε μια σειρά παρεμβάσεις που αποδεικνύουν έμπρακτα ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μια άλλη λογική, ότι αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να παλέψει για την ανατροπή μιας πορείας 40 ετών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Με μια σειρά νομοσχέδια που αποτελούν σήμερα νόμους του κράτους αρχίσαμε να υλοποιούμε το πρόγραμμά μας, να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό.
·        Κάναμε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που αφορά αυτή τη στιγμή μια σημαντική βοήθεια σε 150000 άτομα.
·        Περάσαμε το νόμο για τις εκατό δόσεις που ανακούφισε πάνω από 700000 συμπολίτες μας.
·        Αποκαταστήσαμε μια σειρά από αδικίες στο δημόσιο τομέα με την επαναπρόσληψη των σχολικών φυλάκων, των καθαριστριών, των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων.
·        Επαναλειτουργήσαμε την ΕΡΤ.
·        Νομοθετήσαμε την απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς.
·        Καταργήσαμε τα 5 ευρώ της εισαγωγής στα νοσοκομεία.
·        Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις που αφήνουν ένα σημαντικό προοδευτικό στίγμα στο τόπο παρά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες κληθήκαμε να ασκήσουμε κυβερνητική πολιτική.
Αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε και δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε.
5.     Υπάρχουν βεβαίως φωνές που υποστηρίζουν ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα μνημόνιο που είναι ακόμη πιο σκληρό και από τα δύο προηγούμενα, ότι αυτή η συμφωνία δεν επιτρέπει απολύτως καμία πρωτοβουλία από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης και ότι μας δένει απολύτως τα χέρια.
Όσο λάθος είναι να προσπαθήσει κανείς να ωραιοποιήσει τόσο λάθος και να δραματοποιήσει.
·        Καταρχήν η δημοσιονομική προσαρμογή που προβλέπει η συμφωνία αυτή, είναι μάλλον αρκετά ηπιότερη από την αντίστοιχη των προηγούμενων ετών καθώς καταφέραμε να ρίξουμε αισθητά τις υποχρεώσεις μας για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Και τούτο συνδέεται άμεσα με το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας δηλαδή τους όρους και τους τρόπους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, του κρίσιμου ζητήματος όπως είπα και πριν, μιας αναδιάρθρωσης που πλέον είναι κάτι περισσότερο από ορατή.
·        Όμως και στο πεδίο των μέτρων η διαπραγμάτευση είναι ακόμη ανοικτή και τρέχει. Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα στα οποία θα έχουμε την δυνατότητα να προτείνουμε ισοδύναμα μέτρα.
·        Πρόκειται για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, για τον ΑΔΜΗΕ, για το χρονοδιάγραμμα της προσαρμογής στα αγροτικά ζητήματα και αλλού.
·        Εκεί πρέπει να δώσουμε τη μάχη όπως και στο θέμα των εργασιακών και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
6.     Και υπάρχουν, πέραν της διαπραγμάτευσης πάρα πολλά ανοιχτά θέματα, πεδία συγκρούσεων πραγματικών και σκληρών, εντός της χώρας:
·        Το πεδίο της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου αλλά και το πεδίο της διαφθοράς που μαστίζει το ελληνικό δημόσιο. Το πεδίο της διοικητικής ανασυγκρότησης και της κοινωνικής αποτελεσματικότητας και ανταποδοτικότητας του δημόσιου τομέα. Και φυσικά το μέτωπο της διαπλοκής και της δημοκρατίας. Των μεγάλων αλλαγών που έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα.
·        Επίσης το θέμα της στήριξης της κοινωνικής οικονομίας που μπορεί να δράσει ανταγωνιστικά και στον κρατισμό αλλά και στην ασυδοσία του ιδιωτικού τομέα. Και τέλος το μέτωπο των αντισταθμιστικών μέτρων που έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε και να πάρουμε για να προστατεύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία.
Όλα αυτά είναι ανοιχτά μέτωπα και στόχοι για την νέα περίοδο του πρόσκαιρου συμβιβασμού.
Είναι προφανές ότι δεν θα είναι εύκολο.
7.     Είναι ανάγκη να συζητήσουμε πάνω στα στρατηγικά διλήμματα που θέτει η νέα περίοδος στην οποία έχουμε μπει. Να συζητήσουμε συντεταγμένα, ορθολογικά δημοκρατικά, εμπλέκοντας το σύνολο των δυνάμεων του κόμματος σε αυτή τη συζήτηση και όχι κλείνοντας την στους τέσσερις τοίχους των μικροσυσχετισμών.
Πρέπει να διεξάγουμε ένα ανοικτό και συντεταγμένο ως προς τις διαδικασίες του, έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβρη και να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας:
Να συζητήσουμε για την Αριστερά στην κυβέρνηση στην υπαρκτή Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού, για την τακτική μας μπροστά στις συνθήκες που δημιουργεί η νέα συμφωνία, για τους μεσοπρόθεσμούς και μακροπρόθεσμους στόχους μας, για τις πιθανές εναλλακτικές.
Προτείνω λοιπόν σήμερα να αποφασίσουμε το χρονοδιάγραμμα στη βάση του οποίου οι οργανώσεις μας και τα μέλη μας θα συζητήσουν αλλά και τους κεντρικούς άξονες και τα ερωτήματα αυτής της συζήτησης.
Να μην πάρουμε βεβιασμένες αποφάσεις, να μην δημιουργήσουμε ρήγματα με τακτικισμούς.
8.     Ωστόσο γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει σήμερα να παρθούν όλες οι αποφάσεις για τη στρατηγική και την τακτική μας.
Υπάρχει η άποψη -και είναι σεβαστή-  που δεν αποδέχεται ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή το βράδυ της 12ης  Ιουλίου. Που θεωρεί ότι υπήρχε και υπάρχει άμεσα, βραχυπρόθεσμα εναλλακτικό σχέδιο ρεαλιστικό και βιώσιμο, μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας. Την εθνική αναδίπλωση και την απόδραση από τους διεθνείς συσχετισμούς.
9.     Αν πράγματι είναι έτσι προτείνω αυτή τις κρίσιμη απόφαση, που δεν αφορούν μόνο την βραχυπρόθεσμη στρατηγική του κόμματος, αλλά στο βαθμό που είμαστε το κόμμα που έχει τη πλειοψηφία στη Βουλή, αφορά τον τόπο και το λαό,
Προτείνω λοιπόν αυτή τις κρίσιμη απόφαση για το άμεσο ζήτημα, να τη λάβουμε με όσο το δυνατόν πιο συλλογικό τρόπο απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος. Διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή ώστε όλο το κόμμα να τοποθετηθεί ανοιχτά, δημοκρατικά και συντεταγμένα.
Και όποια και να είναι η απόφαση των μελών μας, δηλαδή η συλλογική απόφαση του κόμματος, ένα πράγμα είναι δεδομένο. Ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι και όλες εδώ σήμερα ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών.
Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά κόμμα σημαίνει πέρα από δημοκρατία και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών, σημαίνει και αναγνώριση ότι όλοι μας πέρα από τις διαφωνίες παλεύουμε για ένα κοινό στόχο, για αυτό που ονομάζουμε κοινωνικό μετασχηματισμό. Δεν είναι δυνατόν λοιπόν κάποιοι να αξιοποιούν τις ψήφους άλλων κομμάτων για να αποφεύγουν την ευθύνη και την ίδια στιγμή να λένε ότι στηρίζουν την κυβέρνηση.
10.  Η  πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή.
11.  Με ειλικρίνεια και αίσθημα συντροφικότητας, μπορούμε ακόμη και στη πιο μεγάλη διαφωνία να βρούμε τις σωστές λύσεις για το λαό και το τόπο, για την αριστερά και το ηθικό φορτίο των αγώνων που κουβαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: