Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αγώνα για… new lifestyle και για «ευκαιρίες που δεν περιμένουν» υπόσχεται το (αόρατο) ΔΣ μιας «νέας συλλογικότητας» που αυτοαποκαλείται «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ρ.Τ.»!

Copy & Paste: http://www.asyntaxtostypos.org
Αγώνα για… new lifestyle και για «ευκαιρίες που δεν περιμένουν» υπόσχεται το αόρατο ΔΣ μιας νέας συλλογικότητας που αυτοαποκαλείται «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ρ.Τ.»!
71113-7«Η καλή μέρα, από το πρωί φαίνεται», λέει ο λαός. Όμως, η πρώτη ανακοίνωση-κάλεσμα μιας «νέας συλλογικότητας» στους κόλπους της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή, φροντίζει να τονίσει ότι η μέρα θα είναι κρύα και συννεφιασμένη.
Η αυτοαποκαλούμενη «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ε.Ρ.Τ.» (!) που φαίνεται να έχει συστήσει ήδη το… ΔΣ (άλλωστε έτσι υπογράφει αλλά τα πρόσωπα παραμένουν… αόρατα!) καλεί τους «συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων» να την«πλαισιώσουν» (sic) για την «ανασύσταση και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων της ΕΡΤ, καθώς και για την προσπάθεια αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων». Αυτή η… μεγαλόπνοη προσπάθειά τους, είναι «ταπεινή», διευκρινίζουν…Πέρα από τις παραπάνω γενικόλογες αναφορές, η ανακοίνωση δεν περιέχει ούτε ένα από τα φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την ΕΡΤ: εκκρεμότητα υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων, άρση μισθολογικών ανισοτήτων και διεκδίκηση αξιοπρεπών μισθών μετά τις απανωτές περικοπές των νόμιμων απολαβών λόγω των ακολουθούμενων μνημονιακών πολιτικών, κρούσματα αυταρχικών συμπεριφορών διευθυντικών στελεχών, κρατικισμός και κάθετη ιεραρχική πυραμίδα με υπερεξουσίες του «ενός» στη θέση της ζητούμενης οριζόντιας, δημοκρατικής λειτουργίας, υποστελέχωση κρίσιμων τομέων εργασίας και περιφερειακών σταθμών, συστημική νοοτροπία στην αξιολόγηση και μετάδοση των ειδήσεων μακριά από το όνειρο για μια ανοιχτή ΕΡΤ για όλη την κοινωνία στο πλευρό των αδύναμων και όχι της εκάστοτε εξουσίας.
Αντ’ αυτών των στοιχειωδών βασικών αιτημάτων, οι συντάκτες της ανακοίνωσης εντοπίζουν… «ευκαιρίες (που) δεν περιμένουν»(!), γι’ αυτό λένε «πρέπει να δράσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση». Θυμίζει έντονα δεξιο-πασοκικές ατάκες του στυλ: «η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες». Προφανώς! Αλλά για τους αετονύχηδες! Αλλά, «ευκαιρίες», άραγε για τι πράγμα; Μήπως για ένα νέο… “lifestyle” αφού, όπως επισημαίνουν, έχουμε«πλήρη ανατροπή του τρόπου ζωής μας»; Αυτό τους καίει;! Και με ποια μέσα θα πετύχουμε τους (αόρατους προς το παρόν) στόχους και τα αιτήματά μας με αφορμή τα«τεράστια», όπως επισημαίνουν, «προβλήματα που έχουν προκύψει για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ» (που και πάλι δεν περιγράφονται);
Αλλά παρακάτω, το παραδέχονται: «Δεν κομίζουμε νέα πράγματα στον στίβο των διεκδικήσεων, διότι αυτά είναι καταγεγραμμένα και έχουν επισημανθεί από όλους».Αλλοίμονο! Θα ασχολούμαστε τώρα με… κοινοτυπίες; Μην μας πάρουν με κακό μάτι τα αφεντικά με το καλημέρα σας… Τι θέλουν λοιπόν; Θέλουν να κομίσουν –λέει- το «νέο
NO PASARAN
ήθος»! Περί αυτού πρόκειται λοιπόν; Πρόκειται για μια…«ηθική σταυροφορία» που πατάει πάνω στα κακώς κείμενα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης της ΕΡΤ του παρελθόντος; Αυτό το «κενό» φιλοδοξούν να καλύψουν; Αυτή είναι η… «ευκαιρία» που πάνε να καλύψουν; Γιατί άραγε δεν αφιερώνεται στην ανακοίνωση ούτε μισή λέξη για τον ανυποχώρητο δίχρονο αγώνα των ΟΡΘΙΩΝ εργαζομένων της ΕΡΤ ενάντια στο «μαύρο» που αποτέλεσε τον καθοριστικότερο παράγοντα για την επαναλειτουργία της;

Γράφουν μεταξύ άλλων: «Δεν θα αναλωθούμε σε στείρες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις. (…) Ο νέος δρόμος που θέλουμε να χαράξουμε περιέχει συνεργασίες, αλλαγή νοοτροπίας, δουλειά και όχι τυφλό διεκδικιτισμό και κατακερματισμένη επιθετικότητα».
«Αντιπαραθέσεις», άραγε με ποιους; Με τους εργαζόμενους ή με τα αφεντικά της ΕΡΤ; Ποια είναι τα… «όρια» της «αντιπαράθεσης»; Πότε οι… «διεκδικήσεις» για τα αυτονόητα γίνονται «τυφλές»; Στη θέση της… «κατακερματισμένης επιθετικότητας» θα μπει η… ενωτική… «επιθετικότητα»;
Με βάση το κείμενο, η στόχευση των εμπνευστών αυτής της «νέας συλλογικότητας», γίνεται ηλίου φαεινότερη. Όταν ξεκινάς μία προσπάθεια με αμυντική διάταξη, όχι μόνο δεν κομίζεις κάτι «νέο» αλλά αποτελείς «συμπλήρωμα» του «παλιού» από την ανάποδη. Ή αλλιώς: «όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει, για πόλεμο δεν κάνει».
«Μόνο με συλλογικότητα, ενότητα και συνολικές αλλαγές διορθώνονται τα λάθη». Αυτό λένε. Μα, το ίδιο λένε και οι εκάστοτε διοικούντες την ΕΡΤ! Τι σύμπτωση!
Στο τέλος της ανακοίνωσης πληροφορούμαστε πως υπάρχει και σχετική… «συντονιστική επιτροπή»! Ούτε λόγος βεβαίως για προηγηθείσες ανοιχτές αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες στους κόλπους των εργαζομένων της ΕΡΤ, ούτε τίποτα! Αντ’ αυτών, θα κυκλοφορήσουν –λέει- κείμενο… «εγγραφής» στη «νέα» (αόρατη προς το παρόν) «συλλογικότητα».
Το… «κάλεσμα» κλείνει με μία ατάκα που λες και βγήκε από προεκλογικό κομματικό φυλλάδιο… αλλοτινών εποχών: «Υπάρχει ένας τρόπος να συμβάλλει κανείς στην αλλαγή: να μην παραιτείται».
Ποια… «αλλαγή»; Και… «αλλαγή» σε τι πράγμα; Μπερδευτήκαμε!
Καταληκτική υποσημείωση:
manos-xatzidakis 4
Αν η απάντηση στον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, τις ηγεμονίστικες συμπεριφορές και τα συντεχνιακά μορφώματα είναι η αντικατάστασή τους από τον… γραφειοκρατικό συνδικαλισμό, τις ηγεμονίστικες συμπεριφορές και «άλλα» συντεχνιακά μορφώματα, ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε. Η πλούσιαπαρακαταθήκη που άφησε οανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων της ΕΡΤ στη διάρκεια του «μαύρου» (και το κείμενο ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ ), αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία πορευόμαστε στις σημερινές και αυριανές μάχες για μια ΕΡΤ ΑΝΟΙΧΤΗ στην κοινωνία, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και οι αγωνίες στη βάση ΟΛΩΝ των εργαζομένων της ΕΡΤ, δεν μπορούν να υποκατασταθούν  από κανένα «έντυπο εγγραφής» σε νεόκοπες «συλλογικότητες» που ευαγγελίζονται την… -εντέχνως αφηρημένη- «αλλαγή»!

(Το παραπάνω κείμενο κριτικής αποτυπώνει την «υποδοχή» που επιφύλαξαν πολλοί συνάδελφοι από δομές της ΕΡΤ αναφορικά με την ανακοίνωση από την αυτοαποκαλούμενη…  «ΕΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ» που τους ζητά να… «εγγραφούν» σε αυτήν!)
Διαβάστε στη ΣΥΝΕΧΕΙΑ, ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της αυτοαποκαλούμενης…  «ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΤ»:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Οι καιροί ου μενετοί», οι ευκαιρίες δεν περιμένουν, πρέπει να δράσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Στην πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα, οικονομική, πολιτική και κοινωνική συγκυρία που βιώνουμε στη χώρα μας, με πλήρη ανατροπή του τρόπου ζωής μας και μετά την επιχειρούμενη διάλυση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από την προηγούμενη κυβέρνηση, τολμάμε να δημιουργήσουμε μια νέα συλλογικότητα, στόχος της οποίας είναι η ανασύσταση και η ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων της ΕΡΤ, καθώς και η προσπάθεια αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων.
Η ταπεινή προσπάθειά μας, η οποία τώρα ξεκινά να πλαισώνεται από συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, φιλοδοξεί να διαμορφώσει όρους και προυποθέσεις που θα συμβάλλουν στην επίλυση των τεράστιων προβλημάτων που έχουν προκύψει για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ.
Δεν κομίζουμε νέα πράγματα στον στίβο των διεκδικήσεων, διότι αυτά είναι καταγεγραμμένα και έχουν επισημανθεί από όλους. Εκείνο όμως που θέλουμε να προτάξουμε είναι το νέο ήθος, ως στοιχείο ποιοτικής διαφοράς
των διεκδικήσεών μας. Η εικόνα του Συνδικαλιστικού Κινήματος στην ΕΡΤ δεν είναι αυτή που μας αξίζει. Οι ευθύνες όμως δεν θα είναι η δική μας προτεραιότητα.
Δεν θα αναλωθούμε σε στείρες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις.
Μπορεί το όραμά μας να μοίαζει ουτοπικό για τα δεδομένα αλλά μας αφυπνίζει και μας συνεγείρει ώστε να δράσουμε πριν φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Ο νέος δρόμος που θέλουμε να χαράξουμε περιέχει συνεργασίες, αλλαγή νοοτροπίας, δουλειά και όχι τυφλό διεκδικιτισμό και κατακερματισμένη επιθετικότητα. Μόνο με συλλογικότητα, ενότητα και συνολικές αλλαγές διορθώνονται τα λάθη.
Το στοίχημα για την ανάκτηση του κύρους της ΕΡΤ δεν μπορεί να περιμένει άλλο, πόσο μάλλον χωρίς την συμμετοχή των εργαζομένων της. Η προσπάθειά μας θα είναι συνεχής και άοκνη, γι’αυτό σας καλούμε να πλαισιώσετε μαζικά αυτόν τον αγώνα με εγγραφή που θα διανεμηθεί σε όλην την ΕΡΤ από την συντονιστική επιτροπή.
Η συλλογική προσπάθεια και ο κοινός αγώνας έχουν πάντα αποτέλεσμα. Για τα επόμενα βήματα της Ένωσης Εργαζομένων της ΕΡΤ που αφορούν την οργάνωση και τη δράση της, θα ενημερωθείτε άμεσα.
Υπάρχει ένας τρόπος να συμβάλλει κανείς στην αλλαγή: να μην παραιτείται.
το  ΔΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: