Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Οργή και θρήνος για το λουτρό αίματος με θύματα τους Κόπτες της Αιγύπτου. Στο στόχαστρο η χριστιανική μειονότητα

Copy & Paste: http://news.in.gr
Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες ο απολογισμός της βομβιστικής επίθεσης
(Φωτογραφία: Reuters)
Κάιρο, Αίγυπτος
Σοκ, θρήνος και οργή για τους νεκρούς της αιματηρής βομβιστικής επίθεσης στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στην έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας, στο Κάιρο. Τουλάχιστον 25 νεκροί και 49 τραυματίες είναι ο απολογισμός της πλέον αιματηρής επίθεσης με στόχο τη μειονότητα των χριστιανών κοπτών εδώ και χρόνια στην Αίγυπτο. 
Κόπτες διαδήλωσαν οργισμένοι στο σημείο της επίθεσης.
Διακόπτει την επίσκεψή του στην Ελλάδα και αναχωρεί εσπευσμένα για το Κάιρο ο Πατριάρχης των Κοπτών Θεόδωρος Β'.
22 φωτογραφίες
Τριήμερο εθνικό πένθος κήρυξε ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι.
«Η τρομοκρατία στοχεύει στους κόπτες χριστιανούς και τους μουσουλμάνους της Αιγύπτου. Αλλά η Αίγυπτος μπορεί να προκύψει ακόμη πιο δυνατή και ενωμένη, κάτω από τέτοιες συνθήκες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του. 
Χαρακτηρίζοντας την αποτρόπαια αυτή πράξη της βομβιστικής ενέργειας ως «έναν πόλεμο εναντίον του σπουδαίου αιγυπτιακού λαού», ο Αλ-Σίσι διεμήνυσε ότι όσοι ευθύνονται για την επίθεση θα αντιμετωπίσουν τον «βαρύ πέλεκυ» της Δικαιοσύνης.
Δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης για το λουτρό αίματος στο παρεκκλήσι του Πέτρου και Παύλου, ακριβώς δίπλα στον ναό του Αγίου Μάρκου, έδρα της Κοπτικής Εκκλησίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. 
Πολλές γυναίκες και παιδιά βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης με στόχο τους χριστιανούς κόπτες, οι οποίοι αποτελούν το 10% του πληθυσμού της Αιγύπτου. Το παρεκκλήσι βάφτηκε στο αίμα στις 11:00 το πρωί της Κυριακής ώρα Ελλάδας. 
Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν στο σημείο της επίθεσης, καθώς και μουσουλμάνοι, θέλοντας να στείλουν μήνυμα ενότητας και διαδηλώνοντας κατά της τρομοκρατίας.
Κύμα εξτρεμιστικών επιθέσεων έχει σημειωθεί στην Αίγυπτο από το 2013 αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μόρσι και ξεκίνησε επιχείρηση καταστολής των ισλαμιστών.
Ορισμένοι εκ των υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι έχουν κατηγορήσει τους χριστιανούς κόπτες ότι υποστήριξη την ανατροπή του προέδρου τους.
Κατόπιν εντολής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε με τον Πάπα και Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας Θεόδωρο Β' και διαβίβασε τα συλλυπητήρια του κ. Παυλόπουλου προς τις οικογένειες των 25 πιστών που έχασαν τη ζωή τους.
Τον αποτροπιασμό του για την πολύνεκρη επίθεση και τη συμπαράστασή του προς την Κοπτική Εκκλησία εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πατριάρχη των Κοπτών Θεόδωρο Β', ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την οποία και διακόπτει, σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Αίγυπτο, για να επιστρέψει εσπευσμένα στο Κάιρο. 
Την πεποίθησή του ότι «η δύναμη που διαθέτει ο αιγυπτιακός λαός θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις δύσκολες αυτές ώρες και να βγει νικητής» εκφράζει προς τους Αιγυπτίους ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Καΐρου Χρήστος Καβαλής.
Η Αγγλικανική Εκκλησία στην Αίγυπτο καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση, καθώς επίσης και ο Βρετανός πρεσβευτής στη χώρα Τζον Κάσσον, η αμερικανική πρεσβεία στο Κάιρο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ-Ερό και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αμπντάλα Μπιν Ζάγιεντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: