Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Ντροπή για τους συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΜΘ, αβαντάρουν τον μπαταχτσή εκδότη

Copy & Paste by mediatvnews • 16, 2016
Για την εργοδοτική επίθεση κατά εργαζομένων στη «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ»: Ντροπή, σοκ και δέος για τη στάση αφωνίας της ΕΣΗΕΜΘ
Αναδημοσίευση από asyntaxtostypos 
Ντροπή, σοκ και δέος προκαλεί στον δημοσιογραφικό κόσμο της χώρας η στάση αφωνίας που επέλεξε να τηρήσει κατά πλειοψηφία το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜΘ) απέναντι στην ολοφάνερη επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία της εφημερίδας «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» απέναντι σε έναν (υπό απόλυση;) εργαζόμενό της δημοσιογράφο, μαχητικό συνδικαλιστή και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της(!), εκλεγμένου με την συνδικαλιστική παράταξη «ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ» (που εκπροσωπείται με 2 εναλλασσόμενα μέλη της στο δ.σ.).
Η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ έπειτα από 2 συνεδριάσεις, επέλεξε να αφήσει εκτεθειμένο τον αγωνιστή συνάδελφο Μπάμπη Μπίκα (που δεν ανήκει στην κυρίαρχη διοικητική παράταξη) στις… «ορέξεις» της εργοδοσίας, απορρίπτοντας και τις 2 φορές το σχετικό αίτημα έκδοσης ανακοίνωσης που να διατυπώνει το αυτονόητο: την απόρριψη του εργοδοτικού εξωδίκου ως απαράδεκτου και την προστασία ενός μέλους της και εκλεγμένου στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης των δημοσιογράφων, στο αδιαπραγμάτευτο πλαίσιο υπεράσπισης της ελευθερίας της συνδικαλιστικής δράσης.
Η αποστολή του εξωδίκου έγινε εν μέσω 2 νέων εκδικητικών απολύσεων εργαζομένων της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», του Βασίλη Πάγκαλου και του Κώστα Σιαμέλη επειδή αρνήθηκαν -όπως και άλλοι απολυμένοι συνάδελφοί τους στο παρελθόν- να υποκύψουν στο εκβιαστικό δίλημμα της εργοδοσίας «ή υπογράφετε ατομικές συμβάσεις είτε απολύεστε», και με την σκανδαλώδη «εκκρεμότητα» της καταβολής… 11 δεδουλευμένων μηνιάτικων προς όλους τους εργαζόμενους της εφημερίδας!
Υπενθυμίζεται ότι η αυτονόητη υποχρέωση καταδίκης της συγκεκριμένης εργοδοτικής επίθεσης που εκδηλώθηκε μέσω της εκφοβιστικής εξώδικης «προειδοποίησης», εκφράστηκε αμέσως μόλις τέθηκε προς συζήτηση το θέμα, από τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του δ.σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη συνεδρίασή του στις 15/12/2016 στην Αθήνα. Μόνο 2 μέλη από το 11μελές δ.σ. επέλεξαν τη μέθοδο του «λευκού» και της «αποχής» προκειμένου να μην πάρουν θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάση του «λευκού» ανήκε στον αντιπρόεδρο του δ.σ. της Ομοσπονδίας Νίκο Καρρά, που ταυτοχρόνως διατηρεί και τη θέση του… προέδρου του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ στη Θεσσαλονίκη!!!
Αυτή τη στιγμή, η πλειοψηφία του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ, βρίσκεται πολλαπλώς εκτεθειμένη στα μάτια τόσο των εργαζομένων στα ΜΜΕ (που έχουν δεχτεί τα τελευταία μνημονιακά χρόνια ολομέτωπη επίθεση με απολύσεις, περικοπές, μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, λουκέτα και τρομοκρατικές εργοδοτικές πρακτικές) όσο και στα μάτια της αγωνιζόμενης κοινωνίας και του ανεξάρτητου συνδικαλιστικού κινήματος που επιμένει, χωρίς παζαρέματα, όρους και προϋποθέσεις να υπερασπίζεται τις κατακτήσεις πολύχρονων και σε ορισμένες περιπτώσεις, αιματηρών εργατικών αγώνων.
Η μόνη σοβαρή «έγνοια» των μελών της πλειοψηφίας του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ στις 2 τελευταίες συνεδριάσεις της ήταν να ακούει τις προτάσεις εκπροσώπων διαφόρων τραπεζιτικών ιδρυμάτων για την… «καλύτερη αξιοποίηση» της περιουσίας της Ένωσης(!) και το να μεταφέρει τις «διαβεβαιώσεις» της εργοδοσίας της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (κυρίως δια στόματος του γ.γ. του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ, Βασίλη Κοντογουλίδη) για την καταβολή «κάποιου» χρηματικού ποσού εν όψει των Χριστουγέννων προς τους απλήρωτους επί 11 μήνες εργαζομένους της.
Μάλιστα η εργοδοσία της εφημερίδας σε μία ολοφάνερη προσπάθεια να προκαλέσει τεχνητή ένταση και πόλωση εντός των κόλπων των εναπομεινάντων εργαζομένων της εφημερίδας, φροντίζει να προειδοποιεί πως αν υπάρξει «διασάλευση της… τάξης» από διαμαρτυρόμενους εργαζόμενους στη διάρκεια ημερίδας που οργανώνει το πρωί του Σαββάτου 17/12 στη Θεσσαλονίκη (με θέμα… «Αναπτυξιακή Σύμπραξη Κράτους – τραπεζών – Επιχειρηματιών» (!) – αίθ. Δημ. Συμβουλίου Δήμου Θεσσαλονίκης), τότε κάθε σχεδιασμός για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων (διαμέσου των… «χορηγών» της εκδήλωσης), «θα είναι στον αέρα»! (Λεπτομέρεια: To ka-business.gr -της δημοσιογράφου Ραλλιώς Λεπίδου, μέλους του δ.σ. της ΕΣΗΕΜΘ- πληροφορούμαστε ότι «στηρίζει επικοινωνιακά την ημερίδα και θα μεταδώσει τις εργασίες ζωντανά στο web tv» που διαθέτει)…
Είναι σαφές: Τα αφεντικά της «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» επιχειρούν να εφαρμόσουν το δόγμα «διαίρει και βασίλευε». Πρόκειται για ευθεία απόπειρα εργοδοτικής παρέμβασης στον πυρήνα των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και τρομοκράτησης στοχοποιημένων από την εργοδοσία λειτουργών της ενημέρωσης, φαινόμενα στα οποία θα έπρεπε να μπει φραγμός από την πρώτη στιγμή για να μην έχουν έδαφος να αναπτυχθούν.
Ποια είναι η αντίδραση του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων στις παραπάνω αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις; Ποια είναι η προτεραιότητά του; Μα, να μεταφέρει (έστω χωρίς να τις υιοθετεί) αυτές τις απειλές της εργοδοσίας εν είδει ενημέρωσης στα στοχοποιημένα από την εργοδοσία μέλη του και να περιμένει να εκδηλώσει την όποια πιθανή ή απίθανη αντίδρασή του, μετά το (αίσιο) πέρας της επίμαχης ημερίδας…
Μόνο θλίψη και αγανάκτηση προκαλεί η σημερινή εικόνα της ΕΣΗΕΜΘ.
Ένα είναι σίγουρο: Με ή χωρίς τη συμπαράσταση της ΕΣΗΕΜΘ, το μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία απόπειρα φίμωσης των εργαζομένων, έχει ήδη κάνει το γύρο της χώρας. Τα δεκάδες ψηφίσματα αλληλεγγύης (π.χ. από ΠΟΕΣΥ, Εργαζόμενους ΕΡΤ3, Εργασιακή Επιτροπή ΔΟΛ, Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης, κλπ.) καθώς και η δημοσίευση (που αποτελεί την «ψυχή της δικαιοσύνης») των τελευταίων δραματικών εξελίξεων στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», εγγυώνται, τουλάχιστον, το σπάσιμο της τεχνητής σιωπής που θέλουν να επιβάλλουν διακαώς τα αφεντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: