Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007

Διαγραφή Νίκου Ευαγγελάτου!





Είμαστε σίγουροι ότι δεν κυκλοφόρησε και σας ενημερώνουμε αποκλειστικά:
Διαγραφή τριών μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ επιβλήθηκε στο Νίκο Ευαγγελάτο. Επιτέλους! (Η "χαιρεκακία" έχει να κάνει με τις συνεχόμενες παραβάσεις του καταστατικού της Ένωσης -διαφημιστικά σποτ και καταχωρήσεις- για τις οποίες η ΕΣΗΕΑ κλείνει τα μάτια)
.
Την ποινή, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, επέβαλε το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία (με ψήφους 3 έναντι 2), αφού προηγουμένως είχε κριθεί -και πάλι- κατά πλειοψηφία (με ψήφους 4 έναντι 1) πειθαρχικά ελεγκτέος κατά το κατηγορητήριο.
Αντιγράφουμε από την απόφαση:
"Το ΠΠΣ στη 77η συνεδρίασή του της 13.03.07 άσκησε αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη επειδή στην εκπομπή «Αποδείξεις» που παρουσίασε στις 17.01.07, μεταξύ των θεμάτων που προβλήθηκαν, χρησιμοποιεί ως «κομπάρσο σε ταινία», νεαρή γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν αποκαλύπτεται και παρουσιάζεται ως συνεργάτιδα, προκειμένου να αποκαλύψει παράνομες ενέργειες εισαγγελέα.
Συγκεκριμένα, η νεαρή γυναίκα πλησιάζει τον
εισαγγελέα με το πρόσχημα να την εξυπηρετήσει σε υποτιθέμενο δικαστικό πρόβλημα τροχαίου, που αντιμετωπίζει ο αδερφός της και στη συνέχεια τον προκαλεί για συνάντηση σε ξενοδοχείο, όπου παραμονεύουν τηλεοπτικές κάμερες για να τον εκθέσουν, όπως και γίνεται.
Κρίνεται ότι δεν δικαιολογείται ως δημοσιογραφική μέθοδος αυτή που υιοθετείται από τον εν λόγω συνάδελφο, που έχει την κύρια ευθύνη της εκπομπής, καθώς και των συνεργατών του, και δεν συνάδει με τους κανόνες δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος. Παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας".
Τέλος και, σύμφωνα με την απόφαση " Η δημοσιογραφική έρευνα για οποιοδήποτε θέμα δεν είναι χωρίς περιορισμούς, όσον αφορά τις μεθόδους που κάθε φορά χρησιμοποιούνται. Στην εξεταζόμενη υπόθεση με τις κρυφές κάμερες και τις αποτυπώσεις σκηνών προσωπικού χαρακτήρα σε κρεβάτι ξενοδοχείου, η όλη διαδικασία περνάει στα όρια της διαπόμπευσης συγκεκριμένων προσώπων. Όχι μόνο του εισαγγελέα, αλλά και της νεαρής δημοσιογράφου που επιστρατεύεται, εκούσα-άκουσα, από τον εγκαλούμενο συν. Ευαγγελάτο να παρασύρει «ερωτικά» τον έστω και αμφιλεγόμενο δικαστικό λειτουργό. Kαι βέβαια όλα αυτά μέσα από την τηλεοπτική παρουσίαση στην εκπομπή «Αποδείξεις» στις 17.01.07, που επιμελείται ο ίδιος.
Πρόκειται αναμφίβολα, κατά την πλειοψηφία, για μεθόδους που έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Ένα μέλος, όμως, διατηρεί επιφυλάξεις για το αν πράγματι παραβιάζεται η δεοντολογία".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

EKEINO ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΠΟΥ Ο ΕΝΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΑΠΛΑ ΜΕ ΕΠΙΠΛΗΞΗ (ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΗΞΗ) ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΗΞΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ... ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ ΤΟΥΜΠΑΝΟ ΔΗΛΑΔΗ!!!! ΕΤΣΙ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΑ ΚΑΘΙΚΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΡΑΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΠΙΣΟΥΝ ΕΝΩ ΤΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΠΑΤΩΝΟΥΝ...