Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

"Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο"

Copy & Paste: http://www.real.gr
Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου στο ΑιγαίοΈντονη ανησυχία προκαλεί το τελευταίο διάστημα η επιθετικότητα και οι συνεχείς παραβιάσεις των Τούρκων στο Αιγαίο. Τα μαχητικά της γειτονικής χώρας έχουν βάλει «στο μάτι» τις Οινούσσες, ενώ την ίδια στιγμή «οργιάζουν» οι φήμες ότι σκοπός των Τούρκων είναι να καταστεί η συγκεκριμένη περιοχή γκρίζα ζώνη, μπροστά στα μάτια του ΝΑΤΟ. 
Μάλιστα, σε καμία περίπτωση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η Τουρκία να «προετοιμάζει» μία κρίση, αντίστοιχη με αυτή στα Ίμια το 1996. Μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς ανέφερε πως «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο των ασκήσεων». 
«Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη, επιδιώκει την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης. Θεωρεί ότι έχει την ισχύ, έχει τα μέσα και θέτει συνεχώς από το 1974 και μετά θέματα ελέγχου στο Αιγαίο» τόνισε ο κ. Μανωλάς και πρόσθεσε ότι επειδή οι Τούρκοι είναι αυτοί που επιδιώκουν την αναθεώρηση των συνθηκών, «έχουν τον πρώτο λόγο για την έναρξη ενός επεισοδίου»
Οι Οινούσσες είναι ένα από τα συνολικά 16 ελληνικά νησιά τα οποία αμφισβητούν οι Τούρκοι. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ είχε αμφισβητήσει ανοικτά την κυριαρχία αυτών των νησιών, σε ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση. 
Ο Γιλμάζ είχε μιλήσει για αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα για «αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών». «Η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μία σειρά από νησιά και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει από την Ελλάδα οριστικοποιηθεί», είχε πει, κωδικοποιώντας τις διεκδικήσεις της Άγκυρας με τον όρο «EGAYDAAK», στα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην Ανατολική Μεσόγειο γύρω από την Κρήτη, Γαύδος, Δίας, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι, Κουφονήσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: