Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΠΟΕΣΥ: Χωρίς λογική ή κάποιο δημοσιονομικό όφελος

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, φεύγοντας από την τελευταία συνάντηση που είχαν με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο, είναι περισσότερο ανήσυχοι καθώς, εκτός των άλλων, διαπιστώνουν ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο εντάσσει τα Ταμεία τους στο νέο Υπερταμείο, χωρίς καν να προκύπτει έστω κάποιο δημοσιονομικό όφελος!
Ο υπουργός Εργασίας, την ώρα που το νομοσχέδιο συζητείται στη Βουλή, δεν είναι ακόμα σε θέση να αιτιολογήσει την ένταξη του ΕΤΑΠ ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ, όπως και την κατάργηση του βασικού πόρου του, του αγγελιοσήμου, αρκούμενος μόνο στο στερεότυπο ότι το πρώτο γίνεται για λόγους «ισονομίας και δικαιοσύνης» (!) και το δεύτερο «επειδή το ζητούν οι δανειστές».
Επιπλέον, ο Γιώργος Κατρούγκαλος δεν εξηγεί πώς η κυβέρνηση έλαβε μια τόσο σημαντική απόφαση για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, αλλά και να αφήσει στον δρόμο χωρίς περίθαλψη και επικούρηση περίπου 18.500 ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, δίχως να έχει γίνει οποιαδήποτε σοβαρή μελέτη.
Η τρόικα, την οποία επικαλείται, έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση στον περιορισμό των ετήσιων μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα. Όμως, στην περίπτωση των Ταμείων Τύπου (ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ, ΤΕΑΣ) συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο!
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά την άμεση κρατική χρηματοδότηση, η κατάργησή του και η μετάβαση σε σύστημα τριμερούς χρηματοδότησης θα επιβαρύνουν άμεσα το ελληνικό κράτος με πρόσθετες δαπάνες, από τις οποίες μέχρι σήμερα απαλλάσσεται.
Κατά το μέρος που το αγγελιόσημο υποκαθιστά τις εργοδοτικές εισφορές, η κατάργησή του θα επιβαρύνει και το Δημόσιο, το οποίο με την ιδιότητα του εργοδότη (ΕΡΤ ΑΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, γραφεία Τύπου κ.λπ.) θα υποχρεωθεί να καταβάλλει εφεξής πλήρεις εργοδοτικές εισφορές.
Από την άλλη, η κατάργηση του αγγελιοσήμου και η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς για τους εργαζομένους στον Τύπο θα προκαλέσουν ραγδαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους, με συνακόλουθη αύξηση των απολύσεων προσωπικού. Ποια είναι λοιπόν αυτή η τόσο επιβεβλημένη ανάγκη, που σε μια χώρα με δείκτη ανεργίας στο 24% εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις με μόνο βέβαιο αποτέλεσμα την κατάργηση θέσεων εργασίας;
Δημοσιονομικά και ασφαλιστικά δεν είναι ορθολογικό να καταργείται ένα επιτυχημένο εναλλακτικό μοντέλο χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, που σήμερα δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στο Δημόσιο, προκειμένου να αντικατασταθεί από ένα σύστημα με υψηλό δημοσιονομικό κόστος (περίπου 1,8 δισ. ευρώ στα αμέσως επόμενα λίγα χρόνια).  
Το σχέδιο νόμου, ως προς τα Ταμεία Τύπου, στερείται λογικής, στερείται μακροοικονομικής στρατηγικής αλλά και συνταγματικής νομιμότητας.
Το συμπέρασμα που προκύπτει αβίαστα είναι πως το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι η υφαρπαγή και των αποθεματικών του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, προκειμένου αφενός να επιβιώσει για λίγους μήνες το νέο ελλειμματικό Υπερταμείο και αφετέρου να διευκολυνθούν οι επιχειρηματίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: