Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ο Τσίπρας στις διαπραγματεύσεις με το Βερολίνο. Τηλεγράφημα του Έλληνα πρεσβευτή

Copy & Paste: http://news.in.gr
Συνεργασία ΗΠΑ και Αθήνας τον «θερμό Ιούλιο» απέναντι στο Βερολίνο. Τηλεγράφημα του Έλληνα πρεσβευτή
Αθήνα
Την εικόνα πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον τον «θερμό Ιούλιο», κατά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές που έφτασαν στα όρια της ρήξης, δημιουργεί τηλεγράφημα της ελληνικής πρεσβείας στις ΗΠΑ, γνώση του οποίου επικαλείται η Καθημερινή.
Η αμερικανική πλευρά φαίνεται να καθοδηγούσε την Αθήνα στην στάση που έπρεπε να κρατήσει απέναντι στο Βερολίνο, αποφεύγοντας μετωπική αντιπαράθεση και αποσκοπώντας σε συμμαχία με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα την στήριζαν στη συζήτηση αφού πείθονταν για τις μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, από απόρρητο τηλεγράφημα που είχε στείλει ο έλληνας πρέσβης λίγες ημέρες μετά την Σύνοδο της 12/13ης Ιουλίου προκύπτει ότι η αμερικανική πλευρά συμβούλευε την ελληνική στις διαπραγματεύσεις.
Η βασική προτροπή προς την Αθήνα ήταν «να ποφεύγει να αντιπαραταχθεί μετωπικά με το Βερολίνο» αλλά να δημιουργήσει «ευρύτερες συμμαχίες με λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, ήτοι Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, οι οποίες έπρεπε να πειστούν για την αποφασιστικότητα της Αθήνας στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να προσφέρουν την στήριξή τους έναντι της Γερμανίας», αναφέρεται.
Στο τηλεγράφημα, αναφέρεται ότι οι ΗΠΑ «φαίνεται να προσεγγίζουν υπό διαφορετικό πρίσμα» από ό,τι η Γερμανία το ζήτημα της διατήρησης της ισχύος της Ευρωζώνης, με την Ουάσινγτον να θεωρεί «ότι για να είναι πιεστική η Ευρωζώνη πρέπει να παραμείνει αρραγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: