Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

“ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΣΙΠΡΑ!

Copy & Paste: http://iskra.gr
(Τετ. 16/12/15 – 12:25)
ΦΕΣΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
---000_euroΑποκαλυπτικά για την -απολύτως προβλέψιμη- χρεωκοπία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μνημονιακών της δεσμεύσεων είναι τα στοιχεία του προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ.
Παρά τη φορολογική καταιγίδα, τα δημόσια έσοδα εμφανίζουν υστέρηση 1 δισ. ευρώ, καθώς η συρρίκνωση των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων εξαερώνει και τα τελευταία σταγονίδια της φοροδοτικής τους ικανότητας. Ωστόσο, ο προϋπολογισμός εμφανίζει πλασματικό πλεόνασμα 4,34 δισ., προς ικανοποίηση των κ.κ. ΣόιμπλεΝτάισελμπλουμ και Σία, χάρη στον ακρωτηριασμό των δαπανών κατά 3 δισ., συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δημοσίων επενδύσεων κατά 734 εκατομμύρια.
Με άλλα λόγια, αντί να κάνει στάση πληρωμών στους δανειστές, με στόχο τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του επαχθούς χρέους και την αναζωογόνηση της οικονομίας, η κυβέρνηση κάνει “στάση πληρωμών” στους... Έλληνες πολίτες, για να ξεπληρώσει στο ακέραιο τους δανειστές! Οι δραστικές περικοπές δημοσίων δαπανών σημαίνουν περισσότερη ανεργίαχρεοκοπία επαγγελματιών και μικρών επιχειρήσεων, διάλυση του συστήματος υγείας, δραματικά κενά στην Παιδεία και όλα αυτά που διαπιστώνουν οι πολίτες στη σκληρή καθημερινότητά τους.
Τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κλείσει, μέχρι τον Φλεβάρη,τρύπα εσόδων της τάξης των 8,1 δισ., σε ταμειακή βάση, αν δεν θέλει να δρομο­λογηθούν οι “ημιαυτόματες περικοπές” που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο, ξεπερνώντας κατά πολύ σε σκληρότητα τα δύο προηγούμενα. Για το σκοπό αυτό, τα νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο το υπέρογκο ποσό των 7,1 δισ. σε κάθε είδους φόρους και χαράτσια - τρίτη δόση ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, ΦΠΑ, δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών κ.α. Αντί να πάρουν 14ο μισθό, καλούνται να προσφέρουν αυτά έναν ολόκληρο μισθό στο κράτος, δηλαδή στους δανειστές.
Σ' αυτό το φόντο, η ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, παρά την ψήφιση χωρίς απώλειες του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων, μόνο εορταστική δεν είναι. Πολύ περισσότερο, που η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει “ποδαρικό” στο 2016 με δύο εξαιρετικά δυσοίωνα, για το λαό,νομοσχέδια, εκείνα για το ασφαλιστικό και για τα κόκκινα δάνεια. Ήδη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προετοίμασε για πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα των κόκκινων δανείων τους βουλευτές της πλειοψηφίας, λέγοντας: «Θα δούμε ποιους θα υποστηρίξουμε και τι θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε για τα δάνεια τα στεγαστικά, για τα δάνεια των μικρομεσαίων, για τα δάνεια των καταναλωτών...Μπορεί να κάνουμε και συμβιβασμούς που δεν έχουν την ταξικότητα (sic)που πρέπει, γιατί δεν είναι αυτοί οι συσχετισμοί»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: