Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Έκκληση στους ιατρικούς συλλόγους: Ζητήστε νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. For medical use

Copy & Paste: http://tvxs.gr
Το δίκτυο «Ηλιόσποροι» για την κοινωνική και πολιτική οικολογία με ανοιχτή επιστολή προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όλους τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας καλεί τους γιατρούς να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση για την αποποινικοποίηση της ιατρικής κάνναβης.
Παρουσιάζοντας παραδείγματα της διεθνούς εμπειρίας για τη χρήση κάνναβης στον τομέα της υγείας, ιατρικές μελέτες σχετικά με το ζήτημα αλλά και καταρρίπτοντας μύθους που περιβάλλουν την κάνναβη, ο σύλλογος σημειώνει:
«Ήρθε η ώρα και με τη δική σας παραίνεση να ενημερώσουμε και να πιέσουμε το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία να εξετάσουν αντικειμενικά τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να απελευθερώσουν την ιατρική/ φαρμακευτική και ερευνητική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα. Η πολιτική πρέπει να χαράσσεται στη βάση επιστημονικών δεδομένων και καλών πρακτικών, όχι στη βάση ιδεοληψιών και προκαταλήψεων».

Προς Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Υπόψη Προέδρου, Μιχαήλ Βλασταράκου
Κοινοποίηση σε όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας
Αθήνα, 15 Μαρτίου 2016
Υπόμνημα και ερώτημα για την ιατρική- φαρμακευτική χρήση της Κάνναβης
Αξιότιμε κ. Βλασταράκο,
Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες μέλη των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας,
Με αφορμή την πρόσφατη ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ιατρική κάνναβη, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα πολύ σημαντικό και επίκαιρο ζήτημα το οποίο αφορά την ιατρική κοινότητα και τους Έλληνες ασθενείς, και να ζητήσουμε την αποφασιστική συνδρομή και υποστήριξή σας. Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση η διεθνής ιατρική και ερευνητική κοινότητα να έχει αναγνωρίσει τον ρόλο των κανναβινοειδών και και του ενδοκανναβικού συστήματος, και μελετάει με μεγάλη προσοχή τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης σε ότι αφορά διάφορες ανθρώπινες παθήσεις.
Σε αυτή τη προσπάθεια έχει συμβάλει θετικά το γεγονός ότι όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο αποποινικοποιούν ή νομιμοποιούν την ιατρική/ φαρμακευτική χρήση της κάνναβης. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζονται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 90 εκατομμύρια τακτικοί χρήστες κάνναβης από τους οποίους το10-15% την χρησιμοποιεί για ιατρικούς- θεραπευτικούς σκοπούς. Η ΦΥΡΟΜ έγινε πρόσφατα η 14 χώρα που νομιμοποιεί/ αποποινικοποιεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ιατρική και φαρμακευτική χρήση της κάνναβης στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 250 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ να έχουν πλέον νόμιμη και σε αρκετές περιπτώσεις συνταγογραφούμενη πρόσβαση στην κάνναβη. Σε αυτούς αν συνυπολογίσουμε τις 23 Πολιτείες των ΗΠΑ, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Ισραήλ, τον Καναδά και την Αυστραλία που είναι ήδη νόμιμη η ιατρική χρήση, αλλά και τις 20 Πολιτείες των ΗΠΑ που θα αποφασίσουν μέσα στο 2016 αν θα νομιμοποιήσουν την κάνναβη, τότε αναρωτιόμαστε γιατί περισσότερα από 500 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές από τους Έλληνες ασθενείς. Αναρωτιόμαστε γιατί οι ασθενείς στην χώρα μας και οι οικογένειές τους στερούνται ένα φυσικό φάρμακο με ελάχιστες παρενέργειες που μπορεί ακόμα και να παραχθεί στο σπίτι.
Υπάρχουν πλέον εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες [1] σε καταξιωμένα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά, καθώς και πλούσια πορίσματα εμπειρικών δοκιμών, που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση των κανναβινοειδών στον ανθρώπινο οργανισμό και σε σημαντικό αριθμό παθήσεων. Δυστυχώς στην χώρα μας έχει απαγορευτεί κάθε χρήση της κάνναβης από το 1937 με ένα νόμο του Μεταξά. Ο ιατρικός και ερευνητικός κόσμος στερούνται έτσι ένα φυσικό φάρμακο που χρησιμοποιείται από πολλούς πολιτισμούς, ανάμεσά τους και ο ελληνικός, από την αρχαιότητα. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους στερούνται του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής ενός φυσικού θεραπευτικού μέσου που έχει δαιμονοποιηθεί και στιγματιστεί με προκατάληψη και άγνοια.
Οι καιροί όμως αλλάζουν και η άγνοια είναι ανεύθυνη επιλογή την εποχή της ηλεκτρονικής πληροφόρησης. Οι πολιτικές δημόσιας υγείας για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να στηρίζονται στα επιστημονικά δεδομένα και τις διεθνείς καλές πρακτικές. Το 2016 θα είναι η χρονιά που θα σηματοδοτήσει την ιστορική αποκατάσταση της αλήθειας και την ηθική αποκατάσταση της Κάνναβης ως ένα πολύ αποτελεσματικό φυσικό θεραπευτικό μέσο. Οι διεθνείς εξελίξεις είναι καταιγιστικές και τα επιστημονικά και εμπειρικά δεδομένα πλέον δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητα από την ιατρική κοινότητα.
Ήρθε η ώρα και με τη δική σας παραίνεση να ενημερώσουμε και να πιέσουμε το Υπουργείο Υγείας και την Πολιτεία να εξετάσουν αντικειμενικά τι συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη και τον κόσμο, και να απελευθερώσουν την ιατρική/ φαρμακευτική και ερευνητική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα. Η πολιτική πρέπει να χαράσσεται στη βάσηεπιστημονικών δεδομένων [2] και καλών πρακτικών, όχι στη βάση ιδεοληψιών και προκαταλήψεων.
Εν συντομία θα θέλαμε να καταρρίψουμε 3 μύθους που περιβάλλουν την κάνναβη:
  1. Η κάνναβη είναι προθάλαμος για άλλες ουσίες. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες η απαγόρευση της Κάνναβης έχει αποτελέσει τον προθάλαμο [3] για πιο σκληρές ουσίες και όχι το ίδιο το φυτό που χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα. Αφενός γιατί κρατάει τους χρήστες δέσμιους των παράνομων εγκληματικών κυκλωμάτων σε ότι αφορά την προμήθεια αλλά και την ποιότητα των ουσιών, και αφετέρου γιατί οι πολιτικές της απαγόρευσης και της καταστολής έχουν προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά [4] στους χρήστες και την κοινωνία από το ίδιο το φυτό. Επίσης αν θέλουμε να μιλήσουμε για προθάλαμο τοξικότητας τότε θα πρέπει να αναφερθούμε στο νόμιμοαλκοόλ [5] και τον νόμιμο καπνό [6] που είναι αποδεδειγμένα πιο βλαβερές ουσίες από την κάνναβη και πιο διαδεδομένες ανάμεσα στον γενικό πληθυσμό, τους νέους αλλά και τους τοξικοεξαρτημένους χρήστες.
  2. Αν γίνει νόμιμη η χρήση θα υπάρξει ραγδαία αύξηση της χρήσης ιδιαίτερα στους ανήλικους. Λάθος και οι πρόσφατες έρευνες [7] από χώρες που ήδη εφαρμόζουν νόμιμα πλαίσια αποδεικνύουν το αντίθετο. Στις ΗΠΑ[8] τα τελευταία δεδομένα [9] δείχνουν ότι δεν έχει υπάρξει αύξηση της χρήσης ανάμεσα στους νέους, μάλιστα εμφανίζεται πτώση της χρήσης κάνναβης από τους νέους σε κάποιες Πολιτείες που είναι ήδη νόμιμη, καθώς δεν υπάρχει πλέον η έλξη του απαγορευμένου.
  3. Η κάνναβη είναι μια επικίνδυνη εξαρτησιογόνος ουσία που αν απελευθερωθεί θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά, ιδιαίτερα στους νέους, ενώ δεν έχει θεραπευτική αξία. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα θρηνούμε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα από το αλκοόλ, το τσιγάρο και τα χημικά φάρμακα. Από Κάνναβη δεν έχει πεθάνει ποτέ κανείς. Μήπως πρέπει να βγάλουμε στην παρανομία τις νόμιμες ουσίες, ή να απαγορεύσουμε ακόμα και τα τροχαία ατυχήματα, αντί να φτιάξουμε τους δρόμους και να βελτιώσουμε την οδική συμπεριφορά; Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες η Κάνναβη είναι λιγότερο βλαβερή από τις νόμιμες ουσίες [10], η μακροχρόνια χρήση της από νέους δεν τους προκαλεί φυσικές ή ψυχολογικές βλάβες [11] αργότερα, μπορεί να προκαλέσει μόνο ψυχολογική εξάρτηση στους καθημερινούς καταναλωτές, ενώ εντείνει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους και τα συναισθήματά τους γι αυτό θα πρέπει να αποφεύγετε από άτομα που παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές. Ένα πολύ μικρό ποσοστό των χρηστών παρουσιάζει ψυχωσικές διαταραχές [12] και αυτό επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από συγκεκριμένους εξωγενείς περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς παράγοντες [13]. Από κει και πέρα μέσα από την απαγόρευση και την παρανομία δεν μπορείς να ελέγξεις κανένα στάδιο της παραγωγής, διάθεσης και χρήσης ουσιών, όπως έχουμε δει στο παρελθόν και με το αλκοόλ. Για το αν η κάνναβη έχει θεραπευτική αξία[14] ας πούμε μόνο ότι το 92% των ασθενών [15] που την έχουν δοκιμάσει λένε ότι έχει αποτέλεσμα για την πάθησή τους, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που το υποστηρίζουν πλέον, ακόμα καιελληνική βιβλιογραφία [16]. Η θεραπευτική της αξία είναι αναγνωρισμένη ακόμα και από το Αμερικάνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο [17].
Τέλος, σας παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιους επίσημους συνδέσμους που αναγνωρίζουν τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης και μελέτες σχετικά με ανθρώπινες παθήσεις που αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με τα φυσικά κανναβινοειδή. Σας προσκαλούμε να αναλάβετε την πρωτοβουλία για μια ενδελεχή έρευνα γύρω από το θέμα και να πάρετε θέση σχετικά με τη χρήση του ίδιου του φυτού ή προϊόντων κλωστικής και ιατρικής κάνναβης για την αντιμετώπιση παθήσεων ή την ανακούφιση συμπτωμάτων:
Σχετικά με τον καρκίνο:
Σχετικά με την επιληψία:
Σχετικά με το γλαύκωμα:
Σχετικά με τον HIV:
Σχετικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα:
Σχετικά με τον Διαβήτη:
Σχετικά με τον πόνο:
Σχετικά με το Αλτσχάιμερ:
Σχετικά με την ρευματοειδή αρθρίτιδα:
Πληροφορίες από ιατρούς προς ιατρούς για την ιατρική κάνναβη:
Αφιέρωμα του επιστημονικού περιοδικού Nature
Θεωρούμε ότι πρέπει να ανοίξει ένας θαρραλέος διάλογος ανάμεσα στην Ιατρική κοινότητα της χώρας μας και να συμβαδίσουμε με τις διεθνείς εξελίξεις σε ότι αφορά την ιατρική και ερευνητική χρήση της κάνναβης. Έστω και λίγο να συμβάλει στην θεραπεία ή την ανακούφιση συμπτωμάτων για διάφορες σοβαρές ασθένειες, η Ιατρική κοινότητα οφείλει να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα στους ασθενείς.
Καλούμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και όλα τα μέλη του να πάρουν θέση και να αναλάβουν δράση.Αντιλαμβανόμαστε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κλινικών ερευνών σε ανθρώπους δεν επαρκούν, θεωρούμε ότι υπάρχουν όμως πέραν του δέοντος επαρκείς ενδείξεις από εργαστηριακές έρευνες και πειράματα, καθώς και πολύτιμα εμπειρικά δεδομένα από ασθενείς.
Οι ίδιοι οι ασθενείς στην Ελλάδα ζητούν με ψηφίσματά τους [18, 19] τη νομιμοποίηση της ιατρικής/ φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης, καθώς ήδη αρκετοί από αυτούς την χρησιμοποιούν χωρίς όμως την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και παρακολούθηση όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη γιατί η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη να δεχθεί την επανα-νομιμοποίηση της κάνναβης ως φάρμακο της φύσης. Πρέπει να εφαρμόσουμε ένα σύστημα νόμιμου ελέγχου της ποιότητας, της ποσότητας και της ασφαλούς λήψης φυσικών κανναβινοειδών [20], να ενθαρρύνουμε την έρευνα και να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα των ασθενών για νόμιμη θεραπευτική χρήση της κάνναβης.
Είμαστε στην διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες, θα εκτιμούσαμε μια άμεση απάντηση και την επίσημη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με σεβασμό στην επιστημονική σας ιδιότητα.
Ηλιόσποροι, δίκτυο για την κοινωνική και πολιτική οικολογία, iliosporoi@yahoo.grwww.iliosporoi.net
Στα πλαίσια της «Συμμαχίας αλλάξτε πολιτική για τα ναρκωτικά» που υποστηρίζεται από πλήθος φορέων, συλλόγων και ομάδων, όπως οι Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι Πράσινοι, Νέοι Πράσινοι, Φιλελεύθερη Συμμαχία, Ηλιόσποροι, Ελευθεριακός Σύνδεσμος Απεξάρτησης (ΕΛΕΥΣΥΝΑ), Κίνηση για τη νόμιμη εφαρμογή της Ιατρικής Κάνναβης “Το Ίαμα”, Σύλλογος “Ασθενείς για την Ιατρική Κάνναβη”, Κίνηση Πολιτών “Μαμάδες για την Κάνναβη”, Σύλλογος θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ (Αθήνας), Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδος ο Σίσυφος, Medical Mediterranean Genetics, Κοινωνική Λέσχη Κάνναβης Θεσσαλονίκης, ENCOD, Trekt Uw Plant Cannabis Social Club, Diogenis- Drug Policy Dialogue South East Europe (SEE), κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: