Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΕΣΗΕΜΘ: Δια της διολισθήσεως αποδοχή των κυβερνητικών αντιασφαλιστικών μέτρων! Εμφανής η διάσπαση του κλάδου, με τις περιφερειακές Ενώσεις κόντρα στην ΕΣΗΕΑ

Copy & Paste: http://www.asyntaxtostypos.org
Ούτε… 30 μέλη της ΕΣΗΕΜΘ δεν συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κτίριο της Ένωσης στην ενημερωτική συνάντηση (και όχι συνέλευση) για το ασφαλιστικό που κάλεσε το προεδρείο της. Κι αυτά ήταν σχεδόν αποκλειστικά συνταξιούχοι (με εξαίρεση 5-6 εργαζόμενων απογευματινής βάρδιας), αφού η διοίκηση δεν κήρυξε καν στάση εργασίας, για την προσέλευση μελών στη συζήτηση του πλέον φλέγοντος ζητήματος της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επιχειρεί η «για πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση.
Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει, λέει μιά λαϊκή παροιμία και στην περίπτωση της διοίκησης της ΕΣΗΕΜΘ ταιριάζει απόλυτα.
Αφού εδώ και μήνες, μαζί με άλλους συνδικαλιστές Ενώσεων και ΠΟΕΣΥ (γνωστών μνημονιακών ή νεομνημονιακών αντιλήψεων), έχουν αναλωθεί σε ατέρμονες συζητήσεις για το ασφαλιστικό με τους υπουργούς της κυβέρνησης Σύριζα, χωρίς καμία ενημέρωση του κλάδου και  πολύ περισσότερο αγωνιστική αντιμετώπιση της νέας αντιασφαλιστικής λαίλαπας, τώρα δείχνουν ικανοποιημένοι από… το κλείσιμο του ματιού των κυβερνώντων. Αν και όλα θα φανούν με το περιεχόμενο του υπό κατάθεση νομοσχεδίου.
Ενδεικτική του κλίματος διαλόγου, συναίνεσης και υποχώρησης στη νέα ασφαλιστική σφαγή, είναι και όσα μετέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ, λέγοντας ότι ο υπουργός τους είπε: Τα ίδια λέμε! Αφού επανέλαβε τα πέντε σημεία-θέσεις: Ανεξαρτησία-αυτοτέλεια του Ταμείου, διατήρηση του αγγελιόσημου, επέκτασή του στο διαδίκτυο, λύση στα ΔΠΥ (μπλοκάκια) και ΣΣΕ, είπε σε μία αποστροφή του λόγου του στη σημερινή συνάντηση:Αυτές είναι οι πέντε θέσεις μας, αλλά συζητάμε τα πάντα!
Ναι, ακριβώς αυτό το «συζητάμε τα πάντα» είναι που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση της απραξίας (πέρα από τα πήγαινε-έλα στους κυβερνητικούς. Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του Μετώπου Αγώνα Δημοσιογράφων, δια της διολισθήσεως τα γραφειοκρατικά όργανα των σωματείων μας αποδέχθηκαν τις βασικές ρυθμίσεις των κυβερνητικών προτάσεων, που συμπυκνώνονται:στην ένταξη στον ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης» του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως υποδιεύθνση με λογιστική (και όχι διαχειριστική αυτοτέλεια), αφαίμαξη των τελευταίων αποθεματικών (900 εκατομμύρια ευρώ), χωρίς συγκεκριμένη και οριστική διασφάλιση του αγγελιόσημου (ως τέτοιου που είναι), παρά μόνο θα έχει δικό του κωδικό-όχι κλειδωμένο! Ρυθμίσεις που οδηγούν φυσικά σε ισοπέδωση των πάντων, με νέες απώλειες συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων και πολλών άλλων που θα φανούν στη συνέχεια. Α, ο πρόεδρος είπε ότι ο υπουργός υποσχέθηκε ότι κάποιο μερίδιο του αγγελιόσημου θα δίνεται και για τις Ενώσεις. Μπίνγκο, για τους γραφειοκράτες συνδικαλιστές!
Όσο για τον «απεργιακό ξεσηκωμό» που διακηρύττει η ΠΟΕΣΥ εδώ και μισό χρόνο, ο πρόεδρος (μιλούσε πάνω από μία ώρα!) είπε επί λέξει: Για απεργία, να ξέρουμε πότε. Αν όπως οι δικηγόροι, θα είχαμε καεί … στο ζέσταμα! Η συντριπτική πλειοψηφία, είπε, δεν θέλει. Οι 4 περιφερειακές Ενώσεις υποστηρίζουν τα 5 σημεία, όμως η ΕΣΗΕΑ θεωρεί ότι τέλειωσε ο διάλογος με τους υπουργούς και πάνε σε ρήξη. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της πλειοψηφίας στη διοίκηση της ΠΟΕΣΥ υποστήριξε ότι η Ομοσπονδία υπολείπεται αυτών των θέσεων -το αντίθετο. Εμφανής πλέον η διάσπαση!
Χαρακτηριστικός των διαθέσεων, ήταν και ο επίλογος του γραμματέα της διοίκησης  της ΕΣΗΕΜΘ, ο οποίος υποστήριξε ότι: Πολιτικά, δεν υπάρχει ούτε 1% να πάρουμε ό,τι ζητάμε. Θα κάνουμε μία 48ωρη όταν κατατεθεί το νομοσχέδιο, αλλά τι παραπάνω; Η ρεάλ-πολιτίκ στην αποθέωση! Πολλά ζητήματα είναι ανοιχτά, θολά και σε γκρίζες ζώνες, είπε και ο νομικός σύμβουλος στο τέλος της… συζήτησης, όπου είχαν απομείνει… 10 μέλη. Απίστευτα για το μέγα ζήτημα της γενιάς μας; Κι όμως…

Δεν υπάρχουν σχόλια: