Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Στο αυτόφωρο όσοι βασανίζουν ζώα

Copy & Paste: http://tvxs.gr
Μπορεί το νομικό πλαίσιο για την δίωξη όσων κακοποιούν ζώα να υπάρχει, φαίνεται όμως ότι υπάρχουν ζητήματα με την εφαρμογή του. Αυτό προκύπτει σαν συμπέρασμα, τουλάχιστον έμμεσο, από την παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα, ο οποίος ζητά την αυστηρή τήρηση δύο παλαιότερων εγκυκλίων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου (2013 και 2014) για την προστασία των ζώων.
Συγκεκριμένα, στην εισαγγελική παραγγελία του κ. Πλιώτα προς τους συναδέλφους του εισαγγελείς, ζητάται να παρεμβαίνουν σε κάθε περίπτωση που γίνεται γνωστός βασανισμός ζώων και παράλληλα να ελέγχουν εάν τηρούνται οι διατάξεις για την υγεία και προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση, την κακοποίηση, τον βασανισμό, τη χρησιμοποίησή τους για κερδοσκοπία, κλπ.

Παράλληλα, στην εισαγγελική παραγγελία αναφέρεται ότι δεν πρέπει να διαφεύγουν από την ποινική δίωξη και την τιμωρία τα παραβατικά άτομα και ειδικά εκείνα των οποίων οι πράξεις τους εμφανίζονται με επαναλαμβανόμενη ένταση. Και στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία της σύλληψης και του αυτοφώρου.
Επίσης, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με αφορμή τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, ζητεί από τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών να ασκήσουν την επιβαλλόμενη εποπτεία στη περιφέρεια ελέγχου τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: