Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

«Όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης από στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας. «Κατάφωρα εκβιαστικά διλήμματα»

Copy & Paste: http://news.in.gr
«Όχι» στην ψήφο εμπιστοσύνης από στελέχη της Αριστερής ΠλατφόρμαςΑθήνα
Σκηνικό πλήρους ρήξης έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να δηλώνουν δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, όχι για να ρίξουν την κυβέρνηση, αλλά «για να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου».
Το θέμα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης ανέκυψε μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, την Παρασκευή, για το τρίτο μνημόνιο. Η καταμέτρηση άφησε βαριά τραυματισμένη την κυβερνητική πλειοψηφία, αφού 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκαν.
Σε κείμενο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα iskra.gr, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας δηλώνουν πως η πρόταση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης έχει κατάφωρα εκβιαστικό χαρακτήρα, που μόνο στόχο έχει να ασκήσει ψυχολογική πίεση και να θέσει εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το νέο μνημόνιο.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως οι βουλευτές που έχουν αναφορά στην 'Αριστερή Πλατφόρμα' δεν θέλουν να 'ρίξουν' την κυβέρνηση αλλά να ανακόψουν και να σταματήσουν άμεσα τη μνημονιακή πορεία του τόπου.
Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι με την ψήφο τους και τη δράση τους θέλουν να συμβάλουν ώστε να εγκαταλειφθούν και να ακυρωθούν τα μνημόνια, ειδικότερα το τρίτο μνημόνιο, και να συμβάλουν «στη μη εφαρμογή μνημονιακών επιλογών, με στόχο να έρθει στο προσκήνιο η σχεδιασμένη προώθηση των ριζοσπαστικών προγραμματικών κυβερνητικών δεσμεύσεων.
Τέλος, τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υποστηρίζουν ότι δεν έχουν αυταπάτες πως είναι πλέον εύκολο η κυβέρνηση να επιστρέψει στις αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα θα κάνει ό,τι μπορεί μέχρι την ύστατη δυνατή στιγμή για θετικές εξελίξεις και αυτό διότι αν η κυβέρνηση 'κλειδώσει' ανεπίστρεπτα το μνημονιακό προσανατολισμό της, οι συνέπειες θα είναι βαρύτατες για το λαό και τον τόπο, ενώ την ίδια θα την αναμένει η γενική κατακραυγή και σύντομα η κατάρρευση.

Λαφαζάνης: Πρωτοφανής η υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνομολόγησε ένα νέο τρίτο μνημόνιο-λιτότητα σε πλήρη, κατάφωρη και ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του. Μιλάμε για πρωτοφανή υπαναχώρηση. Η κίνηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει σοβαρές παρενέργειες στα χαρακτηριστικά του κόμματος και στον περαιτέρω προσανατολισμό του» δηλώνει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σημειώνοντας «το τρίτο μνημόνιο ανοίγει εξ αντικειμένου έναν δρόμο 'μετάλλαξης' του ΣΥΡΙΖΑ με αβέβαιη κατάληξη».

Αναφέρει, επίσης, ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση «για να υλοποιήσει το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της και όχι φυσικά για να εφαρμόζει ένα καταστροφικό μνημόνιο λιτότητας και αποικιακής κηδεμονίας της χώρας». «Μια νέα πορεία της κυβέρνησης όπου θα εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές είναι απαράδεκτη» λέει χαρακτηριστικά.

Για τις επόμενες κινήσεις της Αριστερής Πλατφόρμας και για το εάν σε περίπτωση πρόωρων εκλογών κατέβει με δικό της ψηφοδέλτιο, ο κ. Λαφαζάνης υποστηρίζει: 

«Η κυβέρνηση, από εδώ και εμπρός, θα προωθεί και θα υλοποιεί εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους και μνημονιακές πολιτικές και επομένως θα έχει σε αυτήν την κατεύθυνση την απλόχερη στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. Ο κύριος λόγος, επομένως, για να προσφύγει άμεσα η κυβέρνηση στις κάλπες, θα είναι να εκκαθαρίσει τις εκλογικές λίστες από τα 'βαρίδια' του 'όχι' στο μνημόνιο. Οι δικές μας κινήσεις στο άμεσο μέλλον θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό, αλλά φυσικά όχι μόνο, και από τις κινήσεις και τη στάση όσων έχουν την κεντρική ευθύνη στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: