Δευτέρα, 17 Απριλίου 2017

Δημήτρης Μητροπάνος - Εδώ είμαστε (2011 - Full Album)

Ο Δημήτρης Μητροπάνος είχε την επιθυμία για μια ολοκληρωμένη δουλειά με τον Σταμάτη Κραουνάκη έτσι όπως συνέβαινε στο παρελθόν, που συνθέτες και στιχουργοί συνυπήρχαν στη ζωή και την τέχνη και πρότειναν μουσικά έργα που έμελλε να γίνουν διαχρονικά. Ο Σταμάτης Κραουνάκης την ίδια χρονική στιγμή προσέγγισε τον Δημήτρη Μητροπάνο, έχοντας νιώσει τη μεγαλοσύνη και την προσωπικότητα του, δύο χρόνια νωρίτερα, όταν για πρώτη φορά του έγραψε ένα τραγούδι.
Οι δύο καλλιτέχνες αντάμωσαν για κουβέντα απροσδιόριστη και απόλυτα ελεύθερη, έτσι όπως παλαιότερα ξεκινούσαν να γράφονται οι μεγάλες μουσικές σελίδες ,οι κύκλοι τραγουδιών που ήταν αποστάγματα ψυχής.
Δεν υπήρχαν χρονικοί περιορισμοί και παρεμβάσεις δεν υπήρχαν προδιαγραφές και οδηγίες ,μόνο εκτίμηση και βύθισμα στις νότες και τα λόγια. Και το μουσικό ταξίδι άρχισε να αποκτά φως, κάθε τραγούδι και ένα αποτύπωμα ζωής, μια σκηνή του δρόμου ,μια σκοτεινή σκέψη , και μετά η φωνή του Μητροπάνου στο στούντιο να τους παρασύρει όλους.

Στη παρέα δεν άργησε να προστεθεί ο απόλυτος εκφραστής της γλώσσας του αισθήματος, ο Μάνος Ελευθερίου και η Λίνα Νικολακοπούλου, η πιο ευαίσθητη πένα του σύγχρονου λυρικού λόγου και να προσφέρουν τα δικά τους δώρα.

Το τραγούδι του Λάκη Λαζόπουλου έχει το δικό του θεατρικό ιστορικό. Είχε ακουστεί από τον ίδιο τον Λάκη στην παράσταση «Ο Βιοπαλαιστής στη στέγη». Η ερμηνεία του Δημήτρη Μητροπάνου ήταν για όλους μία έκπληξη. Τέλος ο Σταμάτης ήθελε πολύ να μελοποιήσει το ποίημα του Κωστή Παλαμά «Το Ταξίδι»
και να το ερμηνεύσει ο Δημήτρης Μητροπάνος.


Ο τίτλος του δίσκου ήταν μια αυθόρμητη δήλωση, στο φινάλε των ηχογραφήσεων. Μετά από πολλά ξενύχτια , 14 τραγούδια ,πολλές εκμυστηρεύσεις, ατέλειωτα γέλια έπεσε και η δήλωση των δύο : ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ
Παλεύουμε όπως όλοι ,κλαίμε ,αγαπάμε ,διαφωνούμε ,σκεπτόμαστε ,ελπίζουμε ...
Μια άνοιξη ένα καλοκαίρι ένα φθινόπωρο ένας χειμώνας Και πάλι μια άνοιξη Τραγούδια στην Ελλάδα του τώρα Που την ξέρουμε Που μας ξέρει Ό,τι κατέγραψε η ψυχή κι ο καιρός Συμπράξαμε γι αυτό Πιστοί στις Αρχές του Τραγουδιού ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ-συμφωνήσαμε! ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΡΟΠΑΝΟΣ - ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

Tα τραγούδια του δίσκου:

1. Γεια 

2. Μοίρασα

3. Το 'χω

4. Μαύρη σημαία

5. Τι ήθελα και σ' αγάπαγα

6. Υποβρύχιο

7. Το ζητιανάκι

8. Το φουστάνι

9. Όταν έχω εσένα

10. Το ταξίδι

11. Κατσαρόλα

12. Να σβήσει αυτό το φως

13. Χρόνια σαν τριαντάφυλλα

14. Ζωή νταλίκα κόκκινη

Δεν υπάρχουν σχόλια: