Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ και ΜΜΕ: ΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ Η ΑΡΝΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

ΤΟ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ
Η ΑΡΝΗΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Με βιασύνη, για άλλη μια φορά, οι κυβερνητικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΠΟΕΣΥ - ΕΔΟΕΑΠ - ΕΣΗΕΑ - ΕΠΗΕΑ - ΕΣΗΕΜΘ - ΕΠΗΕΘ προσπαθούν να εκβιάσουν τη θετική για τους εργοδότες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συναίνεση της πλειοψηφίας των απλήρωτων - ανασφάλιστων εργαζομένων, των χωρίς επικούρηση συνταξιούχων, των ανέργων, των εχόντων ανάγκη περίθαλψης μελών του ΕΔΟΕΑΠ.
Επισείοντας το εκβιαστικό και με κρυμμένο το περιεχόμενό του δίλημμα «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ» ή ΕΟΠΠΥ, απαιτούν θετική ψήφο στο πακέτο των καταστατικών αλλαγών που έχουν προσχεδιάσει με την κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας και τα αφεντικά, μέρος των οποίων παριστάνει ότι αντιδρά, γιατί παζαρεύουν όλοι μαζί δικές τους απαιτήσεις και προνόμια, από φοροαπαλλαγές μέχρι επιδοτήσεις και το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών, από την πρόθυμη σε τέτοιου είδους παραχωρήσεις κυβέρνησή τους, έχοντας ουσιαστικά και τη συμφωνία της ΝΔ.
Προχωρούν σε μια διαδικασία δήθεν δημοκρατική, όπως η ψηφοφορία στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά κρυφά από τους εργαζόμενους σε ό,τι αφορά το πραγματικό περιεχόμενο μιας συμφωνίας για τον ΕΔΟΕΑΠ, που ανοίγει πολύμορφα το δρόμο για δραστικές περικοπές σε ιατροφαρμακευτική/νοσοκομειακή/περίθαλψη και επικούρηση, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις εισφορές των εργαζομένων, που υπερδιπλασιάζονται, από 3% σε 7,05% σε τσακισμένους μισθούς, φορτώνουν για πρώτη φορά εισφορά 5% στους συνταξιούχους. Οπως εν κρυπτώ, πίσω από τις πόρτες του υπουργείου, τη συμφώνησαν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, αφού δεν θέλουν να ενημερώνουν για το περιεχόμενό της.
Αρνούνται να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις, γιατί φοβούνται την αποκάλυψη της αντιασφαλιστικής συμφωνίας που έκαναν. Σέρνουν χωρίς ενημέρωση, παραπληροφορημένο και εκβιαζόμενο τον κλάδο σε αυτοχειρία.

Αποδείχνουν για άλλη μια φορά τη συνενοχή τους στην κατεδάφιση όλων των κατακτημένων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου.
Με τις αναλογιστικές μελέτες που θα απαιτούν συνεχείς αναπροσαρμογές στις εισφορές, θα πετάξουν έξω σε μικρό χρονικό διάστημα άνεργους και μικροσυνταξιούχους.
Η συμφωνία τους για τον ΕΔΟΕΑΠ έχει πυλώνες την εφαρμογή της ανταποδοτικότητας, του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και μιας διοίκησης με συμμετοχή των αφεντικών.
Και δημιουργούν ένα Ταμείο που δεν θα μπορεί να παρέχει τις σημερινές υπηρεσίες υγείας και επικούρησης, αφού έβαλαν μεν εργοδοτική εισφορά, σχεδόν ίση με την εργατική, 8,05%, που και αυτή είναι μέρος του μισθού μας, προσθέτουν και ένα 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ (20% του διαφημιστικού τζίρου έδινε το αγγελιόσημο), που από την πείρα του αγγελιόσημου ουσιαστικά δεν αποδίδεται από την εργοδοσία. Αρα, γρήγορα θα αρχίσουν οι περικοπές. Αλλωστε, τα αφεντικά χρωστούν επίσης παρακρατημένες εργατικές εισφορές εκατομμυρίων για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Αλλά αφού σώζουν τον ΕΔΟΕΑΠ, όπως λένε, τι τις θέλουν τις αναλογιστικές μελέτες εσόδων - εξόδων; Για να κόβουν παροχές αφού τα έσοδα δεν θα φτάνουν να τις καλύπτουν.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη γι' αυτήν την εξέλιξη, καλώντας σε οργάνωση αγώνα από τα κάτω, κόντρα στα παζάρια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με κυβέρνηση - εργοδοσία, πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων.
Ανεξάρτητα από την τύχη του «Σχεδίου για τον ΕΔΟΕΑΠ», ακόμη και αν ψηφιστεί, οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστούν, αφού σύντομα θα αρχίσουν οι περικοπές.
Αντικειμενικά, για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους του κλάδου, ένας δρόμος υπάρχει:
Συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.
Που σημαίνει:
  • Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
  • Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές, αν όχι ακόμη περισσότερες. Σε υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
  • Να μην αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, αντίθετα να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
  • Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
  • Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών.

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: