Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Βόμβα Αχτσιόγλου: Πολιτική απόφαση η διασύνδεση του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ

Copy & Paste: https://www.asfalistiko.gr
Πριν περάσουν 24 ώρες από την πανηγυρική υπερψήφιση των αλλαγών στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ, η υπουργός Εργασίας μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία έριξε νέα… βόμβα, η οποία σίγουρα θα πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων στον κλάδο των ΜΜΕ που τις τελευταίες μέρες δοκιμάζεται σε πολλά επίπεδα.
Η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας, λοιπόν, για την τροπολογία σημείωσε ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών υγείας» και συμπλήρωσε ότι «ήταν πολιτική απόφαση αυτής της κυβέρνησης αυτές οι δομές να παραμείνουν ζωντανές». Και ακολούθησε η… βόμβα: «Μάλιστα, βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας. Επομένως, αυτή ήταν πολιτική μας απόφαση», τόνισε με νόημα.
Αυτό που με κάθε τρόπο περηφανεύονταν οι υπερασπιστές του «ναι» ότι απέφυγε ο ΕΔΟΕΑΠ, η υπουργός Εργασίας το υπογραμμίζει σήμερα με τον πιο επίσημο τρόπο, μιλώντας στη Βουλή για την τροπολογία, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή ήταν πολιτική μας απόφαση».
Τι είπε για το 2%

Αναφερόμενη στη θεσμοθέτηση του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ, για να παραμείνει βιώσιμος, είχε ανάγκη ενός επιπλέον πόρου, καθώς τα έξοδά του, οι δαπάνες του, ιδίως σε ό,τι αφορά την υγεία, ήταν υψηλότερες από αυτές που μπορούσαν να του διασφαλίσουν ακόμα και οι ίδιοι οι κανόνες των εισφορών. Επομένως, υπήρχε εκτεταμένη διαβούλευση μεταξύ των μερών για τη θεσμοθέτηση μιας επιπλέον εργοδοτικής εισφοράς, αυτό που βλέπετε στην τροπολογία ως 2% επί του κύκλου εργασιών. Θεσμοθετείται, λοιπόν, μια επιπλέον εργοδοτική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών του κάθε εργοδότη, προκειμένου να διασφαλιστούν εκείνα τα έσοδα που είναι αναγκαία για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του Ταμείου. Όπως σας είπα, υπήρξαν εκτεταμένες διαβουλεύσεις περίπου εδώ και ενάμισι χρόνο για το ύψος ακριβώς αυτής της επιπρόσθετης εισφοράς. Κάποια στιγμή οι συζητήσεις ήταν για μια θεσμοθέτηση κοντά στο 4%. Εν τέλει, ως σημείο ισορροπίας διαφάνηκε αυτό του 2%, που έρχεται με τις ρυθμίσεις ως επιπλέον εργοδοτική εισφορά».

Τι είπε για τις εισφορές
Αναφερόμενη στις εισφορές που προβλέπονται για εργαζόμενους και εργοδότες υπογράμμισε ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ ήταν ένα σχεδόν αρρύθμιστο τοπίο. Οι εργοδοτικές εισφορές ήταν μηδενικές. Στην πλειονότητά τους οι εργοδότες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πλήρωναν μηδενικές εργοδοτικές εισφορές και για την υγεία και για την επικουρική ασφάλιση, τη στιγμή που στον υπόλοιπο κόσμο η εργοδοτική εισφορά είναι περίπου 8% και η εισφορά των εργαζομένων είναι περίπου 10% για υγεία και επικουρική ασφάλιση. Επομένως, με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε σήμερα στη Βουλή επιβάλλονται οι ίδιοι κανόνες για τις εισφορές που ισχύουν για όλους τους εργοδότες και τους εργαζόμενους της χώρας: 2,5% στους εργαζόμενους και 4,5% στους εργοδότες για την υγεία, 3,5% και 3,5% και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους για την επικουρική ασφάλιση. Οι ίδιοι κανόνες που υπάρχουν για όλους τους ασφαλισμένους της χώρας θα ισχύουν και για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ και το πιο σημαντικό είναι ότι επιτέλους θεσμοθετείται εργοδοτική εισφορά, που μέχρι χθες δεν υπήρχε.
Για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
Τέλος, αναφορά έκανε και στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την αλλαγή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, σημειώνοντας ότι «χθες η καταστατική γενική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ με την ψηφοφορία που είχε -ψήφισαν πάνω από 6.100 μέλη και σε ένα ποσοστό περίπου 92%- αποφάσισε την τροποποίηση του καταστατικού. Στην ουσία εμείς σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τις ρυθμίσεις, οι οποίες επικυρώνουν, εγκρίνουν αυτή την τροποποίηση του καταστατικού που με την συντριπτική τους πλειονότητα αποφάσισαν τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ. Νομίζω πως είμαστε σε ένα σημείο ουσιαστικής τομής στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων του Τύπου, χωρίς διακρίσεις στα Μέσα, χωρίς διακρίσεις στους εργοδότες, χωρίς διακρίσεις στις επαγγελματικές κατηγορίες, ανεξάρτητα του είδους του Μέσου, ανεξάρτητα της προέλευσης των εργαζομένων. Όλοι θα διέπονται από τους ίδιους κανόνες, διαφανείς και ισότιμους, βάζοντας ένα τέρμα στους συντεχνιακούς διαχωρισμούς», κατέληξε η υπουργός Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: