Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Παλινωδίες στην υπόθεση Σφακιανάκη

Copy & Paste: http://www.zougla.gr
Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης
Αλαλούμ επικρατεί με την υπόθεση μετακίνησης του υποστράτηγου Μανώλη Σφακιανάκη.
Παλινωδίες στην υπόθεση ΣφακιανάκηΤο παρασκήνιο είναι έντονο και οι ζυμώσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες, φέρονται να οδήγησαν την κυβέρνηση -προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα-  στην απόφαση να επιμείνει στην μετακίνηση του Μ. Σφακιανάκη σε άλλη θέση και συγκεκριμένα σε αυτή του βοηθού επιτελάρχη της ΕΛΑΣ.
Ταυτόχρονα όμως του επιτρέπουν να διατηρεί την εποπτεία της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία προΐστατο μέχρι χθες, ωστόσο διαμηνύουν ότι θα τοποθετηθεί νέος επικεφαλής της υπηρεσίας.
Όπως ανακοινώθηκε επίσημα το βράδυ της Πέμπτης: «Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης μετατίθεται στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου του Αρχηγείου, με επιπλέον αρμοδιότητα την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.»
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης είχε εκδοθεί σήμα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ότι η μετάθεση του Μανώλη Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού ανακαλείται. 
Η εν παράπανω απόφαση για τη μετακίνηση του κ. Σφακιανάκη στον Κλάδο Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού/Α.Ε.Α. ως προϊσταμένου, ήρθε μία ημέρα μετά τις κρίσεις των υποστρατήγων της ΕΛ.ΑΣ, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα σχετικά με την τοποθέτηση ενός από τους πιο μάχιμους και αποτελεσματικούς αξιωματικούς σε θέση ανενεργή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, μετά τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις, με το Μαξίμου να εμφανίζεται ενοχλημένο για την απόφαση των κ.κ. Τόσκα και Τσουβάλα, το μεσημέρι της Πέμπτης εξεδόθη απόφαση ανάκλησης μετακίνησης του κ. Σφακιανάκη. Η απόφαση όμως αυτή όπως προαναφέρθηκε άλλαξε και πάλι και πλέον η κυβέρνηση φέρεται να αποφάσισε να επιμείνει στην μετακίνηση του Σφακιανάκη σε άλλη θέση και τον τοποθετούν... βοηθό επιτελάρχη της ΕΛΑΣ.
Σημειώνεται πως την Τρίτη ο κ. Σφακιανάκης παρουσίασε σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο στο κέντρο της Αθήνας τα νέα του βιβλία για το Διαδίκτυο, παρουσία υπουργών, δικαστών, εισαγγελέων, ανώτατων δικαστικών και αξιωματικών, ενώ καταχειροκροτήθηκε από όλους για την προσφορά του στην ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στην κοινωνία από τη θέση που υπηρετεί.
Ποιος είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης
Η καριέρα του στην Ελληνική Αστυνομία ξεκίνησε το 1982, όταν εισήχθη στη Σχολή Ενωμοταρχών. Από το 1995 ξεκίνησε τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία το 2004 αναβάθμισε σε Τμήμα, το 2011 σε Υποδιεύθυνση και το 2014 σε Διεύθυνση, που σήμερα στελεχώνεται από πολυάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό με ειδικές γνώσεις και μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορους τομείς της Πληροφορικής.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του και υπό την αδιάκοπη εποπτεία του, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προλάβει και έχει εξιχνιάσει έναν τεράστιο αριθμό αυτοκτονιών, σώζοντας συνολικά τουλάχιστον 1.200 ανθρώπινες ζωές συμπολιτών μας σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ έχει οδηγήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης τουλάχιστον 1.000 παιδόφιλους.
Επιπλέον, με δική του πρωτοβουλία και υπό την καθοδήγησή του δημιουργήθηκαν: α) η ιστοσελίδα Cyberκid καθώς και η ομώνυμη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphone app) διαθέσιμη σήμερα για συσκευές με λογισμικό Android ή IOS ή Windows με σκοπό να ενημερώσει και να προστατέψει πρωτίστως τα παιδιά αλλά και τους γονείς από οποιουδήποτε είδους απειλές που μπορεί να συναντήσει κάποιος στο διαδίκτυο. Μάλιστα, η εφαρμογή παρέχει, μέσω ειδικού πλήκτρου, τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσης στο τηλεφωνικό κέντρο CyberAlert της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που λειτουργεί όλο το 24ωρο, προκειμένου να καταγγέλλονται ύποπτα περιστατικά προς περαιτέρω διερεύνηση και β) η ιστοσελίδα Feelsafe καθώς και η ομώνυμη εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα (smartphone app) διαθέσιμη σήμερα για συσκευές με λογισμικό Android ή IOS με σκοπό να ενημερώσει και να προστατέψει κυρίως τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες από τους διαδικτυακούς κινδύνους κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους.
Ο υποστράτηγος Μανώλης Σφακιανάκης δημοσίευσε βιβλία στα οποία αναφέρει με κάθε λεπτομέρεια τις απειλές τις οποίες μπορεί να διατρέχει κάποιος που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο. Επιπλέον, έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων προσφέροντας συμβουλές σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί το διαδίκτυο, ενώ από το 2011 είναι υπεύθυνος για τις ημερίδες και τα συνέδρια που έχει παραθέσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, σε όλη την Ελλάδα.
Λόγω της αποτελεσματικότητάς του, ο ελληνικός Τύπος τον έχει αποκαλέσει πολύ συχνά «Πουαρώ του διαδικτύου» και «Φύλακα Άγγελο».
Προκάλεσε τη σύναψη συνεργασίας του ΥΠ.Δ.Τ.Π.Τ.Π με το Υπουργείο Παιδείας, στοχεύοντας στην επαρκή ενημέρωση των μαθητών, μέσω τηλεδιασκέψεων, αναφορικά με την ασφαλή πλοήγηση και τους τρόπους αντιμετώπισης κινδύνων του διαδικτύου. Το εκπαιδευτικό έτος 2014-2015 καλύφθηκαν οι ανάγκες για ενημέρωση 800 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εβδομαδιαίως. 
Η επίθεση Τόσκα 

Για «δημόσιες σχέσεις» κατηγόρησε τον επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή.
«Τα στελέχη κρίνονται από τις πραγματικές αστυνομικές τους ικανότητες κι όχι από τις ικανότητες που έχουν στις δημόσιες σχέσεις και τον χρόνο που διαθέτουν στα ΜΜΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τόσκας.
Ο υπουργός υποστήριξε, δε, πως από χθες «γίνεται ντόρος, τον οποίο υιοθετούν και ορισμένοι βουλευτές».
Οι δηλώσεις Τόσκα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τομεάρχη Δημόσιας Τάξης της ΝΔ, βουλευτή Δημήτρη Κυριαζίδη. Σε δήλωσή του ο κ. Κυριαζίδης κάνει λόγο για «κρίσεις-σφαγείο» και «μαύρη σελίδα» στην ιστορία της ΕΛ.ΑΣ.
Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016, 22:30

Δεν υπάρχουν σχόλια: