Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Να αντιδράσει η ΕΕ στη φίμωση του Τύπου στην Τουρκία

Τετάρτη, 09 Μαρτίου 2016
Μετά τη Zaman, την εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Τουρκία, η τουρκική κυβέρνηση φιμώνει και μιαν ακόμη ενοχλητική φωνή το πρακτορείο ειδήσεων Cihan. Με αφορμή την εκστρατεία χειραγώγησης των ΜΜΕ στη γείτονα χώρα, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούνται οι  ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιδράσουν.
Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με μεγάλη ανησυχία, παρακολουθούν την παρέμβαση που συνεχίζεται στα ΜΜΕ του δημοσιογραφικού ομίλου ΖΑΜΑΝ στην Τουρκία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τοπικά ΜΜΕ, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης στις 4 Μαρτίου διόρισε διαχειριστές, οι οποίοι θα αναλάβουν τη διεύθυνση των εφημερίδων ΖΑΜΑΝ, TODAY'S ZAMAN και του πρακτορείου ειδήσεων CIHAN, απειλώντας την πολυφωνία στη χώρα και βάζοντας  σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας 1.000 και πλέον δημοσιογράφων και εργαζομένων  στον όμιλο.

Ο Μόγκενς Μπλίχερ Μπζέρεγκαρντ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει σιωπηλή σε αυτή την παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας στις εφημερίδες ΖΑΜΑΝ, TODAY'S ZAMAN και του πρακτορείου ειδήσεων CIHAN. Η δικαιοσύνη διορίζει διαχειριστές για τη διάσωση μη υγιών ιδιωτικών επιχειρήσεων και αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί 'μαύρο' σε ΜΜΕ, που ασκούν κριτική και να πληγούν τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων». ΕΟΔ και ΔΟΔ πρόκειται να καταγγείλουν αυτή την υπόθεση παραβίασης και καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας για την προστασία και την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων και στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Χαρτογράφησης της Ελευθερίας του Τύπου. Δριμεία κριτική, επίσης, άσκησε η γερμανική δημοσιογραφική ένωση DJE, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, επισημαίνοντας  το ατελείωτο «κλίμα εκφοβισμού, παρενοχλήσεων και διώξεων που επικρατεί στην Τουρκία, για τους δημοσιογράφους που ασκούν κριτική».
Ο διορισμός των διαχειριστών θα έχει και περαιτέρω διεθνείς επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, καθώς ο δημοσιογραφικός όμιλος ΖΑΜΑΝ εκδίδει εφημερίδες σε περισσότερες από 35 χώρες.
Ο δημοσιογραφικός όμιλος ΖΑΜΑΝ φέρεται να διατηρεί σχέσεις με το κίνημα Χισμέτ, του οποίου ηγείται ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ και στο παρελθόν υπήρξε φίλος, αλλά πλέον είναι εχθρός του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Στο τελευταίο κύριο άρθρο της ΖΑΜΑΝ, που δημοσιεύθηκε σήμερα, επισημαίνονται τα εξής: «Τα τελευταία δύο χρόνια η εφημερίδα ΖΑΜΑΝ, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία φύλλων στην Τουρκία καθώς και η θυγατρική της έκδοση TODAY'S ZAMAN, αντιμετωπίζουν μεγάλες πιέσεις με τη μορφή άρνησης δημοσιογραφικών διαπιστεύσεων, φορολογικών ελέγχων, αρνητικών παρεμβάσεων στη διαφημιστική αγορά, ακόμα και απειλών προς τους αναγνώστες. Τώρα πια αντιμετωπίζουμε την απειλή των διορισμένων διαχειριστών. Αυτές οι εξελίξεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές καθώς υπονομεύουν την άσκηση της δημοκρατίας στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι ό μόνος τρόπος να υπερβούμε αυτή την εφιαλτική κατάσταση, είναι η επάνοδος στην δημοκρατία και η τήρηση των κανόνων δικαίου. Δημοσιεύουμε τις ανησυχίες μας προκειμένου να ενημερώσουμε το τουρκικό έθνος, τους διανοούμενους, που πιστεύουν στη δημοκρατία και όλο τον κόσμο».
Ο Nils Muiznieks, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, δήλωσε: «Μου προκαλούν  αγανάκτηση οι πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ και το πρακτορείο Αnadolou, που σύμφωνα με την απόφαση δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη πρόκειται να διοριστούν διαχειριστές για τον έλεγχο του δημοσιογραφικού ομίλου στον οποίο ανήκουν οι εφημερίδες ZAMAN και TODAY'S ZAMAN. Έχοντας υπόψη όσα συνέβησαν σε ανάλογη περίπτωση, με το διορισμό διαχειριστών στο δημοσιογραφικό  όμιλο KOZA IPEK, θεωρώ ότι πρόκειται για πολύ σοβαρή παρέμβαση καταστρατήγησης της ελευθερίας του Τύπου, που δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας σειράς απαράδεκτων και παράλογων  περιορισμών, που οδήγησαν στην περιστολή της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Τουρκία και ενισχύουν την εφαρμογή μιας επικίνδυνης πρακτικής δικαστικών παρεμβάσεων για τη δίωξη ΜΜΕ και δημοσιογράφων που ασκούν κριτική. Καλώ τις τουρκικές αρχές να λάβουν όλα τα δέοντα μέτρα για να αρθούν οι επιπτώσεις αυτών των παρεμβολών και να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Είμαι αποφασισμένος να περιληφθεί το ζήτημα της ελευθερίας των ΜΜΕ στα θέματα, τα οποία θα συζητήσω με τις τουρκικές Αρχές στην επίσκεψη, που πρόκειται να πραγματοποιήσω στην Τουρκία, τον Απρίλιο.»
Η Dunja Mizatovic, εκπρόσωπος του ΟΟΣΑ, κάλεσε την Τουρκία μετά το διορισμό των διαχειριστών στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ, να απέχει  και να μην προχωρήσει σε πράξεις εκφοβισμού των ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας: «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η σημερινή απόφαση των αρχών, για το διορισμό διαχειριστών στην εφημερίδα ΖΑΜΑΝ. Πρόκειται για πράξη που απειλεί ακόμη πιο πολύ την πολυφωνία στην χώρα και επίσης, συντελεί στον εκφοβισμό κάθε φωνής που ασκεί κριτική».
Υπογράψτε την έκκληση στον οργανισμό “Index on Censorship” με τίτλο: «Να δοθεί τέλος στην περιστολή της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: