Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

45 χρόνια χωρίς τον Μάρκο Βαμβακάρη "πατριάρχη" του ρεμπέτικου (video)


Επέτειος χθες του θανάτου του σπουδαίου Μάρκου Βαμβακάρη. Για τους πολλούς ο Μάρκος Βαμβακάρης (1905-1972) υπήρξε ο «Πατριάρχης» του ρεμπέτικου, ο «Γενάρχης» του μπουζουκιού. Η ουσία, πάντως, είναι ότι ο ιδιοφυής αυτός λαϊκός καλλιτέχνης (συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής, οργανοπαίκτης) με τις εμπνεύσεις, το ταλέντο και την προσφορά του, άνοιξε νέο δρόμο, πάνω στον οποίο κινείται από τότε η ελληνική λαϊκή μουσική.
Με φόντο το υπέροχο έργο του Τσίλερ, το δημαρχείο Ερμούπολης-Σύρου, ξεκίνησε στις 30/8/2016 στην πλατεία Μιαούλη το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με τίτλο "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη". Εκεί, στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, την πανέμορφη γενέτειρα του πατριάρχη του ρεμπέτικου τραγουδιού, στη Σύρα του Μάρκου. 
Του φτωχού παιδιού που, ένα αιώνα πριν, από τα μικρά σοκάκια της Άνω Σύρου βρέθηκε να βηματίζει τη ζωή του στους δρόμους του Πειραιά και να συναναστρέφεται με φιγούρες που θα καθόριζαν την μετέπειτα πορεία του ίδιου, αλλά κυρίως την πορεία του ρεμπέτικου τραγουδιού. 
Εκεί βρέθηκα κι εγώ, με αντίθετη πορεία όμως... Από τα δρομάκια του Πειραιά και της Δραπετσώνας που γεννήθηκα και μεγάλωσα, λίγα μόλις μέτρα από τα τότε "κακόφημα" Βούρλα, όπου ο Μάρκος ερωτεύτηκε κι έγραψε το "Μαύρα μάτια, μαύρα φρύδια, μαύρα κατσαρά μαλλιά", που έβαλε στο στόμα του το πρώτο τσιγαριλίκι, εκεί κοντά που βρίσκονταν τα Σφαγεία, την πρώτη δουλειά του...
ΛΑΜΠΡΟΣ Θ. ΠΑΠΑΞΕΝΑΚΗΣ
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΟ http://www.syrosagenda.gr/2016/06/318...

Δεν υπάρχουν σχόλια: