Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ: ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είτε από θέση πλειοψηφίας όπως τα Σωματεία Λιθογράφων και Πρακτορείων Τύπου, είτε από την πλευρά της μειοψηφίας στα Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ χαιρετίζουμε τους συναδέλφους στον «Πήγασο» που μέσα από μία μαζική συνέλευση την Παρασκευή 5/05/17, απέρριψαν την «εργασιακή ειρήνη» που ζήτησε ο μεγαλοεκδότης για να προχωρήσει τα σχέδιά του. Τέτοια ειρήνη μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό έχει αποδειχτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι στο όνομα της επιβίωσης της εταιρίας επιβλήθηκαν στους εργαζόμενους απολύσεις, επανειλημμένες μειώσεις μισθών με την επιβολή ατομικών συμβάσεων, κατεδάφιση δικαιωμάτων. Μάλιστα η εργοδοσία που όλα τα τελευταία χρόνια έχει παρακρατήσει τις αποδοχές των εργαζομένων ως «άτοκο δάνειο», τώρα απαιτεί να διευκολυνθούν οι σχεδιασμοί που κάνει με τις Τράπεζες ώστε να διευρυνθεί η κεφαλαιακή και μετοχική συμμετοχή στις παραπάνω επιχειρήσεις, με την είσοδο σε αυτές του μεγαλοεπιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.
Οι διαδικασίες αναδιάταξης στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ, δεν ξαφνιάζουν ούτε εμάς ούτε τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων μέσων. Η διαδικασία της συγκεντροποίησης κεφαλαίων- δηλαδή η εξαγορά, συγχώνευση ή απορρόφηση κεφαλαίων- είναι απαραίτητος όρος για την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, προϋποθέτει το μάτωμα των εργαζόμενων, το τσάκισμα των δικαιωμάτων τους. Αυτό πρόκειται να συμβεί αν υλοποιηθεί το σχέδιο του Μπόμπολα και των Τραπεζών, που περιλαμβάνει την απαίτηση για απλήρωτη εργασία, νέο κύμα ομαδικών απολύσεων, νέο πετσόκομμα μισθών και αλλαγή εργασιακών σχέσεων σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του (Πήγασος, Mega, Ιριδα, πρακτορείο διανομής Τύπου).
Στην αναδιάταξη της ιδιοκτησίας στα ΜΜΕ σημαντικό ρόλο παίζει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες. Στηρίζει μερίδες του κεφαλαίου προκειμένου να χτίσει το δικό της δίκτυο υπεράσπισης των αντεργατικών της σχεδίων. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το όνομα του υποψήφιου επενδυτή, μετά την αποτυχία του σχεδιασμού στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων, ξανακούστηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν με απόφαση της κυβέρνησης χαρίστηκαν 38,5 εκατομμύρια ευρώ που όφειλε η εταιρία ΣΕΚΑΠ. Βάζοντας πλάτη συνολικά στην «ανάπτυξη» για λογαριασμό του κεφαλαίου, ετοιμάζεται να προχωρήσει, τις επόμενες μέρες, σε ψήφιση Νόμου που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την επιδότηση των επιχειρήσεων με απλήρωτη δουλειά, τη φοροεπιδρομή που συντελεί αποφασιστικά στην παραπέρα μείωση μισθών και συντάξεων, υπηρετώντας τις απαιτήσεις του ΣΕΒ, της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Τους εργαζόμενους του ομίλου Μπόμπολα, όπως και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον Κλάδο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να τους ξεγελάσει κανένας, ούτε η εργοδοσία, ούτε οι πρόθυμοι σύμμαχοί της που δρουν μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι έχουν πείρα και μνήμη αντίστοιχων καταστάσεων.
Οι εργαζόμενοι στον όμιλο Μπόμπολα, είναι δίκαιο να απαιτούν την άμεση αποπληρωμή τους με αφετηρία την Τρίτη 9 Μάη χωρίς άλλες αναβολές. Να μην προχωρήσει το σχέδιο της εργοδοσίας με απολύσεις και μειώσεις μισθών.
Εκδηλώνουν τις διαθέσεις τους για αγωνιστική αντιμετώπιση, των απολύσεων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, ατομικών συμβάσεων, τσακίσματος όποιας κοινωνικής κατάκτησης απέμεινε, αυτά δηλαδή που σχεδιάζουν «παλιοί» και «νέοι» επενδυτές και υλοποιεί η κυβέρνηση στη βουλή με νόμους που ψηφίζει με επείγουσες διαδικασίες.
Για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας τους, πρέπει να βγει έξω από τα όρια της επιχείρησης, να συντονιστεί με τους συναδέλφους του κλάδου που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και εμπλέκονται στους αντεργατικούς σχεδιασμούς.
Καλούμε τους εργαζόμενους να ξεπεράσουν τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές που από θέσεις πλειοψηφίας στις Ενώσεις των ΜΜΕ καλλιεργούν κλίμα αναμονής και αναβλητικότητας, αποφεύγοντας την κατά μέτωπο σύγκρουση με την εργοδοσία. Αυτοί οι συνδικαλιστές πατάνε σε δύο βάρκες, γιατί δε γίνεται να είσαι με τους εργαζόμενους και να θες και «εργασιακή ειρήνη». Οποιος το υπερασπίζεται αυτό κάνει τη δουλειά της εργοδοσίας.
Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε αυτές τις ενώσεις έχουν ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται το εργατικό κίνημα. Από τη μια αποδέχονται την αναγκαιότητα για ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου, τον ευρωμονόδρομο και την διαιώνιση της αστικής εξουσίας, από την άλλη υπερασπίζονται τη θέση τους ως «ουδέτερου» διαμεσολαβητή και διαχειριστή των αντιτιθέμενων συμφερόντων εργοδοτών και εργαζόμενων. Η στάση που έχουν κρατήσει αυτές οι δυνάμεις τόσο στο μέτωπο του «Πήγασου», όσο και στο ΔΟΛ που δεν κάλεσαν ούτε σε μία αγωνιστική κινητοποίηση, δείχνει ότι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση των εργατικών απαιτήσεων και συχνά αναθέτουν την υπεράσπιση τους σε τρίτους, προκρίνοντας τη νομική οδό, καλλιεργώντας έτσι την ηττοπάθεια και την μοιρολατρία.
Με ταξική ενότητα, αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη,
μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις επιτυχίας,
να βάλουμε εμπόδια στη νέα επίθεση.
Οι ταξικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απαιτούμε:
-Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Καμία απόλυση, καμία περικοπή μισθών και επιδομάτων. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για όλους.
Δίνουμε τη μάχη μέσα στα όργανα του εργατικού κινήματος για:
-Οργάνωση του αγώνα τώρα στις επιχειρήσεις Μπόμπολα, στον ΔΟΛ και το Mega Channel, οργάνωση της συμμετοχής των εργαζόμενων στα ΜΜΕ στην Πανελλαδική πανεργατική απεργία, της 17 Μάη μπροστά στην ψήφιση της νέας δέσμης αντεργατικών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: