Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Φονικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες, τρόμος στην καρδιά της Ευρώπης. Εκρήξεις σε αεροδρόμιο και μετρό

Copy & Paste: http://news.in.gr
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρώπης, συγκλονίζουν το Βέλγιο και θέτουν επί ποδός ολόκληρη την Ευρώπη: Δύο εκρήξεις, πιθανότατα καμικάζι, έπληξαν το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ, ενώ στη συνέχεια τρίτη έκρηξη στο μετρό έφερε τον τρόμο στο κέντρο της πόλης. Αναφορές για τουλάχιστον 29 νεκρούς -παραπάνω, κατά άλλες αναφορές- και σχεδόν 200 τραυματίεςΣε ύψιστη επιφυλακή η χώρα, στρατός στους δρόμους, μόνιμος φόβος, δεν επιτρέπει η αστυνομία κυκλοφορία σε κάποιες περιοχές.
Ακόμη δεν υπάρχει αξιόπιστη ανάληψη ευθύνης, αν και υποστηρικτές της ISIS πανηγυρίζουν στο Διαδίκτυο (κάτι που έχει ερμηνευτεί από ορισμένους ως ανάληψη ευθύνης).
Συνοπτικά, οι κυριότερες εξελίξεις έχουν ως εξής:
  • Τρεις εκρήξεις στις Βρυξέλλες, δύο στο αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ και μία στο μετρό στο Μάαλμπεκ - «Καλάζνικοφ» φέρεται να βρέθηκεστο αεροδρόμιο
  • Επιχείρηση για εντοπισμό προσώπων που συνδέονται, έρευνες σε σπίτια και αναφορές για πρσαγωγές
  • Και οι τρεις εκρήξεις τρομοκρατικές ενέργειες, επιβεβαιώνει ο εισαγγελέας, πιθανότατα καμικάζι στο αεροδρόμιο
  • Ο προσωρινός ανεπιβεβαίωτος απολογισμός βρίσκεται σε 29 νεκρούς, εκ των οποίων οι 14 στο αεροδρόμιο και οι 15 στο μετρό (ανεπίσημoι ακόμη οι αριθμοί για το μετρό). Ωστόσο, ανεπιβεβαίωτες αναφορές του βελγικού καναλιού VRT ανεβάζουν στους 34 τους νεκρούς (14 στο αεροδρόμιο και 20 στο μετρό, σύμφωνα με την Πυροσβεστική και το δήμαρχο αντίστοιχα)
  • Οι τραυματίες φτάνουν σχεδόν τους 200 και στις δύο επιθέσεις (92 στο αεροδρόμιο και 106 στο μετρό, αρκετοί σε σοβαροί κατάσταση)
  • Ύψιστος συναγερμός (επίπεδο 4) σε όλο το Βέλγιο, κινητοποίηση και στρατού, παρέλυσαν οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα - ανοίγουν σταδιακά τα τρένα από τις 16:00 (τοπική), αλλά το κέντρο θα μείνει κλειστό
  • Άγνωστο αν υπάρχει σχέση με τον Αμπντεσλάμ, λέει ο εισαγγελέας
  • Σοκ σε όλη την ήπειρο, ενίσχυση μέτρων ασφαλείας σε ευρωπαϊκές πόλεις
  • Κλίμα πανικού στις Βρυξέλλες, με διαρροές φημών και ελεγχόμενες εκρήξεις «ύποπτων πακέτων» 
  • Προληπτική μερική εκκένωση πυρηνικών σταθμών
  • Ανοικτά αλλά με δρακόντεια φύλαξη τα σύνορα
Οι πρώτες εκρήξεις σημειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών στο Ζάβεντεμ, περίπου στις εννέα το πρωί (τοπική ώρα). Στη συνέχεια, τρίτη έκρηξη, με διαφορά περίπου μίας ώρας, στον σταθμό του μετρό στο Μάαλμπεκ, κοντά σε κτήρια της ΕΕ. 
Από την επίθεση στο μετρό:

Ελεγχόμενες εκρήξεις έγιναν επίσης λίγο μετά τις 11 το πρωί στην οδό Λουά, κοντά σε κεντρικό σταθμό του μετρό. Πυροτεχνουργοί προχωρούσαν σε ελεγχόμενες εκρήξεις ύποπτων πακέτων σε διάφορα σημεία για αρκετή ώρα: Οι δύο τελευταίες έγιναν πέντε ώρες μετά την πρώτη επίθεση, η μία κοντά στο πανεπιστήμιο ULB και η δεύτερη στο ίδιο το αεροδρόμιο του Ζάβεντεμ.

Η ελεγχόμενη έκρηξη στο αεροδρόμιο φαίνεται ότι έγινε σε αντικείμενο που θεωρήθηκε ενδεχόμενη ζώνη με εκρητικά. Αναφορές στο βελγικό κανάλι VRT θέλουν να βρέθηκε καλάζνικοφ δίπλα στη σορό του δράστη στο αεροδρόμιο.
Οι αρχές έχουν ενεργοποιήσει την ειδική τηλεφωνική γραμμή(003278151771) για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για συγγενικά τους πρόσωπα.

Από το πρωί οι επικοινωνίες πραγματοποιούνται με δυσκολία και οι αρχές απηύθυναν έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν τις συνεχείς επικοινωνίες και τη χρήση του Διαδικτύου, ώστε να μην υπερφορτωθεί το δίκτυο, κάτι που θα παρεμποδίσει τις εν εξελίξει έρευνες των αρχών. 

22 φωτογραφίες
Το αεροδρόμιο στο Ζάβεντεμ έκλεισε και αναμένεται να εcπαναλειτουργήσει στις 6 το πρωί της Τετάρτης (τοπική ώρα). Έκλεισαν επίσης οι σταθμοί του μετρό στις βελγική πρωτεύουσα, ενώ διακόπηκαν όλα τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς και του Eurostar και της Thalys. Η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο των Βρυξελλών θα αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά στις 16:00 (τοπική), όμως το κέντρο θα παραμείνει κλειστό.

Ενισχυμένοι οι έλεγχοι συνόρων στις μεθορίους με Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Γερμανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις, ενώ στην πορτοκαλί βαθμίδα ανέβηκε το επίπεδο συναγερμό στα κτήρια της ΕΕ. Σύμφωνα με ανάρτηση της Επιτρόπου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, όλες οι συναντήσεις εντός των κτηρίων αναβάλλονται και επιτρέπεται η είσοδος μόνο στο προσωπικό με κάρτα εισόδου.
Ενδεικτικές του πανικού που επικρατεί είναι αναφορές και φήμες που διαδίδονται για νέα «θερμά σημεία» σε όλο το Βέλγιο: Διαψεύστηκε αναφορά για έκρηξη στα Δικαστήρια, ενώ υπήρξαν αναφορές για ύποπτα πακέτα σε διάφορα σημεία (μεταξύ των οποίων και στο Παλάτι, το οποίο υποτίθεται ότι εκκενώθηκε - κάτι που διαψεύστηκε). Τελευταία αναφορά ήθελε και τον κεντρικό σταθμό της Αμβέρσας να εκκενώνεται.
 Ακολουθήστε
Smoke outside Maelbeeck metro. Just down the street from Schuman (EU institutions). (📷: )
«Μην έρχεστε στο αεροδρόμιο - το αεροδρόμιο εκκενώνεται. Αποφύγετε την περιοχή του αεροδρομίου. Οι πτήσεις έχουν ματαιωθεί» έγραψαν οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου στο Twitter.
Το επίπεδο συναγερμού σε όλη τη χώρα αυξήθηκε στην ύψιστη βαθμίδα (4). Σε μία πρώτη δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε πως «παρακολουθούμε την κατάσταση λεπτό προς λεπτό». «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι τα θύματα» έγραψε στο Twitter και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
Οι εκρήξεις στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν ταυτόχρονα στις 8 το πρωί (ώρα Βρυξελλών) στο γκισέ των Αμερικανικών Αερογραμμών στην αίθουσα αναχωρήσεων. Σε ανακοίνωσή της η αεροπορική εταιρεία ανέφερε πως δεν περιλαμβάνονται στους τραυματίες υπάλληλοί της. 

©2016 Δεδομένα χάρτη Google
Χάρτης
Δορυφόρος

Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση
Σύμφωνα με το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, δευτερόλεπτα πριν τις εκρήξεις υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά. Επίσης,επιβεβαιώνεται η πληροφορία για τουλάχιστον έναν βομβιστή αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η αιματηρή επίθεση στο αεροδρόμιο, αλλά και η έκρηξη στο μετρό σημειώθηκαν τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη χώρα του βασικού καταζητούμενου για τις επιθέσεις στο Παρίσι, Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Τα δύο περιστατικά όμως δείχνουν κενά ασφαλείας τόσο στη φύλαξη του αεροδρομίου όσο και του δικτύου του μετρό, παρόλο που η βελγική αστυνομία βρισκόταν σε κατάσταση συναγερμού για ενδεχόμενα αντίποινα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.
Ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου Sky News Άλεξ Ρόσι, ο οποίος βρισκόταν στο αεροδρόμιο, δήλωσε ότι άκουσε δύο «πάρα πολύ δυνατές εκρήξεις».«Αισθάνθηκα το κτίριο να δονείται. Υπήρχε επίσης σκόνη και καπνός (...) πήγα προς το σημείο από το οποίο ακούστηκε η έκρηξη και άνθρωποι έβγαιναν από εκεί πολύ ζαλισμένοι και σοκαρισμένοι» είπε.
Σκηνές από το χάος στο αεροδρόμιο μετά τις εκρήξεις:


Επιμέλεια: Άννα Ανδίρα, Βασίλης Ψυχογιός

Δεν υπάρχουν σχόλια: