Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Hurriyet: «Μυστική» συνάντηση Αναστασιάδη - Νταβούτογλου για άνοιγμα κεφαλαίων και στην μέση... ο Τσίπρας

Copy & Paste: http://www.newsit.com.cy
- Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό εξελίχθηκε σε "τουρκικό αχταρμά" και ανατολίτικο παζάρι
- Αρχικά επιχειρήθηκε με γερμανική επίνευση διασύνδεση Προσφυγικού με Κυπριακό και ενταξιακά κεφάλαια
- Στο περιθώριο της Συνόδου η Hurriyet κάνει λόγο για συνάντηση ΠτΔ με Νταβούτογλου
- Πηγές αναφέρουν ότι ο ΠτΔ ζήτησε πρόσβαση σε τουρκικά λιμάνια έναντι ανοίγματος κεφαλαίων
- Η αντιπρόταση Νταβούτογλου και οι πιέσεις Τσίπρα για αποδοχή της, που έπεσαν στο κενό
- Το τουρκικό τέχνασμα που εμφάνισε τον ΠτΔ ως "αδιάλλακτο" στους ηγέτες της Ε.Ε.
Σε ανταπόκριση της τουρκικής εφημερίδας ‘Hurriyet’ των δημοσιογράφων Omer Bilge και Γιώργου Κιρμπάκη με τίτλο “Τούρκικα λιμάνια σε αντάλλαγμα για το Ercan”, γίνεται αναφορά σε μια μυστική(;) συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που τελικά ως αποκλειστικό αντικείμενο μόνο το Προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν είχε, καθώς η ατζέντα διευρύνθηκε τόσο στα εσωτερικά ζητήματα κατανομής ισχύος μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., αλλά επεκτάθηκε μέχρι και το Κυπριακό.
Έτσι διαβάσαμε ότι κατά το τελευταίο στάδιο της Συνόδου Κορυφής κι ενώ οι διεργασίες της Συνόδου είχαν διακοπεί ο ΠτΔ είχε συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Πηγές εξ' Αθηνών και Λευκωσίας προερχόμενες συγκλίνουν στο ότι ο κ. Αναστασιάδης πρώτος έθεσε ενώπιον του κ. Νταβούτογλου πρόταση της ε/κ πλευράς, η Τουρκία να ανοίξει τα λιμάνια της στα υπό κυπριακή σημαία σκάφη, ενώ εκείνος θα διασφάλιζε ως αντάλλαγμα την άρση του βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, ξεμπλοκάροντας ενταξιακά κεφάλαια.
Καλός γνώστης όμως του ανατολίτικου παζαριού ο Τούρκος Πρωθυπουργός φέρεται να έδωσε την παρακάτω απάντηση: “Εσείς ανοίξτε το αεροδρόμιο του Ercan (κατεχόμενα στην Τύμπου) και επιπλέον θα παράσχω τη βοήθειά μου για τη λύση”. Προφανώς τα όσα διαμείφθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών δεν έμειναν μόνο εντός της αιθούσης όπου ειπώθηκαν, με αρκετούς από τους ηγέτες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Τσίπρας να σπεύσουν να ασκήσουν πιέσεις στον ΠτΔ να αποδεχθεί την "γενναιόδωρη" τουρκική αντιπρόταση, ωστόσο ο κ. Αναστασιάδης αρνήθηκε, αναφέροντας ότι τυχόν άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου των κατεχομένων στην Τύμπου έχει ήδη συνδεθεί στις συνομιλίες με επιστροφή των Βαρωσίων, υποδεικνύοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το μαξιμαλιστικό, αλλά και πολύ ευέλικτο τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να κινείται η τουρκική διπλωματία, εμφανίζοντας τον ΠτΔ ως αδιάλλακτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: