Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ελλειμματική η ελευθεροτυπία με τη δημοσιογραφία σε ομηρία

Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Δίνουμε συνεχή μάχη απέναντι σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιχειρείται ο αφανισμός του κλάδου μας.
Ένα νομοσχέδιο, το οποίο αιτιολογείται  με βάση τις επιταγές της Τρόικα και τις περικοπές των κρατικών δαπανών, ενώ καμία κρατική επιχορήγηση δεν δεχόμαστε, ενώ καμία επιβάρυνση στον Έλληνα φορολογούμενο δεν επιφέρουμε.
Αντιθέτως, όπως έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, οι διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ την εξάρτηση των δαπανών των Ταμείων μας  από το κράτος. ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ την εξάλειψη των κεκτημένων δικαιωμάτων μας  στην επικουρική σύνταξη, την ασφαλισμένη εργασία, την περίθαλψη,  και την αντικατάστασή τους από πενιχρά αντισταθμίσματα. ΕΓΓΥΩΝΤΑΙ το πέταμα των δημοσιογράφων στον κάλαθο των αχρήστων.
Χθες,  στην  Επιτροπή της Βουλής ζητήσαμε να αποσυρθεί το εξοντωτικό  για το σύνολο του κόσμου της εργασίας ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο λαιμητόμος.
Τους εκθέσαμε τα γεγονότα. Πως τα Ταμεία μας, με βάση μελέτη βιωσιμότητας είναι μακροχρόνια βιώσιμα, ενώ σχέδιο της κυβέρνησης είναι να μας εντάξει στον εν τη γενέσει του ελλειμματικό ΕΦΚΑ.
Ταμείο που μακροπρόθεσμα, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει την καταβολή συντάξεων στους ασφαλισμένους μας. Πως μέχρι τώρα, τόσο το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ όσο και ο ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ διασφαλίζουν την πλειονότητα των εσόδων τους από το αγγελιόσημο. Πως η υγειονομική κάλυψη των εργαζομένων στον Τύπο και η καταβολή των επιδομάτων ανεργίας ενός ολόκληρου κλάδου βασίζεται στον ΕΔΟΕΑΠ, του οποίου η κατάρρευση είναι αυτονόητη αφής στιγμής καταργηθεί το αγγελιόσημο, απώλεια που εγγυάται το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Καταργείται, χωρίς να μας υποδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτής της διάταξης.
Οι παραπάνω νομοθετικές επιλογές, που δεν στοιχειοθετούνται από οικονομικής απόψεως ως ανάγκη, όχι μόνο θα αφανίσουν τον κλάδο μας,
αλλά θα επιβαρύνουν και το Δημόσιο.
Οι μηδαμινές συντάξεις που θα καταβάλλονται, καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης, θα επιβαρύνουν εφεξής τους φορολογούμενους, ενώ τα κέρδη του Δημοσίου – του ΑΚΑΓΕ συγκεκριμένα – που προκύπτουν από το αγγελιόσημο, καταργούνται μαζί με το αυτό.
Η Τρόικα, την οποία επικαλούνται όσοι εκπόνησαν και στηρίζουν το νομοσχέδιο, έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση στον περιορισμό  των ετήσιων μεταβιβάσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό προς το συνταξιοδοτικό σύστημα. Στην περίπτωση του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο.
Ζητήσαμε απαντήσεις. Εξηγήσαμε τα αυτονόητα. Οι ιθύνοντες
 κώφευσαν.
Το νέο σχέδιο νόμου στερείται  λογικής, στερείται μακροοικονομικής στρατηγικής, αλλά και συνταγματικής νομιμότητας.
Το ΣτΕ και τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια έχουν διαμορφώσει
πάγια νομολογία, ως προς το ότι το αγγελιόσημο συνιστά οιονεί εργοδοτική εισφορά αποδιδόμενη στα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και δεν συνιστά πόρο υπέρ τρίτων.
Μια τόσο ουσιώδης μετάβαση, δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή,
αν δεν προηγηθεί η εκπόνηση ειδικής αναλογιστικής μελέτης, που να τεκμηριώνει τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος χρηματοδότησης.
Τη θέση μας για διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΤΑΠ ΜΜΕ
και τη διατήρηση του αγγελιοσήμου, έχουμε πολλές φορές εκφράσει στους αρμόδιους Υπουργούς, οι οποίοι
αναγνώρισαν την λογική των επιχειρημάτων μαςαναγνώρισαν την απουσία συντεχνιακών συμφερόντων από τις θέσεις μας, αλλά εν τέλει μας αγνόησαν.
Η κατάργηση του αγγελιοσήμου και η θέσπιση εργοδοτικής εισφοράς για τους εργαζόμενους στον Τύπο, θα προκαλέσει ραγδαία αύξηση του εργοδοτικού κόστους, με συνακόλουθη αύξηση των απολύσεων προσωπικού.
Ποια είναι λοιπόν αυτή η τόσο επιβεβλημένη ανάγκη που σε μια χώρα με δείκτη ανεργίας στο 24%, εισάγονται νομοθετικές ρυθμίσεις με μόνο βέβαιο αποτέλεσμα την κατάργηση θέσεων εργασίας;
Η κύρια, και όλως ιδιότυπη, λειτουργία του αγγελιοσήμου είναι ότι υποκαθιστά, εν όλω ή εν μέρει, την εργοδοτική εισφορά.
Πώς είναι δυνατό να μην κατανοεί η κυβέρνηση το κύμα της εισφοροδιαφυγής και της συνακόλουθης φοροδιαφυγής που έπεται της ψήφισης ενός τέτοιου νομοσχεδίου;
Ο συγκεκριμένος νόμος θα εξοντώσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα
ενός κλάδου  που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια ανεργία, που δεν έχει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που πλήττεται από ανασφάλιστη εργασία.
Απέναντι στη σκιώδη νομοθετική ρύθμιση, παραθέτουμε τη λογική.
Να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους οι ασφαλιστικοί οργανισμοί που θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
Να διασφαλιστεί ο πόρος χρηματοδότησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης δημοσιογράφων.
Να επεκταθεί το αγγελιόσημο στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρο χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
Μπροστά στον αφανισμό του κλάδου μας, προχωρήσαμε σε απεργία.
Θεωρήσαμε χρέος μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας, αλλά χωρίς να αίρεται το βασικό μας καθήκον, αυτό της ενημέρωσης του κόσμου.
Αφουγκραζόμενοι την ανάγκη της κοινωνίας  για έγκυρη, άμεση και αξιόπιστη ενημέρωση στις δύσκολες συγκυρίες που διανύει το σύνολο των εργαζομένων, των συνταξιούχων  και των ανέργων, 
ύστερα από κοινή σύσκεψη της ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της
 και άλλες Ενώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ αποφάσισε τη συνέχιση του αγώνα από χθες Μεγάλη Τρίτη στις 17:00, με διαφορετική μορφή κινητοποίησης.
Για το λόγο αυτό, καλούμε τους εργαζομένους στα ΜΜΕ  να συνεχίσουν την επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία της απεργίας μας, κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στις επιπτώσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
τόσο για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ,  αλλά και για το σύνολο των εργαζομένων, η οποία θα διαφοροποιείται ανάλογα με τις δυνατότητες
 και τον τρόπο μετάδοσης του εκάστοτε μέσου.
Κύριο αίτημά μας  είναι να διασφαλιστούν τα βασικά ασφαλιστικά δικαιώματά μας, τα οποία ακόμα και Απολυταρχικές Κυβερνήσεις
σεβάστηκαν.
Η διατήρηση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και του αγγελιόσημου  είναι βασικό στοιχείο διασφάλισης της ανεξαρτησίας του Τύπου και της λειτουργίας
που αυτός επιτελεί, αφού η εξαθλίωση των εργαζομένων στον Τύπο
οδηγεί αναπόφευκτα σε εξαρτήσεις και λειτουργίες, που πόρρω απέχουν από την απαιτούμενη αντικειμενικότητα και διαφάνεια κατά τον έλεγχο της εξουσίας.
Η ΠΟΕΣΥ με τις Ενώσεις μέλη της,  σκοπεύει να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας ως ασφαλισμένοι και ως συνταξιούχοι.
Η  επιχειρούμενη βίαιη ανατροπή του ασφαλιστικού μας συστήματος
γνωστοποιήθηκε από την ΠΟΕΣΥ στη σύνοδο της  Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων,  που έγινε χθες και προχθές στο Σαράγεβο, με την υποβολή  ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα.

Εξετάζουμε  όλες τις πιθανές παρεμβάσεις, που θα βοηθήσουν στο δίκαιο αγώνα μας και συνεχίζουμε ενωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: