Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Οι επιπτώσεις του ψηφιακού μονοπωλίου της Digea

Copy & Paste by  • 
digea-fb
Σήμερα το πρωί έπεσε το σήμα της Digea, του παρόχου δικτύου δηλαδή που πλήρωσε τα 18,6 εκατ. ευρώ και πήρε από το ελληνικό κράτος τον Φεβρουάριου του 2014, επί συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το σύνολο των ψηφιακών συχνοτήτων για τα επόμενα 15 χρόνια. Το σήμα της Digea έπεσε για “τεχνικούς λόγους”, πρόβλημα στην τροφοδοσία και την ψηφιοποίηση σήματος, ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία στη σελίδα της στο face book. (παρακάτω η ανακοίνωση).
Όπως μαθαίνουμε στην κυβέρνηση ανησύχησαν αρκετά, σκεπτόμενοι ότι ίσως η Digea που έχει ως μετόχους-ιδιοκτήτες τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή τους επιχειρηματίες ολιγάρχες Βαρδινογιάννη, Μπόμπολα, Ψυχάρη, Κυριακού, Αλαφούζο, Κοντομηνά με τους οποίους ο πόλεμος βρίσκεται ακόμη στην αρχή του, έστειλε ένα …προειδοποητικό μήνυμα. Γιατί το τηλεοπτικό σήμα, δηλαδή όλα τα προγράμματα της τηλεόρασης σε όλη την Ελλάδα, και αυτά της κρατικής τηλεόρασης ΝΕΡΙΤ σήμερα, ΕΡΤ αύριο, μπορεί να τα εκπέμψει μόνο η  Digea!
Δηλαδή ένα τεχνικό πρόβλημα της Digea ρίχνει μαύρο σε 110 τηλεοπτικούς σταθμούς. Αυτή είναι η σημαντική επίπτωση του ψηφιακού μονοπωλίου της Digea. Το δίκτυο που κατείχε η ΕΡΤ στο παρελθόν, πολύ πιο πλήρες και με πομπούς σε 1.000 και πλέον σημεία της Ελλάδας, έχει καταστραφεί με το “λουκέτο” του Σαμαρά. Η ΝΕΡΙΤ παρ’ οτι το προσπάθησε δεν κατάφερε να κάνει τον διαγωνισμό για την προμήθεια ψηφιακών πομπών. Έτσι και η ΝΕΡΙΤ τον Ιούνιο του 2014 αναγκάστηκε να υποκύψει και να ενταχθεί ως πελάτης στο δίκτυο της Digea πληρώνοντας το ανάλογο ενοίκιο. Ένα εκατομμύριο και κάτι χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Η ΝΕΡΙΤ έχει δικό της δίκτυο πομπών μόνο σε Αττική και Θράκη, για αυτό και σήμερα εκπέμπουν τα δικά της κανάλια, και το ΤV Μακεδονία όπως μαθαίνουμε, στην Αττική.
Προφανώς και δεν πρόκεται για χτύπημα Digea, όπως φοβήθηκαν στην κυβέρνηση πρωί-πρωί, και μάλιστα στο παραπέντε της περίφημης συμφωνίας με τους δανειστές της χώρας. Καταδείχθηκε όμως ξεκάθαρα ποιος έχει τη δύναμη και την εξουσία πληροφόρησης στα χέρια του. Χωρίς δίκτυο εκπομπής, τέλος η πληροφόρηση.
Η Digea βέβαια είναι υποχρεωμένη από τη σύμβαση που υπέγρψε με την ΕΕΤΤ τον Φεβρουάριο του 2014, να έχει σε λειτουργία εφεδρικό σύστημα, όπως και το αναγκαίο προσωπικό. Δεν διαθέτει όπως φαίνεται τίποτε από το δύο. Σήμερα ο τεχνικός διευθυντής της λείπει εκτός Ελλάδας, η εταιρεία έχει προ πολλού απολύσει τεχνικούς και εξιδεικευμένο προσωπικό και δουλεύει με εξωτερικούς συνεργάτες για ότι χρειαστεί.
Στην ανακοίνωση της η Digea δηλώνει πως “Λόγω σοβαρού τεχνικού προβλήματος στην είσοδο και ψηφιοποίηση των σημάτων των καναλιών Εθνικής Εμβέλειας, η εκπομπή του ψηφιακού σήματος, έχει διακοπεί προσωρινά. Η εταιρεία έχει ήδη κινηθεί για την ταχεία επίλυση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της εκπομπής”.
Και πριν λίγο ανακοίνωσε πως το τηλεοπτικό σήμα επανέρχεται σταδιακά καθώς το τεχνικό πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: