Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

ΕΣΗΕΑ: Γι” αυτό απεργούμε…


Το πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κόσμου κατά της συγκέντρωσης των ΜΜΕ και κατά της διαπλοκής με οικονομικά, τραπεζικά και πολιτικά συμφέροντα έρχεται στο προσκήνιο με την νομοθετική πρωτοβουλία για το νέο τρόπο αδειοδότησης και την επιβεβλημένη αλλαγή στο μιντιακό τοπίο.
Αυτό, όμως, αντιμετωπίστηκε με διαδικασίες FASTTRACK, που δεν επέτρεψαν να γίνει ουσιαστικός διάλογος, ώστε να θεσπιστούν κανόνες που να οριοθετούν οριστικά τη διαφάνεια στη λειτουργία των ΜΜΕ και τη διασφάλιση με δημοσιογραφικές εγγυήσεις.
Τα κενά και οι ασάφειες στο νομοσχέδιο σε συνδυασμό με την έλλειψη διαλόγου, υποχρέωσαν την ΕΣΗΕΑ να σταθεί απέναντι σε συγκεκριμένες επιλογές και να πάρει την πρωτοβουλία για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.
Την εκπροσώπηση αυτών που από την πρώτη στιγμή ήθελαν να μπλοκάρουν και να ακυρώσουν την απεργία της ΕΣΗΕΑ ανέλαβε αργά το απόγευμα η «NOVA». Επαναλαμβάνοντας όσα είχε επιχειρήσει το 2013 και εκφοβίζοντας όσους ήθελαν να επαναλειτουργήσει πλήρως η ΕΡΤ, προσέφυγε τώρα στη Δικαιοσύνη εναντίον της ΕΣΗΕΑ.
Μετά την έκδοση της απόφασης, τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχίσει η ΠΟΕΣΥ, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Ομοσπονδίας.
Σε αυτό τον αγώνα, όπως προκύπτει και από τις ανακοινώσεις της ΠΟΕΣΥ, θα συνεχίσουμε όλοι μαζί, με την απαραίτητη κλιμάκωση, μέχρι την οριστική λύση.
Σχετικά με τα άρθρα του νομοσχεδίου με τα οποία διαφωνεί η ΕΣΗΕΑ και ορισμένοι τάχα δυσκολεύονται να κατανοήσουν είναι:

Άρθρο 5: Υποχρέωση ονομαστικοποίησης μετοχών
  • Παρ. 4: Η υποχρέωση ονομαστικοποίησης μέχρι φυσικού προσώπου δεν ισχύει για τις μετοχές των εισηγμένων στα Χρηματιστήρια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) εταιριών.

Απαιτούμε, συνεπώς, όπως το επισημάναμε και στην Επιτροπή της Βουλής, ονομαστικοποίηση μετοχών σε κάθε περίπτωση.

Άρθρο 9: Απασχολούμενο προσωπικό
  • Παρ. 2: Το προσωπικό των υποψηφίων προς αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου πρέπει να απαρτίζεται τουλάχιστον από:
α. Τετρακόσια (400) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου.
β. διακόσια (200) άτομα για άδεια εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού
χαρακτήρα θεματικού  περιεχομένου.

Σήμερα στα κανάλια εθνικής εμβέλειας MEGA, ANTENNA, ALPHA, STAR, ΣΚΑΪ, παρά τις συνεχείς απολύσεις, απασχολούνται περισσότεροι από 2.500 εργαζόμενοι. Με μια εύκολη αριθμητική πράξη προκύπτει ότι η εφαρμογή αυτής της παραγράφου «υπαγορεύει» εμμέσως περίπου 680 απολύσεις! Αν, μάλιστα, υιοθετηθεί η πρόταση των ιδιοκτητών ΜΜΕ για 200 εργαζόμενους στα αντίστοιχα Μέσα, τότε οι απολύσεις θα φτάσουν περίπου τις 2.000! Παράλληλα, γίνεται κατανοητό ότι με αυτή τη διάταξη επιβραβεύεται η μέχρι τώρα εργοδοτική αυθαιρεσία.
Οι υπαινιγμοί της αντιπολίτευσης και των καναλαρχών για την ΕΡΤ, ότι απασχολεί περισσότερους από 2.280 εργαζόμενους, και μόνο στην τηλεόραση περίπου 1.500, ενισχύει την άποψη ότι μάλλον έχουμε δίκιο για τις καταγγελίες που διατύπωσε η ΕΣΗΕΑ στη Βουλή, σε καμία περίπτωση, δεν αποτελούν ρήτρα απασχόλησης.
Ενώ, η ΕΡΤ έχει πλήρη δελτία ειδήσεων και ξεχωριστές ειδησεογραφικές εκπομπές, οι νέοι μιντιάρχες διευκολύνονται με το νέο νόμο να έχουν καθημερινά δελτία ειδήσεων ημερήσιας διάρκειας μόνο 90 λεπτών.
Επίσης, στο άρθρο αυτό (άρθρο 9) η διάταξη για το απασχολούμενο προσωπικό δεν αναφέρεται σε ΣΣΕ, αλλά σε «ισχύουσα εργατική και κοινωνικοασφαλιστική νομοθεσία», που δεν ευνοεί βέβαια την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ για τους εργαζόμενους.

Άρθρο 55: Λοιπές Διατάξεις
  • Παρ. 3: Οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων Α.Ε. με    οποιαδήποτε σχέση εργασίας, δεν επιτρέπεται να απασχολούνται παράλληλα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου σε έντυπα, ηλεκτρονικά ή διαδικτυακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του ιδιωτικού ή του δημόσιου τομέα. Κατά τα λοιπά ως προς την άσκηση ιδιωτικού έργου εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.3528/2007 (Α’ 26), όπως συμπληρώθηκαν με το άρθρο 20 του ν.3801/2009 (Α’ 163) και αντικαταστάθηκε το τελευταίο με το άρθρο 18 παρ. 10 του ν. 4233/2014 (Α’ 22).

Με χθεσινή τροπολογία του Υπουργού Επικρατείας Ν. Παππά επιτρέπεται, τελικά, η παράλληλη απασχόληση των εργαζόμενων στη ΓΓΕΕ και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ!
Η ΕΣΗΕΑ λέει πολύ απλά ότι όλοι οι δημοσιογράφοι στα Δημόσια και Δημοτικά Μέσα πρέπει να εργάζονται με ΣΣΕ. Επίσης, να μην είναι δημόσιοι υπάλληλοι υποχρεωμένοι να περνάνε από υπηρεσιακά συμβούλια. Άλλωστε, ο δημοσιογράφος αποτελεί ιδιότητα και όχι ειδικότητα και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπάλληλος.
Ορισμένοι αναρωτήθηκαν πώς εμπλέκεται το Ασφαλιστικό με το Νομοσχέδιο για τις αδειοδοτήσεις.
Στην εισήγησή τους οι ιδιοκτήτες καναλιών έθεσαν θέμα αγγελιοσήμου λέγοντας ότι δεν μπορεί «να πληρώνει 40% τον φόρο, γιατί τόσο πληρώνει, ένας ελεύθερης λήψης τηλεοπτικός σταθμός ο οποίος εκπέμπει μέσω DIGEA, λόγω 21% αγγελιόσημο και 20% ειδικός φόρος τηλεόρασης.
Σε περίπτωση κατάργησης του αγγελιοσήμου, εκτός από το επαπειλούμενο λουκέτο στα Ταμεία μας (ΕΔΟΕΑΠ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), οι πρώτες που θα πληγούν με ολοφάνερες επιπτώσεις στην πολυφωνία και στη δημοκρατία είναι οι εφημερίδες.
Ταυτόχρονα, όμως, επέρχεται καίριο πλήγμα από μια τέτοια εξέλιξη στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα λοιπά Δημόσια και Δημοτικά ΜΜΕ, αφού θα πρέπει οι όποιες εισφορές να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις εργασίας, το ύψος των μισθών και τα δημοσιογραφικά Ταμεία.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: