Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Γενοκτονία Ποντίων/Μαξίμου για Φίλη: Ο καθένας έχει δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις

Copy & Pastehttp://tvxs.gr
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις» αναφέρεται από το Μαξίμου σχετικά με δήλωση του υπ. Παιδείας Νίκου Φίλη ότι δεν πληρούνται τα επιστημονικά κριτήρια για τον όρο «γενοκτονία» των Ποντίων. Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο, ενώ το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ διαχώρισε πλήρως τη θέση του.
Ειδικότερα, από το Μαξίμου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι «είναι εκπεφρασμένη η θέση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και της κυβέρνησης, παρόλα αυτά ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα». Οι ίδιοι κύκλοι άφηναν αιχμές και κατά της ΝΔ, «λέγοντας πως επιχειρούν να δημιουργήσουν θόρυβο για λόγους εντυπώσεων και σε σχέση με τα εσωκομματικά τους.»
Για «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό», κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. 
«Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μία δημοκρατία, ωστόσο, η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19/5/2015 όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες μέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν» ανέφερε για το θέμα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης. 
Ο κ. Αμανατίδης εξαπέλυσε επίθεση και στη ΝΔ, δηλώνοντας ότι «η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας». «Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει». Σε ερώτηση δημοσιογράφων στη Βουλή αν τίθεται θέμα παραίτησης του Νίκου Φίλη, ο Γιάννης Αμανατίδης, απάντησε: «Αυτή ήταν η δήλωσή μου δεν έχω να πω κάτι άλλο».

Διαχωρίζουν τη θέση τους οι ΑΝΕΛ 
«Αναφορικά με τη δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, δηλώνουμε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν υιοθετούμε τις δηλώσεις του υπουργού» δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη, προσθέτοντας πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: