Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

«Κατηγορώ» του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ προς ΕΤΕΑ για αυθαίρετη αλλαγή δικαιούχου τραπεζικών λογαριασμών

Copy & Paste by  • 
etapmΚόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και το ΕΤΕΑ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης) με αφορμή τραπεζικούς λογαριασμούς του ασφαλιστικού φορέα των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Είδηση».
Αναδημοσίευση από iefimerida
Ειδικότερα, στις 9 Μαΐου η διευθύντρια Διοίκησης και Οικονομικών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ διαπίστωσε ότι δεν έχει πρόσβαση σε δύο λογαριασμούς του ασφαλιστικού φορέα που διαθέτει στην Εθνική Τράπεζα και οι οποίοι έχουν πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για τους λογαριασμούς της Β’ Διεύθυνσης – Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών & Υπαλλήλων Τύπου, καθώς και της Γ’ Διεύθυνσης – Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Τεχνικών Τύπου Αθηνών Θεσσαλονίκης, που τηρούνται στην Εθνική Τράπεζα.
Μετά από επικοινωνία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ με την Εθνική Τράπεζα διαπιστώθηκε ότι ο δικαιούχος είχε αλλάξει και αποφασίστηκε να γίνει έρευνα. Η Εθνική σε προφορική ενημέρωση ανέφερε ότι οι λογαριασμοί άλλαξαν κατόπιν σχετικής εντολής του ΕΤΕΑ προς την Εθνική Τράπεζα, δυνάμει του Ν. 4336/2015. Όμως, όπως λέει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ο νόμος δεν προβλέπει κάτι τέτοιο και το Δ.Σ. του ασφαλιστικού ταμείου αποφάσισε να αποστείλει επιστολή προς το ΕΤΕΑ, που κοινοποιείται στην Εθνική Τράπεζα και το υπουργείο Εργασίας.

Η επιστολή του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
Στην επιστολή του ΕΤΑΠ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αφού σας εκφράσουμε την έκπληξη και τη διαμαρτυρία μας για τη συγκεκριμένη μονομερή, κατά την άποψη μας, ενέργεια του Ταμείου σας, επισημαίνουμε τα εξής: Ο ν. 4336/2015, άρθρο 2, Υποπαράγραφος Ε.2 ορίζει πράγματι πως οι ανωτέρω Τομείς εντάσσονται στο ΕΤΕΑ από 1/9/2015 με τους όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων των άρθρων 35 έως 48 του ν. 4052/2012. Διευκρινίζει ωστόσο ο ανωτέρω νόμος πως “Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας”.
Θέτουμε, μάλιστα, υπόψιν σας πως, σε συνέχεια της νομοθετικής πρόβλεψης για την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης απέστειλε στις 2/11/2015 προς το ΕΤΑΠ ΜΜΕ το υπ.Αρ.Πρωτ. :οικ.48678/1925 έγγραφο με θέμα “Αποστολή στοιχείων για την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων σχετικά με την ένταξη Φορέων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4336/2015” ζητώντας άμεση ενημέρωση για τα πλήρη οικονομικά στοιχεία των συγκεκριμένων Τομέων. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση».
Οπως υποστηρίζει το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η συγκεκριμένη διαδικασία έγινε απολύτως αυθαίρετα και στερείται εντελώς κάθε πλαισίου νομιμότητας, καθώς για να αλλάξουν ιδιοκτήτη οι λογαριασμοί θα πρέπει να προηγηθεί μετασχηματισμός του νομικού προσώπου, δηλαδή να υπάρξει απορρόφηση κλάδου ή όλου του νομικού προσώπου προκειμένου ο καθολικός διάδοχος να καταστεί δικαιούχος.
Το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στην επιστολή του αναφέρει επίσης ότι «δεδομένου πως δεν έχει υπόψη του έγγραφη οδηγία του εποπτεύοντος υπουργείου επί των συγκεκριμένων θεμάτων, θα έπρεπε πριν την οποιαδήποτε ενέργειά σας να ερωτηθεί εγγράφως η αρμόδια υπηρεσία του εποπτεύοντος υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εάν ήταν επιτρεπτή και με ποια διαδικασία θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί η μετονομασία των δύο λογαριασμών των εντασσόμενων τομέων του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ και η συνακόλουθη αλλαγή της κυριότητάς τους και του υπολοίπου τους, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί εκκαθάρισή τους. Σε κάθε περίπτωση εξυπακούεται ότι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί καμία μονομερής ενέργεια χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ».
Στην ίδια επιστολή το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ εγείρει «ζητήματα νομιμότητας της ακολουθηθείσας διαδικασίας και οικονομικής ζημίας» και ζητά να ανακληθεί η μονομερής αυτή ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη κίνηση προκαλεί παρενέργειες και στη λειτουργία του ΕΤΑΠ, καθώς στους δύο λογαριασμούς γίνεται με βάση τον νόμο η κατανομή αγγελιοσήμου. Δεδομένης της μη ύπαρξης λογαριασμών, δεν υπάρχει λογαριασμός που να πιστώνεται το συγκεκριμένο ποσό. Την ίδια στιγμή, δεν μπορεί να πιστωθεί ούτε στο ΕΤΕΑ, καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει ότι είναι δικαιούχος του πόρου.
Το ερώτημα, όπως αναφέρει το ΕΤΑΠ, είναι ποιος έδωσε την εντολή, ποιος την υπέγραψε και ποιος την πραγματοποίησε στην ΕΤΕ, ώστε να γίνει η αλλαγή από την τελευταία του δικαιούχου των λογαριασμών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: