Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Σάλος από τις καταγγελίες για χρηματισμό του ΑΚΕΛ – Διαψεύδει ο Βγενόπουλος

Copy & Pastehttp://mignatiou.com
Ο πρώην πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας με τον κ. ΜΙλτή... Φωτογραφία ΦιλελεύθεροςΛευκωσία: Στην Κύπρο, αντί να ασχολούνται με την ουσία των αποκαλύψεων, αναζητούν τον ένοχο για τις διαρροές καταθέσεων, που αφορούν την ροή χρημάτων στο ΑΚΕΛ και άλλα κόμματα από την εταρεία Focus. Ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, που πρέπει να ασχολείται με την έρευνα των καταγγελιών, διέψευσε κατηγορηματικά ότι οι διαρροές στον Τύπο που αφορούν διερεύνηση ποινικών υποθέσεων προέρχονται από τον ίδιο.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Κληρίδης είπε ότι πιθανόν το φαινόμενο της έξαρσης των διαρροών στον Τύπο απόρρητων εγγράφων, επιστολών εμπιστευτικής φύσεως και αυτούσιων καταθέσεων στην Αστυνομία, τα οποία αφορούν την κατάρρευση της οικονομίας να στοχεύει τον ίδιο.  Είπε ακόμη ότι επιχειρείται εμπλοκή του ιδίου για τις διαρροές που αφορούν τη δίκη του Ρίκκου Ερωτοκρίτου και την υπόθεση εισαγωγής φαρμάκων από τον Μαρίνο Σιζόπουλο.
Ο Γενικός Εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας από τον Αρχηγό Αστυνομίας για τις διαρροές.
Διαβεβαίωσε ότι οι διαρροές στο βαθμό που γνωρίζει δεν προέρχονται ούτε από τους συνεργάτες του στη Νομική Υπηρεσία.
Διοικητική έρευνα διέταξε και ο Αρχηγός Αστυνομίας
Ο Αρχηγός της Αστυνομίας διέταξε ήδη διοικητική έρευνα για το προχθεσινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Πολίτης” και τη διαρροή αντιγράφου της κατάθεσης του επιχειρηματία Μιλτιάδη Νεοφύτου. Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Ανδρέας Αγγελίδης.
Σύμφωνα με την κατάθεση ο κ. Νεοφύτου εμπλέκει συγκεκριμένα στελέχη του ΑΚΕΛ στη χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας του Δημήτρη Χριστόφια το 2008 από τον τότε ισχυρό άνδρα της Μαρφίν Λαϊκή, Ανδρέα Βγενόπουλο.
Επισημαίνοντας ότι οι διαρροές είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και δεν εξυπηρετούν το έργο της δικαιοσύνης, ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι διεξάγεται διοικητική έρευνα, αλλά πρόσθεσε δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η διαρροή του εγγράφου έγινε από την Αστυνομία.  Σημείωσε ακόμα ότι στην ποινική διαδικασία εμπλέκονται και άλλα πρόσωπα πέραν των ανακριτών.

Δήλωση της εκπροσώπου τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστάνας Ερωτοκρίτου αναφορικά με τη κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου:
Μετά από την αποκάλυψη της κατάθεσης του κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου, που ήταν μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του επιτελείου του υποψήφιου, το 2008, κ. Δημήτρη Χριστόφια, ότι η προεκλογική εκστρατεία του κ. Χριστόφια χρηματοδοτήθηκε από τον κ. Βγενόπουλο και με δεδομένη την παραδοχή του ΔΗΣΥ ότι χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Focus, που φαίνεται να έχει διασυνδέσεις με τον κ. Βγενόπουλο, διερωτόμαστε τι είναι που απομένει, για να εκδοθεί το πόρισμα της έρευνας της Νομικής Υπηρεσίας;
Με αυτές τις νέες αποκαλύψεις επιβεβαιώνεται αυτό που όλοι γνωρίζαμε, πως ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ με κοινό χρηματοδότη, συνεργάστηκαν και πέτυχαν να χάσει ο Τάσσος Παπαδόπουλος τις προεδρικές του 2008.
Στη συνέχεια συνεχίστηκε η σύμπλευση τους με κοινή γραμμή στο κυπριακό.
Όμως, ενόψει των τελευταίων αυτών αποκαλύψεων, ακόμη αναμένουμε να λάβουμε πειστικές εξηγήσεις,
• Γιατί η Λαϊκή Τράπεζα εξαιρέθηκε από τις έρευνες της Κεντρικής Τράπεζας για την κατάρρευση του Κυπριακού τραπεζικού συστήματος;
• Γιατί οι σύμβουλοι της Κεντρικής Τράπεζας ετοίμασαν μια πολυσέλιδη έκθεση αφιερωμένη μόνο στη Τράπεζα Κύπρου και καμία λέξη δεν ανάφεραν για τη Λαϊκή του κ. Βγενόπουλου;
• Γιατί καμία ποινική υπόθεση δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα εναντίον του κ. Βγενόπουλου;
Αυτό είναι το σκάνδαλο της Focus και για αυτά τα ερωτήματα αναμένει απαντήσεις η κοινή γνώμη.
Tο ερώτημα δεν είναι πλέον αν κάποια κόμματα πήραν χρήματα.
Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ κάποια κόμματα πήραν χρήματα και ποιους εξυπηρέτησαν.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Απορρίπτει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτη» σχετικά με την κατάθεση του Μιλτιάδη Νεοφύτου, στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για το σκάνδαλο της Focus, ο Ανδρέας Βγενόπουλος.
«Κανονικά δεν θα έπρεπε να ασχοληθώ με οτιδήποτε γράφει ο κ. Παπαδόπουλος του ΠΟΛΙΤΗ, ο οποίος έχει καταδικασθεί πλέον αμετάκλητα ως συκοφάντης και εναντίον του οποίου εκκρεμούν σειρά περαιτέρω μηνύσεων και αγωγών με τις οποίες ασχολούνται οι δικηγόροι μου», αναφέρει στην ανακοίνωση του και συνεχίζει: «Επίσης, είναι ανάξια διαψεύσεων δημοσιεύματα και καταθέσεις ανθρώπων που δεν γνωρίζω, του είδους ‘κάποιος μου είπε ότι τα χρήματα τα δίνει ο Βγενόπουλος’ ή «προσέφερα υπηρεσίες στην Focus και την τιμολόγησα αλλά νόμιζα ότι ο πελάτης είναι ο Βγενόπουλος».
Όμως, οφείλω να επισημάνω την σύμπτωση ότι η νέα οργανωμένη συκοφαντική εκστρατεία του κ. Παπαδόπουλου γίνεται σε μία περίοδο όπου οι κ.κ. Ρ. Ερωτοκρίτου και Π. Νεοκλέους δικάζονται στο Κακουργιοδικείο για βαρύτατα αδικήματα και ήδη χρησιμοποιούν τα επιχειρήματα ότι «εμείς κυνηγούσαμε τον κακό Βγενόπουλο, αλλά δεν μας άφησαν», ασχέτως αν με τις πράξεις τους μετέφεραν μυθιστορήματα στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, η οποία και εν τέλει, θα τα αποδοκιμάσει.
Αν δε κανείς προβληματισθεί και για την πηγή της διαρροής απόρρητων καταθέσεων και στοιχείων, ανεξαρτήτως της σοβαρότητάς τους, τότε οι συσχετισμοί και τα συμπεράσματα είναι του τύπου «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».
Το εκπληκτικό είναι ότι, χωρίς κανένα στοιχείο ή απόδειξη, γίνεται προσπάθεια να εμφανισθώ σαν φίλος και χρηματοδότης του ΑΚΕΛ, το οποίο όχι μόνον δεν μου έκανε ποτέ καμία χάρη αλλά κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, δια σειράς εχθρικών ενεργειών αλλά και παρανόμων πράξεων και παραλείψεων, κατέστρεψε την Λαϊκή Τράπεζα, το Κυπριακό Τραπεζικό Σύστημα και την Κυπριακή Οικονομία, όπως σύντομα θα αποδειχθεί και από την τελεσίδικη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Παρακάτω δημοσιεύουμε το επίμαχο δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ
Ο Μιλτιάδης Νεοφύτου με κατάθεσή του στην αστυνομία “καίει” τον Δημήτρη Χριστόφια για την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση της προεκλογικής του εκστρατείας από τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
“Έχουμε ανάγκη τα χρήματα του Βγενόπουλου και θα τα πάρουμε”, ήταν η αντίδραση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια το Φθινόπωρο του 2007, όταν ενημερώθηκε για τις προθέσεις του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Marfin-Laiki να ενισχύσει το ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας με 2 εκατομμύρια λίρες περίπου. Τα χρήματα αυτά λίγες εβδομάδες αργότερα μπήκαν στον λογαριασμό της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Χριστόφια για τις προεδρικές του 2008 και έλυσαν πολλά προβλήματα. Όπως αναφέρει σε κατάθεσή του στην αστυνομία, τον περασμένο Μάρτιο, ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου, τότε μέλος της οικονομικής επιτροπής για την εκλογή του κ. Χριστόφια, “στη συνέχεια η επιτροπή αυτή ατόνησε”, προφανώς γιατί ο κ. Βγενόπουλος κάλυψε όλες τις υφιστάμενες ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ο οποίος ανακρίθηκε για το σκάνδαλο που προέκυψε από τις χρηματοδοτήσεις της Focus σε κυπριακά κόμματα, η οικονομική επιτροπή της προεκλογικής εκστρατείας Χριστόφια ενημερώθηκε για την προσφορά Βγενόπουλου από τον κ. Βαγγέλη Γεωργίου, ο οποίος αν και αρχικά αρνήθηκε να κατονομάσει τον “ευεργέτη”, στη συνέχεια τους ανέφερε ότι ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος που θα έδινε τα 2 εκατομμύρια λίρες. Ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, ως φίλος του Δημήτρη Χριστόφια και προφανώς κατανοώντας τις πολιτικές επιπλοκές από την κατάθεση αυτής της χρηματικής προσφοράς Βγενόπουλου, ανέλαβε να το μεταφέρει και να ακούσει την αντίδραση του ίδιου του υποψηφίου Προέδρου. Όταν τον ενημέρωσε λοιπόν πήρε την απάντηση: “Έχουμε ανάγκη τα χρήματα (του Βγενόπουλου) και θα τα πάρουμε”. Ο κ. Νεοφύτου δεν δέχθηκε να περάσει αυτά τα χρήματα από τις εταιρείες του, αφού δεν είχε και τρόπο να τα δικαιολογήσει.

Η ξεχασμένη κατάθεση
Η κατάθεση που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο ο επιχειρηματίας Μιλτιάδης Νεοφύτου, μέλος τότε της οικονομικής επιτροπής για τον προεκλογικό αγώνα του υποψηφίου του ΑΚΕΛ, στους αστυνομικούς ανακριτές που διερευνούν το σκάνδαλο της κατάρρευσης της οικονομίας, περιέργως φαίνεται να καταχωνιάστηκε. Ο “Π” κατάφερε πρόσφατα να εξασφαλίσει αντίγραφο αυτής της κατάθεσης το οποίο είναι αρκούντως αποκαλυπτικό. Αυτή: * Πρώτον, καταρρίπτει τους ισχυρισμούς και τις αντιδράσεις της σημερινής ηγεσίας του ΑΚΕΛ (που σε τελική ανάλυση δεν φέρει ευθύνη για τις τότε δοσοληψίες του κ. Χριστόφια) ότι ουδεμία σχέση είχαν με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την εταιρεία πληρωμών Focus Maritime του Μιχάλη Ζολώτα. * Δεύτερον, αναδεικνύει με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πώς ο Βενιζέλος Ζαννέττος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή όχι ως “πολιτικός κρατούμενος” αλλά προφανώς ως η ισχυρή κεντρική φιγούρα στη διαχείριση των οικονομικών του κόμματος, είτε πρόκειται για την υπόθεση της Δρομολαξιάς, είτε για την υπόθεση της Focus και των μυστικών χρηματοδοτήσεων του Βγενόπουλου.

Αρκούντως αποκαλυπτική
Η κατάθεση του κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου δόθηκε στις 11 Μαρτίου 2015, παρουσία του αν. υπαστυνόμου Χρ. Μαυρομμάτη, ο οποίος ηγείται των αστυνομικών ανακρίσεων. Όπως γράφουμε και πιο πάνω, μιλά από μόνη της. Ο Μιλτιάδης Νεοφύτου, φίλος άλλοτε του Δημήτρη Χριστόφια, αναφέρεται σε χρηματικά ποσά, ουδόλως ευκαταφρόνητα, που απαιτούντο για την προεκλογική εκστρατεία και μιλά για τις πρώτες συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής, οι οποίες, όπως φαίνεται και από τους ισχυρισμούς Νεοφύτου, μετά την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση από τον Ανδρέα Βγενόπουλο, είχαν στη συνέχεια ατονήσει. Κατονομάζει επίσης διάφορα κομματικά και επιχειρηματικά στελέχη που γνώριζαν για αυτή τη χρηματοδότηση. Πέρα από τον καταδικασθέντα για το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς Βενιζέλο Ζαννέττο (οικονομικό υπεύθυνο του ΑΚΕΛ) αναφέρονται ο βουλευτής Αμμοχώστου Σταύρος Ευαγόρου και οι επιχειρηματίες Νίκος Νικολάου (από το μπλεγμένο στην υπόθεση Focus ελεγκτικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners), ο Βαγγέλης Γεωργίου (σήμερα εκτελεστικός διευθυντής της Wargaming), ο Νικόλας Γεωργιάδης (μέλος τότε του δ.σ. της cyta) καθώς και ο Χριστάκης Τζιοβάννης (νυν βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου). Με βάση πάντα την κατάθεση του κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου, την πρόταση Βγενόπουλου για χρηματοδότηση (άμεσα 500 χιλιάδες λίρες και σύνολο 2 εκατ.) μετέφερε στην οικονομική επιτροπή του επιτελείου Χριστόφια ο Βαγγέλης Γεωργίου χωρίς να τον κατονομάσει αρχικά.

Οι ιερές αγελάδες!
Ενδιαφέρουσα είναι η αναφορά ότι ο Βαγγέλης Γεωργίου είπε στην οικονομική επιτροπή ότι “είναι άνθρωπος δικός μου και του Σταύρου του Ευαγόρου”.
Όπως πληροφορούμαστε, ο Βαγγέλης Γεωργίου κλήθηκε και κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2014 στην ανακριτική ομάδα που διερευνά το σκάνδαλο για την οικονομία. Ρωτήθηκε όμως μόνο για τη Focus και την εμπλοκή του ελεγκτικού γραφείου Kyprianides, Nicolaou & Partners, ύστερα από την κατάθεση της Πόλας Κυπριανίδου για τα δύο εμβάσματα ύψους 450 χιλιάδων ευρώ που έγιναν τον Ιούνιο του 2008 σε λογαριασμό του γραφείου της. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακριτές κατέχουν στοιχεία για επαφές που είχε ο κ. Γεωργίου με την κ. Πόλα Κυπριανίδου σε σχέση με την πληρωμή αυτή. Προκύπτουν όμως σοβαρές αντιφατικές μαρτυρίες από τα όσα είπαν Πόλα και Βαγγέλης, οι οποίες και αξιολογούνται.

Η WordFord και οι άλλοι
Επειδή κάθε φορά που προστίθενται στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων την περίοδο 2007-2008 τα μικρότερα κόμματα θυμούνται τη Focus και ζητούν πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, εμείς για την ιστορία θυμίζουμε ότι ήταν προσφιλής τακτική των κομματικών επιτελείων να τα “τσιμπάνε” από διάφορες πλευρές. Για παράδειγμα θυμίζουμε την κραυγαλέα περίπτωση χρηματοδότησης του προεκλογικού αγώνα του Τάσσου Παπαδόπουλου από μία offshore με την ονομασία WordFord Petroleum ή την περιβόητη CyproLibya που τροφοδοτούσε τη δεκαετία του 1980 την ΕΔΕΚ.
Εξάλλου δεν είναι τυχαίο που η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για πάταξη της διαφθοράς (GRECO) πιέζει εδώ και 15 χρόνια την κυπριακή Βουλή για να νομοθετήσει επί του συγκεκριμένου θέματος της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και εμείς την γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας.

Η Νομική υπηρεσία
Ωστόσο το μείζον θέμα που προκύπτει είναι εάν η ανακριτική ομάδα προχώρησε με βάση τα όσα υποστηρίζει ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου στη λήψη καταθέσεων και από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον Βενιζέλο Ζαννέττο, οικονομικό υπεύθυνο του ΑΚΕΛ κατά την επίμαχη περίοδο, και τους βουλευτές Σταύρο Ευαγόρου και Χριστάκη Τζιοβάννη. Το ερώτημα αφορά άμεσα και τον ίδιο τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εκ της θέσεώς του καθοδηγεί τις ανακρίσεις για το οικονομικό σκάνδαλο. Πηγή προσκείμενη στην ανακριτική ομάδα μάς ανέφερε ότι όταν ενημερώθηκε ο κ. Κώστας Κληρίδης για την κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου υπέδειξε ότι “επί του παρόντος” δεν θα πρέπει να ληφθούν καταθέσεις από όσους κατονομάζει ο κ. Νεοφύτου.
Ωστόσο άλλη πηγή από τη Νομική υπηρεσία μάς ανέφερε ότι η θέση του γενικού εισαγγελέα είναι να ληφθούν καταθέσεις, αφού όμως πρώτα ολοκληρωθεί η λήψη των στοιχείων που έχουν ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί από τον περασμένο Απρίλιο. Σε αυτό το αίτημα περιλαμβάνονται και τα στοιχεία της πληρωμής από την εταιρεία Focus ύψους 800 και πλέον χιλιάδων ευρώ προς το Egnatia Travel για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς των ψηφοφόρων του Δ. Χριστόφια. Σύμφωνα τώρα με νομικούς κύκλους, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να είχε δώσει κατάθεση και κυρίως να απαντήσει σε όλα τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν και στρέφονται γύρω από τους λόγους που ο κ. Βγενόπουλος αποφάσισε να ενισχύσει την προεκλογική του εκστρατεία το 2008, η οποία να θυμίσουμε ήταν νικηφόρα. Ο κ. Χριστόφιας, αν ευσταθεί η κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου, εξελέγη με χρήματα του κ. Βγενόπουλου, ο οποίος φέρεται να τα έχει υφαρπάσει από τον κυπριακό λαό.

Ξεκαθαρίζει η υπόθεση;
Με βάση και την κατάθεση Μιλτιάδη Νεοφύτου η υπόθεση των χρηματοδοτήσεων Βγενόπουλου φθάνει στο τέλος της διερεύνησής της. Πέρα από το δαιδαλώδες έμβασμα του ενός εκατ. από την Abendale τον Σεπτέμβριο του 2007, τα υπόλοιπα άρχισαν σιγά- σιγά να ξεκαθαρίζουν. Οι αστυνομικοί ανακριτές ολοκληρώνουν, με τη λήψη των στοιχείων και από την Ελλάδα, τη διερεύνηση των τριών πληρωμών που έκανε η Focus προς το Egnatia travel, συνολικού ύψους 850.000 ευρώ. Όπως γράψαμε και παλαιότερα, πρόκειται για τρία εμβάσματα με αιτιολογία “air ticket expenses” και όλα δείχνουν ότι με αυτά τα χρήματα πληρώθηκαν (Δεκέμβριος 2007-Ιανουάριος 2008), για λογαριασμό του ΑΚΕΛ, τα εισιτήρια φοιτητών που ήρθαν στην Κύπρο για τις προεδρικές εκλογές του 2008 προς υποστήριξη του τότε υποψηφίου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια. Βεβαίως ο κ. Μιλτιάδης Νεοφύτου δεν ξεκαθαρίζει, προφανώς γιατί δεν γνωρίζει, εάν τα 2 εκατ. αφορούν τα πιο πάνω ποσά ή είναι επιπλέον ποσά που δόθηκαν στην προεκλογική Χριστόφια.

Παραδέχθηκε νωρίς
Ο ΔΗΣΥ για το μισό εκατ. που “τσίμπησε” από τη Focus, επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, ψηλά-χαμηλά το παραδέχθηκε. Ως γνωστόν οι 50 χιλιάδες εμβάστηκαν απευθείας σε λογαριασμό που διατηρούσε το κόμμα στην Τράπεζα Κύπρου τον Ιανουάριο του 2008 και οι υπόλοιπες 450 χιλιάδες πέρασαν μέσω της κυπριακής εταιρείας που διατηρούσε τραπεζικό λογαριασμό στην Ελλάδα RIZOKARPASO SHIIPPING (12/02/20008) και στη συνέχεια στην A & L SHIPPING (21/02/2008). Την επομένη ξοφλήθηκε στη Λευκωσία γνωστό ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο είχε αναλάβει τη μεταφορά των ψηφοφόρων του υποψηφίου τότε Προέδρου Ι. Κασουλίδη από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: