Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Κόκκινα δάνεια: Να προστατεύεται μόνο η κατοικία των πολύ φτωχών ζητούν οι δανειστές

Copy & Paste: http://www.koutipandoras.gr
Πολύ "χαμηλά" θέλουν να βάλουν οι δανειστές την πήχη της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα να προκύπτει μεγάλο χάσμα με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Το ζήτημα της αναμόρφωσης του νόμου Κατσέλη και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων τίθενται στη συνάντηση που βρισκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τους εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο.
Οι δανειστές φέρονται να ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για να προστατεύεται από τον πλειστηριασμό. ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει η αντικειμενική αξία να είναι στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ και το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000.
Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτή την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφεραν σήμερα σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.
Στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης με τους θεσμούς, τα θέματα που συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, ήταν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων - όλα θέματα τα οποία διευθετούνται από το υπουργείο - ενώ σε ό,τι αφορά στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, αναφέρθηκε από την ελληνική πλευρά ότι αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Για τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.
Σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την κυβέρνηση Κοινή Υπουργική Απόφαση φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: