Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Οφέλη για την αγροτική οικονομία»

Copy & Paste: http://news.in.gr
Νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Κλειστή καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης στον Καναδά.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούνται το παράδειγμα άλλων χωρών
 όπως το Ισραήλ. 
(Φωτογραφία:  Reuters)
Αθήνα
Την εκπόνηση εθνικού σχεδίου για την ιατρική κάνναβη ζητούν 36 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούν τον υπουργό Υγείας να παρουσιάσει τις προθέσεις της κυβέρνησης και ξεκινήσει διάλογο σε ανώτερο θεσμικό επίπεδο.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, με επικεφαλής τον Γεράσιμο Μπαλαούρα, εκτιμούν ότι «τα οικονομικά οφέλη από την καλλιέργεια κάνναβης για ιατρική/θεραπευτική και ερευνητική χρήση θα είναι πολλαπλά».
Εκτιμούν συγκεκριμένα ότι  με τη νομιμοποίηση θα επιτευχθεί αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και της μεταποίησης, επανέναρξη εξαγωγών προϊόντων κάνναβης έπειτα από πολλές δεκαετίες παύσης, καθώς και ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων «που θα γλιτώσουν την επιβάρυνση από τα ακριβά συνταγογραφούμενα προϊόντα της φαρμακοβιομηχανίας».
Η χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς επιτρέπεται πλέον σε πολλές χώρες, αν και μέχρι σήμερα μελετηθεί επαρκώς. Η κάνναβη μπορεί για παράδειγμα να μειώσει τη ναυτία σε ασθενείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, να αυξήσει την όρεξη σε ασθενείς με HIV/AIDS και να αντιμετωπίσει τον χρόνιο πόνο σε άλλους ασθενείς.
Οι 36 βουλευτές επισημαίνουν ότι η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης, η οποία δεν είναι ψυχοτρόπος χρησιμοποιείται σε υφάσματα και σχοινιά,ξανάρχισε πρόσφατα στην Ελλάδα έπειτα από κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, με την οποία η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι βουλευτές επισημαίνουν ακόμ,α ότι το Ισραήλ έχει νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της κάνναβης από το 2007, και πολλές εταιρείες που λειτουργούν με αποκλειστική άδεια από το κράτος παράγουν κάνναβη για 22.000 εγγεγραμμένους ασθενείς και για σημαντικές εξαγωγές σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: