Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Επίπληξη στον Ανδρέα Παπαδόπουλο από το Α'βάθμιο Π.Σ. της ΕΣΗΕΑ για το "ξεκατίνιασμα" με τη Ραχήλ Μακρή (VIDEO)

28.06.2016 10:37
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απόφαση υπ’ αριθμ. 9/2016
Περίληψη:
Ο συν. Ανδρέας Παπαδόπουλος, με ψήφους 3 έναντι 2 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ύστερα από έγκληση της κυρίας Ραχήλ Μακρή. Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο.
Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
================
Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών συνήλθε σήμερα Τρίτη, 5 Απριλίου 2016 υπό την προεδρία της προέδρου συν. Αγγελικής Γυπάκη και με την παρουσία των τακτικών μελών συν. Πόπης Χριστοδουλίδου, Γιώργου Μέρμηγκα, Κωνσταντίνου Κορέλλη, Γιάννη Αποστολόπουλου, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εκδώσει απόφαση επί της από 09.07.15 εγκλήσεως της πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ραχήλ Μακρή κατά του συν. Ανδρέα Παπαδόπουλου.
Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση στην υπόθεση, δόθηκε στις 29.09.15 και 2η παράταση δόθηκε στις 22.12.15.
Η έγκληση της κας. Ραχήλ Μακρή απευθυνόταν στο ΕΣΡ και στο ΔΣ Της ΕΣΗΕΑ, το οποίο την διαβίβασε στο ΠΠΣ. Η έγκληση ανέφερε:
«Με ιδιαίτερη λύπη σας αναφέρω ένα ανάρμοστο περιστατικό, που σημειώθηκε, στην διάρκεια της εκπομπής «Πρωινό ΑΝΤ1» του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 στις 1 Ιουλίου 2015. Συγκεκριμένα ο αυτοαποκαλούμενος δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Επένδυση» Ανδρέας Παπαδόπουλος που βρισκόταν στη συγκεκριμένη εκπομπή δυνάμει της ανωτέρω αναφερομένης ιδιότητας, προέβη σε αήθη επίθεση εναντίον μου με ύβρεις και ανυπόστατους και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς που θίγουν την τιμή και την αξιοπρέπεια μου.
Με δεδομένο το γεγονός ότι οι χαρακτηρισμοί «Νούμερο, Ξεφτιλισμένη, Φασίστρια, Ντροπή του ΣΥΡΙΖΑ που σε μάζεψε, Άθλια, Πολιτικό Σκουπίδι, Άθλιο Υποκείμενο, Σκουπίδι, Σούργελο, Κάθαρμα και Κλώνος», παραβιάζουν κατάφωρα κάθε κώδικα δεοντολογίας, πόσο μάλλον της δημοσιογραφικής, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες προκειμένου να διερευνηθεί η ύπαρξη της δημοσιογραφικής ιδιότητας του υποκειμένου της επίθεσης και εάν αυτό αποτελεί μέλος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και για την διενέργεια του πειθαρχικού ή άλλου ελέγχου στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, όπως αυτός τυχόν προκύπτει από την πράξη αυτού.
Παραμένω στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή ενημέρωση ως αρωγός στις ενέργειες διασφάλισης της υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών και στην αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον».
Στις διευκρινίσεις του ο εγκαλούμενος συν. Ανδρέας Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων είπε:
«Η κα. Μακρή μου είπε ότι δεν ενδιαφέρομαι για το θέμα γενικώς γιατί εγώ και η οικογένειά μου έχουμε λογαριασμούς και λεφτά στο εξωτερικό και στη συνέχεια, επιβεβαιώνω ότι όσα αναφέρει στην έγκληση, τα έχω πει. Δεν επιτρέπω σε κανέναν να θίγει την τιμή και την υπόληψή μου, πόσο μάλλον την κα. Μακρή.
Προφανώς η αντίδρασή μου δεν ήταν ο σωστός τρόπος, αλλά επικράτησε η οργή εξ ου και αυτή η αντίδραση…».
Στις διευκρινίσεις της, -τις οποίες αρνήθηκε να υπογράψει ισχυριζόμενη ότι δεν αποτυπώθηκε πλήρως η θέση της- η κα. Ραχήλ Μακρή μεταξύ άλλων, ανέφερε:
«Την 1η Ιουλίου 2015 βρισκόμουν στην εκπομπή του «Αντέννα» ως βουλευτής. Εκεί βρισκόταν ο κ. Παπαδόπουλος ως αρχισυντάκτης της εφημ. «Επένδυση». Σε κάποια στιγμή σχετικά με πολιτικό σχολιασμό των capital control, έδειξε ότι λυπόταν. Εγώ διακόπτοντάς τον του είπα ότι οι καταθέσεις της οικογένειάς του βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν χρειάζτ4αι να στεναχωριέται. Τότε άρχισε να προκαλεί, λέγοντας ότι οικογένεια δεν είναι μόνο η προσωπική.  Άρχισε τις ύβρεις στο πρόσωπό μου, οι οποίες έχουν παραβιάσει κατάφωρα κάθε έννοια δεοντολογίας και τα ατομικά δικαιώματα…».
Στη συνέχεια, το ΠΠΣ με ψήφους 3 έναντι 2 έκρινε βάσιμη την έγκληση και αποφάσισε την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά του συν. Ανδρέα Παπαδόπουλου, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 7, παρ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Η μάρτυρας της εγκαλούσας, κα. Στέλλα Νικολοπούλου, μεταξύ άλλων, κατέθεσε:
«Είμαι πρώην τραπεζικός υπάλληλος. Η εκπομπή είχε γίνει 1η Ιουλίου 2015 στην εκπομπή «Έκτακτη Επικαιρότητα» του κ. Παπαδάκη στον «Αντέννα». Το σημείο στο οποίο ξεκίνησε η επίθεση από τον κ. Παπαδόπουλο στην κα. Μακρή, αφορούσε την έναρξη των capital controls, που είχαν γίνει. Η κα. Μακρή τοποθετήθηκε για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες να περιμένουν στην ουρά, προκειμένου να κάνουν ανάληψη χρημάτων.
Συνέχισε και είπε στον κ. Παπαδόπουλο «Εσείς δεν θα χρειαστεί να περιμένετε στην ουρά, καθώς τα χρήματα της οικογένειάς σας, βρίσκονται στο εξωτερικό», λόγω των εκτενών δημοσιευμάτων που είχαν γίνει, τα οποία και σας καταθέτω. Αφορούν το σύζυγο της κας. Μπακογιάννη, τον κ. Κούβελο, που είει μεταφέρει 1 εκατομμύριο ευρώ στο εξωτερικό, το οποίο αυτό το 1 εκατομμύριο ευρώ έκανε αναφορά και η κα. Μακρή στην εκπομπή, χωρίς να αναφέρει ονόματα.
Και άλλο ένα δημοσίευμα που αναφέρει ότι η κα. Μπακογιάννη είχε μεταφέρει χρήματα στη Γερμανική Τράπεζα και στην “Hypovereinsbank”. Κατόπιν αυτών, η κα. Μακρή δεν έκανε καμία προσωπική αναφορά στον πατέρα του κ. Παπαδόπουλου, όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε στην εκπομπή. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε υπογράψει προγενέστερα της εκπομπής, σύμφωνο συμβίωσης με την Αλεξία Μπακογιάννη, οπότε κατά συνέπεια η κα. Μακρή δεν εννοούσε τον πατέρα του κ. Παπαδόπουλου, αλλά την εξ αγχιστείας «πολιτική» οικογένεια.
Μόλις άκουσε αυτό ο κ. Παπαδόπουλος, άρχισαν οι χαρακτηρισμοί όπως «κάθαρμα, ξεφτιλισμένη, σκουπίδι, σούργελο, νούμερο». Οπότε ακούγοντας αυτούς τους χαρακτηρισμούς, σαν τηλεθεάτρια, θεωρώ ότι προσβάλλει με την ιδιότητα του δημοσιογράφου το κοινό που τον ακούει και τον παρακολουθεί.
Θεωρώ απαράδεκτη τη χυδαία επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπό της. Ακόμη και αν υπονοήθηκε κάτι τέτοιο από την κα. Μακρή, που δεν υπονοήθηκε, ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα έπρεπε να κάνει τέτοια χυδαία επίθεση…».

Ο μάρτυρας του εγκαλουμένου, συν. Ηλίας Κανέλλης, μεταξύ άλλων, είπε:
«Είδα την εκπομπή όπου η κα. Μακρή καταφέρθηκε κατά του Παπαδόπουλου, μιλώντας απαξιωτικά για την οικογένειά του…
Ξέρω για πολύ μεγάλο διάστημα συντηρούσε μόνος του την οικογένειά του και την άνεργη αδελφή του. Επίσης, έκανε πολιτική καριέρα στη «ΔΗΜΑΡ» και υπήρξε εκπρόσωπος Τύπου…
Αν ήμουν εγώ στη θέση του θα της έδινα και μια σφαλιάρα…».
Στην κλήση του σε απολογία, ο εγκαλούμενος συν. Ανδρέας Παπαδόπουλος, απέστειλε έγγραφο, στο οποίο ανέφερε:
«Νομίζω ότι τα πάντα ειπώθηκαν κατά την παρουσία μου στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Δεν έχω κάτι παραπάνω να σας πω, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ιστορία είναι απολύτως στενάχωρη για εμένα. Δεν είμαι συνηθισμένος σε τέτοιους είδους αντιπαραθέσεις ούτε και σε “συναναστροφές” με πρόσωπα όπως η κυρία Μακρή. Ελπίζω ότι σε σχέση με το συνδικαλιστικό μου όργανο η υπόθεση θα κλείσει με απαλλαγή μου, καθώς το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να κάνω τη δουλειά μου, να ενημερώνω τους πολίτες με τίμιο τρόπο και να μην εμπλέκομαι σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, οι οποίες δεν με τιμούν, αλλά έγιναν εν βρασμώ, κατόπιν των χυδαίων υπαινιγμών της συγκεκριμένης κυρίας. Αγαπητοί συνάδελφοι, η δημοσιογραφική πιάτσα είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε για τον τρόπο που ζούμε και συμπεριφερόμαστε, ιδίως όταν έχουμε θέσεις επιτελικές. Αυτά θεωρώ ότι θα ληφθούν υπόψιν σας. Ευελπιστώ ότι το ζήτημα σε ότι αφορά το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα κλείσει εδώ. Άλλωστε, όπως σας έχω ενημερώσει και προφορικώς, η αντιπαράθεσή μου με την κυρία Μακρή έχει πάρει, φυσικά με δική μου πρωτοβουλία, το δρόμο της δικαιοσύνης. Εκεί θα κριθούμε όλοι. Προσωπικά δεν έχω να φοβηθώ τίποτα και πολύ περισσότερο να κρύψω. Πόσο μάλλον σε σχέση με την εν λόγω κυρία».

Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις μαρτυρικές καταθέσεις, το απολογητικό υπόμνημα του εγκαλουμένου και τα λοιπά στοιχεία του φακέλου, αποφαίνεται ως ακολούθως:
Κατά την πλειοψηφία, στην συγκεκριμένη τηλεοπτική συζήτηση γινόταν λόγος για τα capital controls και συναφή θέματα, για τα οποία ο κάθε συμμετέχων είχε την δυνατότητα να εκθέσει τις απόψεις του. Η εγκαλούσα κα. Ραχήλ Μακρή αντί να κάνει την τοποθέτησή της στο συγκεκριμένο θέμα, παραβιάζοντας στοιχειώδεις αρχές κοινωνικής συμπεριφοράς, θεώρησε ότι το τηλεοπτικό βήμα προσφερόταν για μία αήθη και προσβλητική επίθεση κατά του εγκαλουμένου συν. Ανδρέα Παπαδόπουλου, που μετείχε στο πάνελ. Έτσι , ασεβώντας και στην άλλοτε ιδιότητά της ως μέλους του Κοινοβουλίου, εντελώς απρόκλητα άρχισε να τον προσβάλει με σαφή υπονοούμενα και αιχμές που ανάγονταν στην προσωπική και οικογενειακή του ζωή.
Η απαράδεκτη αυτή στάση της, που με θρασύτητα εξεδήλωνε, ήταν αναμενόμενο να προκαλέσει την άμεση αντίδραση του συν. Παπαδόπουλου, τον οποίο η κα. Μακρή εγκάλεσε στη συνέχεια ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου, παραγνωρίζοντας ότι εκείνη ήρξατο χειρών αδίκων και για τις προσβολές που απηύθυνε, η ίδια παραμένει στο απυρόβλητο.
Η πλειοψηφία του Συμβουλίου, πέρα από όσα ανωτέρω επεσήμανε για την απαράδεκτη συμπεριφορά της κυρίας Μακρή, θεωρεί ωστόσο ότι η αντίδραση του συν. Παπαδόπουλου, ξεπέρασε τα επιβαλλόμενα από την δεοντολογία όρια, καθώς επιστράτευσε σωρεία ύβρεων, όπως αυτές αναφέρονται στην έγκληση, τις οποίες και ο ίδιος επιβεβαίωσε. Και ως εκ τούτου κατά την άποψη της πλειοψηφίας υπάρχει δεοντολογική παράβαση.
Ένα μέλος της μειοψηφίας είχε τη γνώμη ότι ο εγκαλούμενος εισέπραξε απρόκλητη επίθεση με σαφέστατες αιχμές, που έθιξαν τον οικογενειακό του περίγυρο. Δεδομένης της προσωπικής, προσβλητικής και παραπλανητικής για τους τηλεθεατές επίθεσης που δέχθηκε, θεωρεί ότι εξαιτίας αυτής ο εγκαλούμενος έχασε την ψυχραιμία του και οδηγήθηκε στην κατά τα άλλα υπερβολική αντίδραση.
Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ με ψήφους 3 έναντι 2, αποφάσισε ότι ο εγκαλούμενος συν. Ανδρέας Παπαδόπουλος είναι πειθαρχικά ελεγκτέος, για παράβαση του άρθρου 7, παρ.1, εδ. α’ του Καταστατικού και του άρθρου 7, παρ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας.
Η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο.
Ως προς την ποινή, με ψήφους 3 έναντι 2 επέβαλε την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την απλή επίπληξη.
Η απόφαση καθαρογράφηκε την Τρίτη, 21.06.16.

Η πρόεδρος                                                                      Η γραμματέας 
Αγγελική Γυπάκη                                                            Μαρία Χριστοφοράτου

Δεν υπάρχουν σχόλια: