Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2016

Μπαράζ από τουρκικές Navtex, “κυκλώνει” το Καστελόριζο η Τουρκία: Επικίνδυνη κλιμάκωση

Copy & Paste: http://mignatiou.com
Με ένα μπαράζ από NAVTEX η Τουρκία κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση στο Αιγαίο, και στέλνει διπλό μήνυμα στην Αθήνα και την Λευκωσία. Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.
Η Τουρκία «κυκλώνει» το Καστελόριζο δεσμεύοντας μεγάλες περιοχές για αεροναυτικές ασκήσεις ,τις προηγούμενες και τις επόμενες ημερες από την ημέρα που έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το νησί ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμένος συνοδευόμενος από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και άμυνας της βουλής. Και συγχρόνως στέλνει μήνυμα στην Λευκωσία δεσμεύοντας για ασκήσεις μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και νότια της Πάφου. 
Ο τουρκικός χαρτης με τις δεσμευσεις των NAVTEX.   
Με την NAVTEX 778/16 η Τουρκία δεσμεύει περιοχή ακριβώς στο όριο των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου για τις 6 Δεκεμβρίου. Με την NAVTEX780/16 και 535/14 ,δεσμεύει μια πολύ μεγάλη περιοχή που εκτείνεται εκτός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας και εμπίπτει στο FIR Αθηνών και Λευκωσίας για ασκήσεις 1-3 Δεκεμβρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με την άσκηση αυτή η Τουρκία δεσμεύει περιοχές στο όριο των χωρικών υδάτων της Κόπρου μέχρι και νοτίως της Πάφου επικαλύπτοντας μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ και των Οικοπέδων τα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παραχωρήσει για έρευνες σε ξένες εταιρίες . Η περιοχή αυτή συμπίπτει με την αξίωση της Τουρκίας να διεκδικήσει σημαντικό μέρος της κυπριακής υφαλοκρηπίδας δυτικά του Ακαμα . 
Αλλά και με την NAVTEX 784/16 η Τουρκία δεσμεύει μια τεράστια περιοχή για ασκήσεις από 6-10 Δεκεμβρίου ,περιοχή η όποια εμπίπτει εξ ολόκληρου στο FIR Αθηνών και παραπέμπει στην γνωστή διεκδίκηση εκ μέρους της Τουρκίας της ελληνικής υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. 
Ο χάρτης αποτυπωνει με σκουρο πρασινο την δεσμευση στην Κυπρο. Ειναι απο τις αρμοδιες κυπριακες αρχες που δηλωνουν οτι η NAVTEX  εκδοθηκε απο μη εξουσιοδοτημενη αρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια: