Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Σαν σήμερα ήταν. Πριν από 65 χρόνια δυο Ελληνόπουλα δίδαξαν ότι ΔΕΝ υποδουλωνόμαστε: ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ-ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ (VIDEO)

Ξημερώματα 31ης Μαϊου 1941 και δυο παθιασμένα παιδιά για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της χώρας τους και ντροπιασμένα για την εικόνα που αντίκριζαν καθημερινώς, δεν άντεχαν να βλέπουν να κυματίζει στον Παρθενώνα μια 6μετρη γερμανική σημαία του Γ' ΡΑΪΧ, τη σβάστικα.  Ο 19χρνος, τότε, ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ δεν χρειάστηκε να το σκεφτεί πολύ... 
"ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ" με τον Φρέντυ Γερμανό, στον οποίο τα δύο σύμβολα, τα δύο θαρραλέα Ελληνόπουλα που δεν δίστασαν, οι ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΗΡΩΕΣ, μιλούν σε ένα σπάνιο οπτικό υλικό παρακάτω, διδάσκοντάς μας τον αγώνα για την απελευθέρωση από τον σύγχρονο γερμανικό-καπιταλιστικό ζυγό.  
ΛΑΜΠΡΟΣ Θ. ΠΑΠΑΞΕΝΑΚΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ: http://el.wikipedia.org/wiki/Μανώλης_Γλέζος: 
"Τη νύκτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941, αυτός και ο Απόστολος Σάντας αφαίρεσαν τη γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.
Το τολμηρό εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση. Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή που καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.
Μάλιστα ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως "Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης"[2]. Βέβαια το ναζιστικό καθεστώς αποκρίθηκε με την αναζήτηση και καταδίκη των υπευθύνων (του Γλέζου και του Σάντα) ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο. Έτσι ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναζήτηση όπου και τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ. Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας απάνθρωπων βασανιστηρίων προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και αφέθηκε ελεύθερος"

Δεν υπάρχουν σχόλια: