Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Live: Απόψε ψηφίζονται τα νέα μέτρα και ο «κόφτης». Δυσβάσταχτος ο λογαριασμός

Copy & Paste: http://news.in.gr
Αθήνα
Κορυφώνεται σήμερα η συζήτηση στη Βουλή, όπου το βράδυ ψηφίζεται από την Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τα τελευταία προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης (αυξήσεις έμμεσων φόρων, αλλαγές στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δημιουργία του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων) και η τροπολογία για τον «κόφτη».
Ωστόσο, πρόβλημα στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχει προκαλέσει η τροπολογία για το διετές πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων όλων των ειδικών μισθολογίων, στα οποία εμπίπτουν και οι ένστολοι.
Ο κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, έχει διαμηνύσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν την επίμαχη τροπολογία μόνο σε περίπτωση που υπάρξει κυβερνητική δέσμευση ότι πρώτα θα υλοποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μισθολογική αποκατάσταση των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 (συν των αναδρομικών) και κατόπιν να υπάρξει «πάγωμα» της μισθολογικής ωρίμανσης, η οποία προβλέπεται να ισχύσει από 1/1/2017 έως 31/12/2018.
Το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη και ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να καταθέσουν προτάσεις ισοδύναμων μέτρων ανά υπουργείο αντί του παγώματος των αντίστοιχων ειδικών μισθολογίων.
Και το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, Εμπορικής Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, και τους αναπληρωτές υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. 
Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν νωρίς το απόγευμα και η συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, όπως συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες τόσο στις επιτροπές όσο και στην Ολομέλεια.
Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να κινηθεί στους εξής άξονες: θα αναφερθεί στις προβλέψεις του νομοσχεδίου, θα απαντήσει στην σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης για το νέο υπερ-Ταμείο, θα μιλήσει για τις διατάξεις που έχουν στόχο την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση, θα αναγνωρίσει τη δυσκολία των μέτρων, αλλά θα πει πως αυτά θα φέρουν το κλείσιμο τη αξιολόγησης και τέλος θα μιλήσει για την επόμενη ημέρα στη χώρα με μεγαλύτερη ρευστότητα για την οικονομία, σταδιακή άρση των capital controls, συμφωνία για το χρέος και ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να ασκήσει σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση, να μιλήσει για τη νέα φοροεπιδρομή που θα πλήξει τους πολίτες, θα υποστηρίξει πως η ΝΔ θα ήθελε να στηρίξει μεταρρυθμιστικές ρυθμίσεις, αλλά αυτές δεν υπάρχουν, θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι τα ξεπουλάει όλα χωρίς σχέδιο, ενώ θα κάνει λόγο για εκχώρηση της εθνικής κινητής και ακίνητης περιουσίας για έναν αιώνα από το νέο υπερ-Ταμείο. 
Την ώρα που στη Βουλή κόμματα και αρχηγοί θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους, τα συνδικάτα οργανώνουν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα εκφράζοντας την αντίθεσή τους στη νέα φοροεπιδρομή.

Παράλληλα, γενικό μπλακ άουτ επικρατεί όλη την ημέρα στις συγκοινωνίες, αφού δεν λειτουργούν μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεοφωρεία και τρόλεϊ. Κανονικά θα λειτουργούν ο ΟΣΕ και ο προαστιακός.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια
Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση, που την κατηγορεί μεταξύ άλλων για «φοροκαταιγίδα», ότι εκχωρεί την εθνική κυριαρχία της χώρας παραδίδοντας για ένα αιώνα στους ξένους την ελληνική δημόσια περιουσία, και ότι ισοπεδώνει τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα.
Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης υποστήριξε ότι η σημερινή κυβέρνηση υπογράφει ό,τι αρνήθηκε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οδηγώντας έτσι τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο και ασφυξία.
Ταυτόχρονα, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, αναφερόμενος στην πτώση της κυβέρνησης του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1993, άφησε αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πριν από 23 χρόνια ένας μελλοντικός πρωθυπουργός έριξε τον τότε πρωθυπουργό. Τώρα, 23 χρόνια μετά, πολύ φοβάμαι ότι αυτός ο ίδιος πρώην πρωθυπουργός θέλει να ρίξει έναν άλλο Μητσοτάκη αλλά αυτή τη φορά πριν γίνει πρωθυπουργός»
«Κάνατε μια αναφορά στον κ. Σαμαρά. Με αυτό κοιμάστε και ξυπνάτε κάθε μέρα. Με τον Αντώνη Σαμαρά, που έβαλε ψηλά τον πήχη της χώρας. Δεν τον φθάνετε όμως. Χοροπηδάτε, αλλά δεν θα τον φτάσετε, και το θέαμα είναι κωμικό» αντέτεινε ο κ. Σταμάτης και πρόσθεσε:
«Κάνατε μια αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας 'μην τον ακούς γιατί δεν θα γίνεις πρωθυπουργός'. Αυτό είναι συμβουλή ή απειλή; Μην μας απειλείτε. Τις ελληνικές κυβερνήσεις τις εκλέγει ο ελληνικός λαός ακόμα και όταν κάνουν λάθη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός την άνοιξη του 2017 έξω και πέρα από τις απειλές».
Η αναφορά του κ. Σταμάτη προκάλεσε αίσθηση, ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι εξέφρασε την προσωπική του εκτίμηση ότι το ανώτατο όριο ζωής της σημερινής κυβέρνησης είναι μέχρι την άνοιξη του 2017 και μέχρι τότε θα έχει γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.
Σε φόβο του παλιού πολιτικού συστήματος απέδωσε την «λυσσαλέα αντίδραση» και την έκπληξή για το κλείσιμο της συμφωνίας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, με το σκεπτικό ότι μαζί της κλείνει και «ο ιστορικός κύκλος της ύστερης πολιτικοοικονομικής διαπλοκής στη χώρα μας».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ενιαίο πλαίσιο κατάρτισης, εφαρμογής, συντονισμού της εθνικής ψηφιακής στρατηγικής και πολιτικής επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι η χώρα που παρέδωσε το προηγούμενο πολιτικό σύστημα είναι ψηφιακά καθυστερημένη χωρίς ενιαίο σχέδιο και χωρίς διοικητικά εργαλεία, ιδίως για την προτεραιοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ.
Ακόμη, μίλησε για την επέκταση της σύστασης των διοικητικών γραμματέων σε όλο το πλήθος των γραμματειών ξεκαθαρίζοντας πως δεν δημιουργούνται καινούργιες θέσεις, και υπογράμμισε ότι πρέπει να ξαναδούμε την αναγκαιότητα της αυτοτελούς τους ύπαρξης και λειτουργίας στο πλαίσιο των νέων οργανογραμμάτων.
Τέλος, ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο αλλάζει τον περιορισμό των προσλήψεων του «περίφημου 1 προς 5», σε 1 προς 4, σε 1 προς 3 και ούτω καθεξής τα επόμενα χρόνια.
Ν.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: