Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τι μας πήραν και τι τους δώσαμε στο Eurogroup

Copy & Paste: http://info-war.gr
tsakalΜε μια ακόμη ταπεινωτική συμφωνία επέστρεψε από τα ευρώπας η ελληνική αποστολή – την οποία ο μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί από το πρωί να καλλωπίσει, με τη βοήθεια και των συστημικών μέσων ενημέρωσης. Ή όπως έλεγε και ο ραδιοφωνικός σταθμός της Αθήνας, όταν ξεκινούσε η γερμανική κατοχή: «Μην τους ακούτε αυτός ο σταθμός θα μεταδίδει ψέμματα».
Το Zerohedge έκανε (απνευστί) από τις πρωινές ώρες τη δική του σύνοψη της πανωλεθρίας:
«Η Ελλάδα υποσχέθηκε να εφαρμόσει ακόμη πιο δρακόντεια μέτρα (τα οποία μπορεί να εφαρμοστούν αλλά μπορεί και όχι) για να λάβει χρήματα τα οποία της είχαν ήδη υποσχεθεί, ενώ το Eurogroup απελευθερώνει μόνα όσο ρευστό απαιτείται για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης των δανειστών και ότι περισσέψει να δοθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου ενώ παράλληλα ζητά περισσότερη λιτότητα (ανάσα) Οι επόμενες εκταμιεύσεις μπορεί να πληρωθούν αλλά μπορεί και να μην πληρωθούν εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποσχέσεις της (το οποίο δεν θα συμβεί) ενώ το Eurogroup λέει ότι ίσως κάποτε να προσφέρει ελάφρυνση του χρέους, όταν η Ελλάδα θα βγει από το καθεστώς διάσωσης… το οποίο δεν θα συμβεί ποτέ».
Φυσικά όσοι άκουσαν τον Ντάισελμπλουμ γνωρίζουν επίσης  ότι:
– Οι θεσμοί θα έχουν τον τελικό έλεγχο της έγκρισης των νόμων που σχετίζονται με την αποπληρωμή των δανείων
– Θα τεθούν μελλοντικά σε λειτουργία μηχανισμοί για τον έλεγχο του χρέους (κόφτης)
– Να διατηρηθεί ο παράλογος στόχος του 3.5% πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2018
Η ουσία του ζητήματος, λοιπόν, όπως εκτιμά και το Zerohedge ήταν τα χρήματα της πρώτης (υπο-δόσης) της δόσης να πάνε στο χρέος. Αυτό όμως είχε αποφασιστεί πριν από το Eurogroup. Αυτό που «κατάφερε» ο Τσακαλώτος ουσιαστικά είναι:
– Να πωλούνται ακόμη και τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.
– Να κυρωθεί άμεσα το ξεπούλημα του Ελληνικού
– Να προχωρήσουν οι αλλαγές για το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων
– Να καλυφθεί άμεσα η τρύπα 70 εκ ευρώ του ΕΚΑΣ
– Το ΔΝΤ να εκπονήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
Και το ερώτημα είναι αν ο Τσακαλώτος δεν είχε πάει στο Eurogroup και τους άφηνε να αποφασίσουν μόνοι τους πόσο πιο άσχημα θα ήταν τα πράγματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: