Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2007

15 Οκτωβρίου: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ S.O.S.

Δεν είμαστε ούτε "εξειδικευμένοι" σε θέματα περιβάλλοντος, ούτε ...οικολόγοι εξ' επαγγέλματος. Είμαστε απλώς άνθρωποι. Ή, μάλλον, νομίζουμε ότι είμαστε άνθρωποι γιατί -απ' ό,τι φαίνεται- δεν είμαστε ούτε καν αυτό.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είμαστε καν ζώα, γιατί αυτά χιλιάδες χρόνια τώρα δεν καταστρέφουν την ΖΩΗ τους, δηλαδή το περιβάλλον μας. Αντιθέτως, εμείς, με την πάροδο των χιλιάδων ή και εκατομμυρίων χρόνων ύπαρξής μας έχουμε ...καταφέρει να καταστρέψουμε την δική τους ΖΩΗ, εξαφανίζοντας πολλά είδη του ζωϊκού βασιλείου που επιβίωναν σε τούτον εδώ τον πλανήτη. Έχουμε ...καταφέρει να καταστρέφουμε τώρα -αναπόφευκτα- και την δική μας ΖΩΗ, δηλαδή το περιβάλλον. Πριν από κάποια χρόνια -π.χ. κατά τον 20ό αιώνα- κάτι τέτοιο ίσως να ακούγονταν σαν σχήμα λόγου σε κάποια αυτιά.
Εάν δεν συνειδητοποιήσουμε σοβαρά ότι -σε αυτόν τον αιώνα- τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία, τότε δεν ξέρουμε τι μπορεί να ξημερώσει -και αν- τον επόμενο, για τον πλανήτη γη. Ας πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας με όποιον τρόπο μπορούμε, πριν είναι πολύ αργά...
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και κυρίως ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ (;) ΓΕΝΕΕΣ.
Ας παλέψουμε, ας αγωνιστούμε, ας πιέσουμε, ας συγκρουστούμε, ας διαμορφώσουμε-προσαρμόσουμε τον δικό μας τρόπο ζωής πριν να είναι πολύ αργά...
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και κυρίως ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ (;) ΓΕΝΕΕΣ...

5 σχόλια:

Νατάσα Ζ. είπε...

Εχεις δίκιο, έτσι είναι τα πράγματα:τραγικά. Και, δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί ότι τις συνέπειες της συμπεριφοράς μας τις εισπράττουμε ήδη, και ο χρόνος μετράει αντίστροφα ήδη και για τις δικές μας τις ζωές.
Αυτό που με απογοητεύει είναι η διαπίστωση πώς, εδώ στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των περισσότερων σταματάει στο εσωτερικό της πόρτας του σπιτιού τους. Ούτε κάν ένα βήμα έξω από αυτήν...
Ελπίζω όμως κάτι να συμβεί. Κάτι να μας ξυπνήσει...

Λωτοφάγος είπε...

Έχουμε μείνει πολύ πίσω! Κάπου εκεί στον 15ο αιώνα, τότε που οι Παλαιολόγοι τσακώνονταν με τους Κομνηνούς! Δεν είμαστε κουτόφραγκοι να ασχολούμαστε με το περιβάλλον! Εξάλλου, είναι γνωστό σε όλη την ελληνική επαρχία ότι οι οικολόγοι έφεραν τα φίδια και τους λύκους και ότι τα σκουπίδια ανακυκλώνονται μόνα τους στις ραχούλες και στα ποτάμια. Οι ψήφοι μας εξαγοράζονται με 3.000 ευρώ και τα μυαλά μας είναι στα κάγκελα!Τι μας λες τώρα κι εσύ, καημένε!

Unknown είπε...

Κατ' αρχήν ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Για την "fatsita": όντως, "εδώ στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον των περισσότερων σταματάει στο εσωτερικό της πόρτας του σπιτιού τους", όμως ας μην ξεχνάμε ότι η συνείδηση είναι ατομική υπόθεση. Έως ότου, βέβαια, καταφέρουμε να την μετατρέψουμε σε συλλογική, ειδικά όταν αναφερόμαστε στο περιβάλλον και την καταστροφή του.
Για τον "λωτοφάγο": Θα επιθυμούσα κάποιες διευκρινήσεις σχετικά με τον παραλληλισμό με τους Παλαιολόγους και τους Κομνηνούς, τους κουτόφραγκους και τους οικολόγους με τα φίδια και τους λύκους. Σε ό,τι αφορά τα 3.000 ευρώ δεν έχεις και πολύ άδικο, όμως μην γενικεύεις, υπάρχουν και κάποιες ...μειονότητες! Τώρα, σε σχέση με το "καημένε" εκτιμώ ότι δεν πρόκειται για μειωτικό χαρακτηρισμό, αλλά για σχήμα λόγου.

Press Workers είπε...

Ξενύχτησες πάλι;

Νατάσα Ζ. είπε...

1. "Γιά να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή", αλλά δεν μπορούμε και να μην ελπίζουμε.
2. Κι επειδή μου αρέσει το blog σου, το έχω βάλει και στα "ενδιαφέροντα" του δικού μου.
Ευχαριστώ.